25/11/09

Πρόβα κεραυνοβόλου πολέμου από την τουρκική Αεροπορία!

Σε ευρείας έκτασης κινητοποίηση μεγάλης αεροπορικής δύναμης προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία εντελώς αιφνιδιαστικά, με την πρόφαση «αεροπορικών επιδείξεων», όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΑ στο defencenet.gr. Κατά την κινητοποίηση αυτή, η οποία έγινε την Τετάρτη 18/11 και την Πέμπτη 19/11, ενεπλάκησαν το 80% των αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας και τα δύο τρίτα των μαχητικών αεροσκαφών της και εκτελέστηκαν αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD) από την βάση της Μερτζιφόν που βρίσκεται κοντά στην Σαμψούντα!

Όλα τα παραπάνω έγιναν εντελώς αιφνιδιαστικά όπως προαναφέραμε. Την Τετάρτη το πρωί μεταξύ 09:30 και 10:00 εκδόθηκαν από την τουρκική ΥΠΑ δύο ξαφνικές ΝΟΤΑΜ για «αεροπορικές επιδείξεις».

Το περίεργο είναι ότι οι «αεροπορικές επιδείξεις» ξεκίνησαν μόλις δύο ώρες μετά την έκδοση των σχετικών ΝΟΤΑΜ, χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βάσεις από το Εσκί Σεχίρ μέχρι το Ντάλαμαν. Διήρκεσαν δύο ώρες η κάθε μία και στα δυτικά η μία περιοχή που είχαν δεσμεύσει ήταν εφαπτόμενη στα όρια του FIR Αθηνών.

Η δραστηριότητα ήταν στην περιοχή μεταξύ Θράκης-Ίμβρου-Λήμνου-Μυτιλήνης και Εσκισεχίρ, δηλαδή κάλυπτε όλο τον βόρειο άξονα επιχειρήσεων. Μπαντίρμα, Μπαλίκεσιρ, Εσκί Σεχίρ, όπου εδρεύουν στην πρώτη η 6η και 9η AJU με F-16 (στην πρώτη είναι και οι Μοίρες LANTIRN και η 1η AJU (Πτέρυγα με τα F-4 Terminator) ήρθαν σε αιφνιδιαστική κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Μία πολύ μεγάλη άσκηση, σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, με την «σπονδυλική στήλη» της τουρκικής Αεροπορίας εντελώς αιφνιδιαστικά και με την αστεία δικαιολογία των «αεροπορικών επιδείξεων»

Την Πέμπτη με επίσης αιφνιδιαστικές ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν μεταξύ 08:30 & 09:00 το πρωί, δεσμεύθηκαν μεγάλες περιοχές για την διεξαγωγή μόλις δύο ώρες αργότερα, αεροπορικής εκπαίδευση/επίδειξης & ανεφοδιασμού αντίστοιχα, με την πρώτη να ισχύει για όλη(!) την Τουρκία (LTBB-Δυτ.Τουρκία & LTAA-Αν.Τουρκία), όπου συμμετείχαν και δυνάμεις από την 5η AJU στην Μερτζιφόν, το Ακιντζί, (4η AJU) και το Ερχάκ, νότια της Σεβάστειας κοντά στην Μαλάτια.

Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι αεροσκάφη της 151 Filo (Mοίρας) από την Μερτζιφόν κατευθύνθηκαν δυτικά και ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από αεροσκάφη τάνκερ (η Τουρκία διαθέτει 7 KC-135R Stratonanker, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Pacer CRAG) έμφορτα με ΑGM-88B HARM! Δηλαδή είχαμε σενάριο αιφνιδιαστικής προσβολής SEAD!

Και δεν έφταναν όλα αυτά, ταυτόχρονα με τις αεροπορικές ασκήσεις διεξήχθη και άσκηση CSAR στην δυτική Τουρκία για την οποία επίσης εκδόθηκε σχετική ΝΟΤΑΜ.

Δηλαδή είχαμε ασκήσεις σε τρία σκέλη: Aποστολές SEAD, αεροπορικής υπεροχής και CSAR, δηλαδή όλα τα σκέλη των επιχειρήσεων που θα χρειαστούν σε μία αιφνιδιαστική προσβολή από την τουρκική Π.Α.

