22/11/09

Η «ρεαλίστρια» και ο «εθνικιστής»


Tου Χρηστου Γιανναρα

Ο απροκατάληπτος πολίτης προσπαθεί, με όσα στοιχεία πληροφόρησης διαθέτει, να λύσει το αίνιγμα: Πόσο πραγματικά «αδέσμευτη», «ανεξάρτητη», «αυτόνομη» και «αυτοκυβέρνητη» είναι η πατρίδα του. Πόσο ο ίδιος, με την ψήφο του, επιβάλλει τις πολιτικές επιλογές του ή πόσο τα πολιτικά του δικαιώματα είναι απλώς διακοσμητικά, ψυχολογικού κυρίως χαρακτήρα. Αν οι πολιτικές αποφάσεις των αρχόντων και οι πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων στη χώρα του επηρεάζονται ή κατευθύνονται, έντεχνα, μεθοδικά, δυσδιάκριτα από τον ξένο παράγοντα.

Αραγε δικαιολογείται ορθολογικά (και όχι ψυχολογικά) ένας τέτοιος προβληματισμός; Γιατί είναι «αίνιγμα» η ελευθερία του λαού και η ανεξαρτησία του πολιτικού βίου στην Ελλάδα, ακόμα σήμερα, γιατί δεν είναι οι συμπλεγματικές φοβίες, ο σχεδόν ηδονικός (αυτοδικαιωτικός) ρόλος του θύματος, που παρασύρουν τον Ελληνα συνεχώς στην ενασχόληση με «συνωμοσιολογίες» και φαντασιώσεις «έξωθεν απειλών»;

Κάποιες ψύχραιμες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

Η πλειονότητα των σημερινών Ελλήνων (τουλάχιστον όσων ξεπερνούν τα σαράντα χρόνια) έχουν ακόμη ζωντανά στην ακοή τους τα συνθήματα του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού το 1981: «Η Ελλάδα στους Ελληνες!» φώναζε τότε στις λαοσυνάξεις ο Ανδρέας Παπανδρέου, «Οχι πια υποταγή σε ξένα κέντρα αποφάσεων!», «Θέλουμε περήφανη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»! Μάλλον δεν υπήρχε τότε Ελληνας (ψηφοφόρος ή όχι του αμοραλιστή δημεγέρτη) που να μην αναγνώριζε σε αυτά τα συνθήματα την επιβεβαίωση ιστορικών εμπειριών του. Ούτε τόλμησαν ποτέ οι σημερινοί τάχα προοδευτικοί Διεθνιστές να χλευάσουν τον Ανδρέα για «εθνικιστή», «Ελληνάρα», «μαξιμαλιστή πατριώτη».

Ο απροκατάληπτος πολίτης γνώριζε τότε, γνωρίζει και τώρα τα προφανή: Οτι η Ελλάδα έχει ακόμα κάποια, μικρή ή μεγάλη, στρατηγική σημασία. Επομένως είναι αυτονόητο (ίσως και φυσιολογικό για τις διεθνείς αναμετρήσεις ισχύος), κράτη που επιδιώκουν ηγετικό ρόλο στον διεθνή στίβο ή ρόλο περιφερειακής υπερίσχυσης να θέλουν να υποτάξουν και την ελληνική πολιτική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Φυσικό να προσπαθούν να προσεταιριστούν, να εξαγοράσουν, να εκβιάσουν στην Ελλάδα κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικούς, κρατικά στελέχη, εφημερίδες και κανάλια για να προωθήσουν δικές τους βλέψεις και στρατηγικές. Είναι εντελώς ηλίθιο να τους κατακρίνουμε, να βλαστημάμε τον «ξένο παράγοντα» επειδή φροντίζει τα συμφέροντά του, όταν ξέρουμε καλά ότι η αποτελεσματικότητα των φροντίδων του είναι συνάρτηση των δικών μας αντιστάσεων. Που αποδείχνονται κατά κανόνα ανύπαρκτες.

