16/4/09

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ :Λύση από την Αμερική!


Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πέταξε στα σκουπίδια την κοινή διακήρυξη με τον Πρόεδρο Χριστόφια για «κυπριακή λύση» και τόνισε ότι χωρίς ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ το Κυπριακό δεν λύεται.

Σε δηλώσεις του στη «Χουριέτ», ο κατοχικός ηγέτης τόνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον θα ζητήσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ως υπερδύναμης, στο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού και την ενεργό υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. «Κατά τη γνώμη μου, η συμμετοχή και η υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ είναι απαραίτητες. Δεν είναι εφικτή η πρόοδος χωρίς τη συνδρομή τους», ανέφερε.
Ο κατοχικός ηγέτης αποκάλεσε «ψεύτη» τον Πρόεδρο Χριστόφια! Αναφερόμενος σε εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες, ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Χριστόφιας έκαμε τέτοια δήλωση. «Αν όμως το είπε, σημαίνει ότι λέει ψέματα. Η πρόοδος επιτεύχθηκε χάρη και σε αυτόν», είπε. «Τουλάχιστον ας το σεβαστεί αυτό. Και ο κ. Ντάουνερ έχει δηλώσει ότι σημειώθηκε πρόοδος».
Ο Ταλάτ επέμενε ότι «οι συνομιλίες βαίνουν καλώς. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι μετά τις διακοπές του Αυγούστου, από το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει μία διαδικασία δούναι και λαβείν. Σε εκείνη τη φάση, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2010 να γίνει δημοψήφισμα».
Σχετικά με τον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας, ο Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη συνέχιση των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας. «Αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, ας υποβάλουν προτάσεις στις συνομιλίες. Όμως εμείς δεν βλέπουμε αλλαγές», δήλωσε.
Ο κατοχικός ηγέτης αναβάθμισε τη συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντάς την ως «σημαντικό βήμα στις διεθνείς σχέσεις, που αποδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ, ο Ταλάτ ανέφερε ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να ενημερώσει «από πρώτο χέρι» τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και να ζητήσει από την κ. Κλίντον να υποστηρίξει τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την ελληνική ομογένεια, ότι με ενέργειές τους κατάφεραν να αναβάλουν την προγραμματισθείσα για προηγούμενη ημερομηνία συνάντηση με την κ.Κλίντον. Αλλά, πρόσθεσε, η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα, λόγω της σημασίας που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις θέσεις του «τουρκοκυπριακού λαού», όπως είπε.

Όλοι βλέπουν αναβάθμιση πλην του ΑΚΕΛ
Στη Λευκωσία, όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι αν ο Ταλάτ γίνει αποδεκτός ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν οδηγεί σε καμιάν απολύτως αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ότι η συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ αποτελεί αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι «δεν θυμάμαι να είχαν τεθεί παρόμοιες απόψεις, όταν στο παρελθόν γίνονταν συναντήσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας», όπως χαρακτήρισε τον Ταλάτ, «με αξιωματούχους είτε των ΗΠΑ είτε κάποιων άλλων».

ΔΗΣΥ: Καμπανάκι
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης τόνισε ότι «η συνάντηση είναι καμπανάκι» και δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης των «θεσμών» του ψευδοκράτους.
Ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε σωστά μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε σημαντικά τις δυνατότητες γι' αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Τα γεγονότα, ανέφερε, πρέπει να προβληματίσουν και να βρεθούν οι σωστοί σχεδιασμοί.

ΔΗΚΟ: Αναβάθμιση
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι δεν μπορεί ο διεθνής παράγοντας και ιδιαίτερα οι ισχυροί της γης να δίνουν το δικαίωμα στον οποιοδήποτε Ταλάτ, να προσπαθεί να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Τέτοιες συναντήσεις, δήλωσε, ενθαρρύνουν περισσότερο την τουρκική αδιαλλαξία και η Βουλή θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να παρεμποδιστούν τέτοιες συναντήσεις.

ΕΔΕΚ: Αυταπάτες
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε στρατιώτες κατά την επίσκεψή του σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, τόνισε ότι η συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ στοχεύει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και παραβιάζει τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ, αντί να αντιληφθούν ότι η Τουρκία είναι παράγοντας ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, τη θωπεύουν», είπε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον κρισίμων εξελίξεων σε όλο το μέτωπο των εθνικών μας ζητημάτων, και η Κύπρος και η Ελλάδα οφείλουν να διαμορφώσουν εθνική στρατηγική στη βάση των σκληρών δεδομένων, και όχι με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι εκάμφθη η τουρκική αδιαλλαξία, κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ: Νέο mea culpa
Σκληρή επίθεση κατά του Προέδρου Χριστόφια εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, τονίζοντας ότι η συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ αποτελεί «κραυγαλέα απόδειξη, πού μας έχει καταντήσει η «ευέλικτη» πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια, στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Έσπευσε μάλιστα να προβλέψει ότι «η αμέσως επόμενη συνέπεια της πολιτικής του κ. Χριστόφια θα είναι η διευκόλυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, με πρόσχημα τις άκαρπες απευθείας συνομιλίες».
Κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να πει mea culpa.

OIKOΛΟΓΟΙ: Αναγνώριση
H Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι η συνάντηση Κλίντον-Ταλάτ αποτελεί μορφή αναγνώρισης και πολιτικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Λύση... αξίας 20 δισ. δολαρίων
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των κατεχομένων, δήλωσε ότι για την επίλυση του περιουσιακού θα απαιτηθούν 20 δισ. δολάρια! Τόνισε, μάλιστα, ότι κανένας δεν πρόκειται να προσφέρει μια τέτοια επιταγή στην Κύπρο, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και όταν ο κόσμος πεινά στην Αφρική.
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ επιμελήθηκε sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.