Χρόνος (απόλυτα αιφνιδιαστικά), μέγεθος (το 80% της τουρκικής Αεροπορίας) και είδος κινητοποίησης (μέχρι και δοκιμές αποστολών SEAD) μόνο ως προμήνυμα δυσάρεστων εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

18 σχόλια:

  1. Γυμνασια κανουν,δεν ειναι τιποτα.....κατι μου θυμιζει αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προπόνηση εντός έδρας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρόκληση είναι κοντά και δεν θέλουν να ρισκάρουν στρατιωτική ταπρείνωση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό θα τους κάνει εξάσκηση στο CSAR γιατί θα έχουν πολλη δουλειά αν κάνουν καμιά λαμακία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμμ....blietzkrieg...πετυχημένη συνταγή...γιατί όχι????το πιθανότερο είναι οτι σε αυτή τη φάση, το γατάκι δείχνει απλά τα νυχάκια του...αλλά πολύ φοβάμαι οτι σύντομα θα θελήσει να τα χρησιμοποιήσει..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα είναι πως θα απαντήσει η ΠΑ σε εμπρακτη αναχαίτηση αεροσκάφους της FRONTEX..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο σενάρίο της μονοήμερης ή ολιγοήμερης εμπλοκής προτού επέμβουν διάφοροι σύμμαχοι, ο αντίπαλος πρέπει να πάρει ένα μάθημα που να το θυμαται 50 χρόνια.
    Ελπίζω να το έχουμε καταλάβει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το μαντρόσκυλο ξεχνάει ότι ο ρόλος του είναι να γαυγίζει μόνο και όχι να δαγκώνει και θα πάει να δαγκώσει και θα φάει πολύ κλωτσίδι. Φτάνει ο..αλανιάρης να είναι σκύλος και όχι κότα..K@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Το θέμα είναι πως θα απαντήσει η ΠΑ σε εμπρακτη αναχαίτηση αεροσκάφους της FRONTEX..

    25 Νοέμβριος 2009 11:11 πμ
    -------------------------------

    ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ ; ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΜΗΝ ΤΡΕΦΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ. ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠ΄ΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο μαγκας ΤΖΕΦΡΥ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ..... ΝΤΑ !!!!
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ "πραγμα" ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ : "ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΗΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙ ΠΑΡΕΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΡΙΤΣΑ ΣΑΣ ΕΞΩ."

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι σίγουρα μια γενική δοκιμή λίγο πριν την παράσταση(μια πρόβα τζενεράλε ).
    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το γνωρίζουν αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν.
    Οι πολλές πρόβες βέβαια σημαίνουν και το ότι τα πράγματα γι' αυτούς δεν είναι τόσο εύκολα. Γι΄ αυτόν κάνουν και ξανακάνουν δοκιμές.
    Όσο blietz krieg (κατά τον πόλεμο του Χίτλερ στην Πολωνία)και να δοκιμάσουν, έχουν να πάθουν τέτοιο χουνέρι που θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει και τα καλά του η άσκηση.... Ξέρουμε τι θα κάνουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ.ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΔΩ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ.ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατεβασαν το σωβρακο και το παπαρακι βγηκε εξω, θα φαει μια τετοια σφαλιαρα το παπαρακι μεγεθους μπαμιας που θα κανει 50 χρονια να ξαναβγει εξω απο το κατουρημενο σωβρακακι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΊΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ
    ΝΑ ΤΟΥΣ "ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝΕ"
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γι΄αυτό διακόπηκε η δική μας άσκηση στο Καστελλόριζο στι 19/11;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν αμφιβάλλω οτι μπορούμε να κερδίσουμε τους Τούρκους. Σε τίμιο πόλεμο θα τους συντρίψουμε. Σκεφτείτε όμως ποιούς έχουμε για ηγέτες...
    Φυσικά και οι προηγούμενοι ήταν αξιοθρήνητοι.
    Και οσο και καλούς πιλότους να έχεις αν τα μισά apache δεν πετάνε...
    Ας μην αναφερουμε και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974 ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"ΤΡΕΛΛΟΙ"ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ,ΠΟΥ ΤΡΕΛΛΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΗΓΓΕΛΝΑΝ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΤΡΕΛΛΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.ΠΩΣ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ?ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥΣ?ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΣΙΩΝΙΚΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ.ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΙΛΟΙ.ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΝΟΥΜΕ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΓΙ"ΑΥΤΗΝ.ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΠΑΛΙ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ,ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΟ 1940.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΝΩΝΥΜΕ 5:10,
    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ.
    ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΚΙ ΑΛΛΟ. ΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΡΟ;
    ΦΤΑΙΝΕ ΑΠΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ;
    ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΞΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ;
    ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ; ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ;
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΕΙΣ. ΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.