Αν εξαιρέσει κανείς την επιβολή και υποβολή που φαίνεται πως ασκούσε η φυσική παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στους αλλοεθνείς συνομιλητές του· το «Οχι» του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς· την επίδειξη πυγμής από τον πρεσβύτερο Καραμανλή με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ· και το «Οχι» στο Σχέδιο Ανάν του Τάσσου Παπαδόπουλου – το υπόλοιπο της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελλαδισμού μάλλον κυριαρχείται από τις συμπλεγματικές συμπεριφορές σπιθαμιαίων αναστημάτων. Οι σπιθαμιαίοι ή φοβούνται τους «ισχυρούς της γης» και τους θρασείς γειτόνους, που θα μας «συντρίψουν» αν διανοηθούμε να αντιταχθούμε στις στρατηγικές τους, ή εκλιπαρούν σαν λακέδες τους ίδιους αυτούς, για να κερδίσουν την εύνοιά τους και να προωθηθούν με τη βοήθειά τους σε θέσεις επιφανείς του ελλαδικού πολιτικού συστήματος. Κανένας όμως ποτέ πολιτικός δεν τεκμηρίωσε τις φοβίες ή τον λακεδισμό του με ορθολογική πολιτική ανάλυση των «συμφορών» που μας αναμένουν αν ασκήσουμε την ανεξαρτησία μας με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Αυτό πάντως που θα θέλαμε οι πολίτες να μπορούσαμε να εντοπίσουμε σαφέστερα είναι οι μέθοδοι και οι συγκεκριμένες πρακτικές με τις οποίες ο «ξένος παράγων» πετυχαίνει να παρεμβαίνει αποφασιστικά στον πολιτικό μας βίο. Και η επίκαιρη περίπτωση της εκλογής νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» μοιάζει να προσφέρει αποκαλυπτικές ευκαιρίες για έναν τέτοιο εντοπισμό. Το ενδιαφέρον του «ξένου παράγοντα» για την προώθηση συγκεκριμένης υποψηφιότητας πρέπει να συναρτάται με τόσο καίρια συμφέροντά του στην περιοχή, ώστε η έλλειψη ψυχραιμίας να γυμνώνει την παρέμβασή του και από στοιχειώδη προσχήματα.

Εχει μία κυρίως δυνατότητα ο «ξένος παράγων» να καθορίσει αυτός το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα: Εχει τον εκφοβισμό. Να πείσει τους αποδεδειγμένα ευπτόητους Ελλαδίτες ότι οι απόψεις των υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ. για την εξωτερική πολιτική ενδιαφέρουν άμεσα εταίρους και συμμάχους – επομένως, «μην παίζετε μαζί μας»! Κατατίθεται ωμά ότι οι σημαντικές ξένες πρωτεύουσες θεωρούν «ρεαλίστρια» (με διάθεση συμβιβασμού) την κ. Θεοδώρα Μητσοτάκη και «εθνικιστή» τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Και υπογραμμίζεται πως, αν από τους χαρακτηρισμούς αυτούς κάποιος συμπεράνει ότι εταίροι και σύμμαχοι θα προτιμούσαν τη «ρεαλίστρια», δεν θα έχει άδικο. «Ο ρεαλισμός και η αναζήτηση λειτουργικών λύσεων μέσω συμβιβασμών» καθιστούν την υποψηφία «ελκυστική» στον ξένο παράγοντα. Ενώ «ο πατριωτικά φορτισμένος λόγος του υποψηφίου» ενοχλεί εταίρους και συμμάχους.

Ποτέ ώς τώρα δεν λέχθηκαν τα πράγματα καθαρότερα. Οι λέξεις «εθνικιστής», «ρεαλισμός μέσω συμβιβασμών», η απερίφραστη και κυνική, δίχως προσχήματα «προτίμηση εταίρων και συμμάχων» για τη Θεοδώρα Μητσοτάκη, ο εκνευρισμός τους για τον «πατριωτικά φορτισμένο λόγο, ιδιαίτερα στο παρελθόν»(!) του Σαμαρά, φωτίζουν αποκαλυπτικά τον ρόλο που θέλει να διαδραματίζει ο ξένος παράγων στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. «Εταίροι και σύμμαχοι», υπέρμαχοι στα λόγια της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απαιτούν να χειρίζονται την Ελλάδα σαν προτεκτοράτο.

Είναι περισσότερο από φανερό: Θέλουν επειγόντως «λύσεις» στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στη διανομή του Αιγαίου, στο μειονοτικό της Θράκης. Ισως πιστεύουν ότι εξασφάλισαν δικό τους τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Εξωτερικών – και τους δυο «με διάθεση λειτουργικών συμβιβασμών». Δεν θα ανεχθούν έναν «εθνικιστή» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους χαλάσει τη μαγιονέζα.

