1/4/09

Υπέρ διάσπασης του τριγώνου ΗΠΑ - Τουρκία - Ελλάδα


Δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα
Για ανάγκη «ανεξαρτητοποίησης» της σχέσης μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον από τον παράγοντα «Τουρκία», έκανε λόγο χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία ούτε εάνο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Μιλώντας για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα και τη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού των ΗΠΑ με τους συμμάχους και φίλους τους, ο κ.Σπέκχαρντ τόνισε ότι η μακρόχρονη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ πρέπει να «αποδεσμευτεί» από τις ελληνοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να αναβαθμιστεί.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της αναβάθμισης του συντονισμού μεταξύ των δυο χωρών, σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η καταπολέμηση του εμπορίου των όπλων μαζικής καταστροφής.
«Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα αυτή είναι πολυεθνικές και όχι μόνο επιχείρηση των ΗΠΑ.

14 σχόλια:

  1. Με λίγα λόγια " Μην περιμένετε κατανόηση αν δεν στείλετε μάχιμο στρατό στο Αφγανιστάν.
    Χύνουμε το αίμα μας, σαν σύμμαχοι θα κινδυνέψετε και εσείς."
    - Τουλάχιστον τώρα το ξεκαθάρισες κ. Πρέσβη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λίγα περισσότερα λόγια. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στείλουμε στρατό στο Αφγανιστάν γιατί ξεκάθαρη απειλή για μας είναι η Τουρκία και όχι το Αφγανιστάν. Δεν είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της Αμερικής. (άραγε που βρίσκουν τα λεφτά να ταξιδεύουν οι λαθρομετανάστες που «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» αν σκεφτούμε μόνο τους λαθρομετανάστες των κατεχομένων από Αμερικανούς περιοχών; Να απαριθμήσω κάποιες χώρες και τον ρόλο των Αμερικανών εκεί; Αλβανία, Πακιστάν, Ιράν, Αφγανιστάν. Μήπως στόχος είναι και η Ευρώπη; Σκέψεις ενός παθολογικά συνομωσιολόγου ίσως!) Άρα πραγματικά δεν μας χρειάζονται τέτοιοι «σύμμαχοι» γιατί κατανοούν την συμμαχία σαν υποταγή. Όπως είπε ο κύριος πρέσβης θα πρέπει να σπάσει η εξάρτηση των σχέσεων στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Αθήνα – Άγκυρα. Άρα θα πρέπει από αμερικανικής πλευράς εφόσον παίρνουν την πρωτοβουλία να δηλώσουν κάτι τέτοιο επίσης να κατανοήσουν οπωσδήποτε το ρίσκο των επιπτώσεων σε τυχόν ανισορροπίες ως προς την προηγούμενη τάξη στην περιοχή μας που θα δημιουργηθούν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Όπως στους εξοπλισμούς π.χ. που υποχρεώνεται να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμητικά στρατό και όχι αγώνες χαμηλής έντασης έναντι ανταρτών στα βουνά του Αφγανιστάν π.χ. Και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί πλέον η ισορροπία στον τομέα αυτό στην περιοχή μας να καθορίζεται από εξωελλαδικούς παράγοντες και ούτε μπορεί να μας αποκλείει από πηγές ισχύος που δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Άρα ένα τέτοιο διαζύγιο είναι μάλλον συναινετικό, ευπρόσδεκτο και ίσως επιβεβλημένο για τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ok Ελευθέριε, τότε γιατί παρεξηγούμαστε με τους Αμερικάνους και παραπονιόμαστε;
    Οι Αμερικανοί λένε, δώστε μας να σας δώσουμε..
    Οσο για προμήθειες, θέλεις δε θέλεις από αυτούς θα πάρεις. Είναι μπροστά τόσο στην τεχνολογία, όσο και στις διαδικασίες. Αρα οι εξοπλισμοί από μόνοι τους δεν αποτελούν σοβαρό έρεισμα. Τώρα αν ειναι να πάρεις 100 αεροπλάνα και πάρεις 50 από αυτούς δεν θα τους χαλάσει πολύ. Αλλά τα 50 θα τα πάρεις δες δε θές. Το κόστος των άλλων επιλογών είναι πολύ μεγαλύτερο.

