21/11/09

Στόχο τις μειονότητες είχε βάλει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ενα νέο παρακλάδι της ένοπλης παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν» αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, αποτελούμενο από εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Στο στόχαστρό τους βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, όχι μόνο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και οι μειονότητες που ζουν στη χώρα.

Χθες η εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε ότι οι συνωμότες, οι οποίοι δρούσαν με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Κλουβί» (Κafes), διέθεταν καταλόγους με τους συνδρομητές της μαχητικής αρμενικής εφημερίδας «Αγκος», ενώ εκφράζονται υποψίες ότι η ίδια ομάδα πιθανώς βρίσκεται πίσω από την κλοπή, πριν από δύο χρόνια, από τα γραφεία ελληνικού σωματείου στην Κωνσταντινούπολη υπολογιστή στον οποίο υπήρχαν στοιχεία από συνέδριο που είχε διοργανώσει η ελληνική μειονότητα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Είναι γεγονός ότι οι μη μουσουλμάνοι βρίσκονται στο στόχαστρο» δήλωσε η νομική σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κεζμπάν Χατεμί.

Τα σχέδια δράσης της επίδοξης χούντας εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός πλωτάρχη ε.α. Προβλέπονταν τέσσερις φάσεις:

▅ Στην πρώτη φάση θα γινόταν η «χαρτογράφηση» των μειονοτήτων, φάση που σύμφωνα με τις τουρκικές εισαγγελικές αρχές βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. ▅ Η δεύτερη φάση προέβλεπε επιχειρήσεις ψυχολογικού εκφοβισμού των μειονοτήτων.

▅ Στην τρίτη φάση θα επεχειρείτο η χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων στον Τύπο και λειτουργίας ιδεολογικά φίλα διακείμενων δικτυακών τόπων.

▅ Στην τέταρτη και τελευταία φάση θα ξεκινούσαν επιθέσεις και δολοφονίες κατά των μειονοτήτων.

Η δράση αποσκοπούσε παράλληλα στην αύξηση της πίεσης και των επικρίσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το εξωτερικό, καθώς για τις επιθέσεις υπεύθυνοι θα εμφανίζονταν οι ισλαμιστές.

Η ομάδα αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού είχε συγκεντρώσει σημαντική ποσότητα οπλισμού, η οποία είχε εντοπιστεί θαμμένη σε ερημική τοποθεσία, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση της «Εργκενεκόν». Υπήρχαν αντιαρματικά όπλα, πιστόλια, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, εκρηκτικές ύλες κ.ά. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας των καταγγελλομένων ως συνωμοτών ήταν κατώτεροι και μεσαίοι αξωματικοί. «Πράγματι διεξάγεται δικαστική έρευνα για τη δράση αυτού του παράνομου μηχανισμού» επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση, αμέσως μετά την τακτική εβδομαδιαία συνάντηση που είχε ο κ. Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ .
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.