Για πρώτη φορά, το αποχαυνωμένο, είκοσι χρόνια τώρα, άσκεπτο και δίχως κριτικά αντανακλαστικά ποιμνιοστάσιο των οπαδών της Ν.Δ. δέχεται τόσο ισχυρή πρόκληση πολιτικής αφύπνισης. Θα καταλάβουν, τουλάχιστον τώρα, ότι η επιλογή κόμματος διαφέρει από την προτίμηση ποδοσφαιρικής ομάδας και η επιλογή κομματικού αρχηγού έχει συνέπειες για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους;

Το όνομα του Ελληνα στον διεθνή στίβο θα απηχεί αξιοπρέπεια και υψηλή καλλιέργεια ή θα παραπέμπει σε «προοδευτικό» ραγιαδισμό εξαργυρωμένης με υποτέλεια πλασματικής ευζωίας;

6 σχόλια:

  1. ******Για πρώτη φορά, το αποχαυνωμένο, είκοσι χρόνια τώρα, άσκεπτο και δίχως κριτικά αντανακλαστικά ποιμνιοστάσιο των οπαδών της Ν.Δ. δέχεται τόσο ισχυρή πρόκληση πολιτικής αφύπνισης. Θα καταλάβουν, τουλάχιστον τώρα, ότι η επιλογή κόμματος διαφέρει από την προτίμηση ποδοσφαιρικής ομάδας και η επιλογή κομματικού αρχηγού έχει συνέπειες για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους;***** Nαί,να συμφωνήσω σε όσα γράφει ο κ. Γιανναράς... όξω λοιπόν τα τζάκια,ναι στον Ζορό,ο οποίος κατέθεσε πολιτικό λόγο και όχι φληναφήματα που τα έχουμε χορτάσει και σιχαθεί ,τόσα χρόνια. Απλά και όμορφα ο Ψωμιάδης με την απλότητα και αγνότητα της αυτοδημιούργητης οικογένειας προσφέρει την μοναδική,νομίζω, ευκαιρία για ανασύνταξη της ΝΔούλας.Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν ΝΔούλα ,αν δεν έχει αρχηγό από τζάκι....Ομως μόνον ο Ψωμιάδης μίλησε "πολιτικά" σε αντίθεση με τους"μορφωμένους".... θα δείξει.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό κύριε καθηγητά είναι ότι τα «πακέτα» της πλαστής ευζωίας τελείωσαν. Το βλέπει κανείς στα μάτια των πολιτικών μας που με σοβαρό ύφος βγαίνουν και μας μιλούν για «απαραίτητες θυσίες». Αν κλείσει κανείς τον ήχο της τηλεόρασης και δει μόνο τα μάτια τους τότε μόνο μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα. Ο «παράδεισος της πολυχρωμίας» των προοδευτικών εγκεφάλων ναυάγησε κάπου στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πάτρα, και στο κέντρο της Αθήνας. Όπου η όσμωση με όλες τις φυλές του Ισραήλ έφερε εγκλήματα και κοινωνικές συμπεριφορές εντελώς ξένες στις ελληνικές. Ξαφνικά όλοι άσχετα με το τι κουβαλάμε μέσα στον εγκέφαλό μας βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα που δεν είναι η πραγματικότητα της πατρίδας μας όπως την ξέραμε. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα επιβαλλόμενων από ξένα κέντρα πολιτικών που επιβλήθηκαν από «φυτευτούς» καλοζωισμένους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς που αναλαμβάνουν απλά να διεκπεραιώσουν μια εργασία όπως θα έκανε ο κάθε ευσυνείδητος εμπορικός αντιπρόσωπος μιας κάποιας πολυεθνικής που εμπορεύεται διάφορα αγαθά. Αυτοί εμπορεύονται ιδέες, με πλήθος εύηχες λέξεις αλλά αυτό που δεν κάνουν είναι να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνται σ’ αυτό τον τόπο και σ΄ αυτό τον χρόνο που ζούμε. Το στοίχημα για την ΝΔ και τους ψηφοφόρους της είναι αν θα αποκτήσει υπόσταση ως κόμμα εξουσίας που θα μπορέσει να σπάσει τα προκαθορισμένα όρια που τίθενται από το «πολιτικά ορθό» και θα μπορέσει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με δικές της προτάσεις πάνω στα προβλήματα που δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται σαν κόμμα στις δύο προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησης που είχε. Ελπίζω να αναγνωρίζουν την ανάγκη. Αν όχι ας βρουν ένα υποκατάστατο του Παπανδρέου όπως έκαναν και παλιότερα. Αλλά ας γνωρίζουν πως οι καιροί άλλαξαν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει δύο ολόκληρες τετραετίες υλοποιώντας και εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά την θεωρία του «ώριμου φρούτου». Τα σημάδια είναι καθημερινά και η απαίτηση για αλλαγή πορείας επείγουσα. Τώρα πια δεν ζούμε στην ασφάλεια του διπολισμού της δεκαετίας του ’80 και είναι το μόνο εύκολο να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας ένα κόμμα που δεν αναγνωρίζει τις προκλήσεις και με απουσία σπονδυλικής στήλης υιοθετεί άκριτα όλες τις «σύγχρονες» ονειρώξεις μιας ολιγαρχίας που ομνύει στο όνομα μιας ανύπαρκτης τώρα πλέoν «μεσαίας τάξης».-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ. Ας σημειωθεί πριν απ΄' ολα ότι τα παραθέματα του κ.Γιαναρά είναι από αρθρο ΄άλλου συνεργάτη της Καθημερινής. Όλα έχουν τη σημασία τους-εδώ προφανώς.
    Δεύτερον ο κ.Γ. παραλείπει το βέτο στο Βουκουρέστι-για να λέμε του στραβού το δίκιο. Τρίτον. Ο κ. Γ παραλείπει να υπενθυμίσει την τύχη όσων όρθωσαν ανάστημα, από τον Κ. Καραμανλή (της Α περιόδου)και τον Γ. Παπανδρέου (όχι στον Τζόνσον για το Κυπριακό)έως τον σχθεσινό Κ. Καραμανλή-έχει και ο ίδιος βαρύτατες ευθύνες. Αλλά και ο κ.Γ του έσουρνε τα εξ αμάξης χωρίς να λαμβάνει διόλου υπόψιν τη στάση του στα εθνικά που απασχολούν στο άρθρο τον κ.Γ. Τέλος, ο Ελ.Β καταλήγει ότι η μεσαία τάξη δεν υπάρχει. Υποθέτω ότι είναι χαριτολόγημα με την έννοια ότι δεν ανευρίσκεται και δεν εντοπίζεται καθώς φοροδιαφεύγει και έτσι είναι "άορατη".Αν όμως η μεσαία τάξη ταυτίζεται με τον μεσαίο χώρο τότε πρόκειται για σοβαρή παρανόηση. Οι τάξεις δεν εξαφανίζονται. Οι "χώροι" ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε, διότι ο κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. τα είπε όλα και με υπερκάλυψε σε όλα !