    Συμπερασματικα:
    Δεν σου δίνω τίποτα για κάτι που έτσι και αλλιώς από εμένα θα αγοράσεις. Τίποτα άλλο έχεις να μου δώσεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ευκαιρία να απογαλακτιστούμε από την σύνδεσή μας και την σύγχυσή μας με την Άγκυρα στα μάτια των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, κάτι που το ήθελαν διακαώς όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με ή χωρίς στρατό στο Αφγανιστάν. Από μας εξαρτάται. Δηλαδή τι θέλουμε; Και στρατό να στείλουμε στο Αφγανιστάν και επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Αθήνα μόνο όταν επισκέπτονται την Άγκυρα; Ενδυνάμωση και αυθυπαρξία και όχι φυτοζωία στην σκιά της Τουρκιάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πρέσβης είπε :
    " Εχω 10 χώρες και κρατίδια που κάνουν από τούμπες μέχρι άλματα Μελισσανίδη στον προθάλαμο για να με δούνε, γιατί να διαλέξω εσένα Ελλάδα;"


    Ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί, τίποτα από ό,τι θέλουμε εμείς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aν θελουν βοηθεια οι αμερικανοι στο Αφγανισταν ευχαριστως να το κανουμε.Μπορουμε να τους στειλουμε φερετρα.Ειναι λιγες εκατονταδες οι απωλειες τους εκει.Στο Ιρακ δε θα μπορουσαμε αντιστοιχα να βοηθησουμε που εχουν κοντα 5.000 νεκρους.

    Να ευχηθουμε το εκτιμωμενο 1-2 τρισ. δολαρια κοστος να πολλαπλασιαστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ..

    ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΑΟ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΣΑΣ...
    ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ...

    ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ..

    ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ.... Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ...

    ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ΗΠΑ μόλις έλυσαν το σχοινί του σκύλου (Τουρκία)! Ετοιμαστείτε για "δάγκωμα"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν δουλέψουμε σε όλα τα τεταρτημόρια θα πάμε καλά.
    Το κόλλημα με την Τουρκία είναι το ανησυχητικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Θά ζητήσουν νά σάς πάρουν καί στρατιώτας. Δέν θά προφθάσουν όμως"

    Προφητεία Κωσμά Αιτωλού

    Νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει σχέση με το Αφγανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλλο πελάτης που θα αγοράσει εξοπλισμό και άλλο σύμμαχος που θα χύσεις το αίμα σου για τα συμφέροντά του.Δούναι και λαβείν.Αν πολεμήσουμε στο Αφγανιστάν το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι να πάυσει θέμα Σκοπίων.Αν και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε αλλά να αναλάβουμε τον πλέον εξέχων ρόλο στο Αφγανισταν με την πολιτιστική μας διπλωματία.Τα πυρηνικά της Ελλάδος δηλαδη.
    Αέναος οδηγός μας ο άριστος γεωπολιτικός χειριστής Ελ.Βενιζέλος.Θυμήσου που πολεμήσαμε για να πάρουμε το εισιτήριο για την Μικρά Ασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H zωή είναι βασισμένη στον νόμο προσφορά και ζήτηση. Αν θέλεις να λάβεις θα πρέπει να έχεις κάτι να δώσεις.Πέραν τούτου πρέπει να πάρεις και συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορείς να είσαι σαν κράτος πάντα όπου φυσάει ο άνεμος και να αντιδρας σαν κακομαθημένο.Γιατί πρέπει να μη μας ζητάνε γη και ύδωρ για να μας δώσουν ψίχουλα αφού εμείς ως λαός είμαστε υποτελής λόγο της μόνιμης φοβίας που έχουμε έναντι της αριθμητικής και όχι μόνο υπεροχής των γειτόνων μας.Η Αμερική ως κράτος έχει την ίδια πολιτική και πριν Ομπάμα και μετά δεν αλλάζει ούτε εξωτερική ούτε εσωτερική στην στρατηγική της .ΣΤην τακτική θα αλλάξει αλλά μόνο μέχρι εκεί.Σου λένε βοήθα στο ΑΦγανιστάν για να σκεφτούμαι άνθα σε βοηθήσουμε .Ποτέ δεν δεσμεύονται σε τίποτα πλήρως είναι στο ναι μεν αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων .Οσο αφορά το θέμα Τουρκία το ζήτημα είναι απλό και δεν έγγυται στο άν θα μας βοηθήσουν οι ''φίλοι''μας οι Αμερικάνοι με τηλεφώνα και de facto καταστάσεις.Το θέμα λέει είμαστε διατεθημένοι στο ''δάγκωμα'' που αναφέρεται πιο πάνω να αντιδράσουμε σαν λαός που θα τιμήσει την ιστορία των προγόνων του , αναλαμβάνοντας και το κόστος ? ή θα πιάσουν βόρειοι άνεμοι εντάσως 35 μποφόρ και θα πάρουν όλες τις Ελληνικές σημαίες από τις αμφιλεγόμενες βραχονησίδες και τα νησιά που είναι υπό αίρεση απο μεριάς Τουρκίας ?
    Χριστίνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά έκανε και τα είπε ο πρέσβης, μήπως ξυπνήσουμε. Έχουμε την εντύπωση πως η ελευθερία και η ανάπτυξη χαρίζονται; Πέφτουν από τον ουρανό;

    Συμφέρον, κύριοι. Τα πάντα στις διεθνείς επαφές, γίνονται για λόγους συμφέροντος, όχι για τα ωραία μας ματάκια, τη χωριάτικη και τον αφρό της ωραίας μας θάλασσας!

    Πόσο ανώριμοι μπορεί να είμαστε ακόμη και να μην το βλέπουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.