    Μόνο θα ήθελα να σταματήσω στο: ->"Κανένας όμως ποτέ πολιτικός δεν τεκμηρίωσε τις φοβίες ή τον λακεδισμό του με ορθολογική πολιτική ανάλυση των «συμφορών» που μας αναμένουν αν ασκήσουμε την ανεξαρτησία μας με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια."<-

    Οντως ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο !

    Μα ποτέ δεν έγινε και ένας απολογισμός για την Κυπριακή Τραγωδία του 1974 !

    Όλα τα θάβουν ............!

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματική ευλογία αυτός ο άνθρωπος. Να 'ναι γερός να τον διαβάζουμε για χρόνια ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε καθηγητά, ο προβληματισμός που θέτετε στην τελευταία παράγραφο, καταδεικνύει την εντιμότητα των θέσεών σας. Ομως όπως ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής (Ελευθέριος Β.), μάλλον η υποτέλεια θα είναι δεδομένη και δεν θα εξαργυρώνεται πια ούτε με την πλασματική ευζωία. Επομένως αυτού του είδους η ποδηγέτηση, δεν θα διαφέρει από τον παλαιού τύπου ραγιαδισμό. Εσείς που ως γνωστό, έχετε βαθειά μελετήσει την φιλοσοφία των πολιτισμών, ποιά αντίδραση κρίνετε ότι θα ήταν η πιό αποτελεσματική σ΄αυτή τη φάση που διάγουμε; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.