11/11/09

Κύπρος- Η Βρετανία ανανεώνει πρόταση της να παραχωρήσει μέρος των Βάσεων της στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.

Η Βρετανία ανανέωσε την πρόταση που έκανε το 2003 να παραχωρήσει μέρος των κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο «ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει πληροφορηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανανεώνει πρόταση προς τα Ηνωμένα Εθνη για παραχώρηση μέρους του εδάφους του στις Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις (SBAs) σε μια επανενωμένη Κύπρο».

Σύμφωνα με την πρόταση το έδαφος το οποίο θα παραχωρηθεί ανέρχεται σε 45 τετραγωνικά μίλια, μόλις κάτω από το ήμισυ της ολικής εδαφικής περιοχής των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρει ότι «η πρόταση, παρόμοια με εκείνη που έγινε το 2003, υποβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μία συνολική λύση που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και, ακολούθως, θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πληθυσμών τους και θα επικυρωθεί επισήμως και από τις δύο πλευρές».ΕΞΠΡΕΣΣ

Βρετανική «ντρίμπλα» με τις βάσεις
Παραχωρούν μέρος του εδάφους που κατέχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη-ΝΕΑ


Διπλωματική «ντρίμπλα» έκανε χθες το Λονδίνο, επιχειρώντας να δρομολογήσει εξελίξεις στο Κυπριακό και παράλληλα να διασώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Έριξε στο τραπέζι την πρόταση που είχε κάνει το 2003 για παραχώρηση μέρους (περίπου του μισού) των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων, εφόσον βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μόλις έχει πληροφορηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανανεώνει πρόταση προς τα Ηνωμένα Έθνη για παραχώρηση μέρους του εδάφους τους στις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις σε μια επανενωμένη Κύπρο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πρόταση υποβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι «θα επιτευχθεί μια συνολική λύση που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ακολούθως θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πληθυσμών τους και θα επικυρωθεί επισήμως από τις δύο πλευρές».

Το έδαφος που προτείνεται για παραχώρηση ανέρχεται σε 45 τετραγωνικά μίλια, «μόλις κάτω από το ήμισυ της ολικής εδαφικής περιοχής των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση, η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στο σχέδιο Ανάν, είχε κάνει το Λονδίνο το 2003. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι το Λονδίνο επιχειρεί να δρομολογήσει εξελίξεις στο Κυπριακό, γνωρίζοντας ότι το εδαφικό είναι το κύριο «αγκάθι» στις συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ, αλλά και ότι η ανανεωμένη πρόταση του 2003, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αφορά έδαφος στα νότια του νησιού, το οποίο θα παρεχωρείτο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Βιάζονται
Η πρόταση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με την τουρκική ηγεσία. Ο Ντ. Μίλιμπαντ έχει κάνει σαφές ότι το Λονδίνο βιάζεται για τη διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για επίλυση». Σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντάται στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται εντός των ημερών και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τη συνθήκη εγκαθίδρυσης του 1960, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θεωρούνται κυρίαρχο βρετανικό έδαφος και φιλοξενούν όχι μόνον πολεμικά αεροσκάφη αλλά και προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, ο Ντ. Μίλιμπαντ ερωτηθείς αν η Αγγλία είναι έτοιμη να παραδώσει τις βάσεις της στο νησί, είχε αφήσει το ενδεχόμενο ανοικτό, αλλά είχε μεταθέσει τις αποφάσεις σε χρόνο μεταγενέστερο της επίλυσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα των βάσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Αγγλικές βάσεις και πολιτική.Του Βία Λειβαδά
Αύγουστος 2004 Αntibaro.gr

Με την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης - Λονδίνου, το έδαφος της Κύπρου ανέκτησε από την αποικιοκρατία η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Βρετανία διατήρησε βάσεις σε δύο περιοχές οι οποίες αποτελούν τις Βρετανικές βάσεις. Το έδαφος των περιοχών αυτών διεκδικεί η Βρετανία ως κυρίαρχο έδαφος, το οποίο απέκτησε με τις συμφωνίες του Λονδίνου το 1960. Έκτοτε διεκδικεί κυριαρχία υπό τη μορφή κράτους Βρετανικού με δικό της έδαφος.

Το έδαφος των βάσεων, με τις συμφωνίες του Λονδίνου παρέμεινε προς χρήση από τη Βρετανία. Σαφής ορισμός χρήσης του εδάφους αυτού, είναι η ικανοποίηση των αναγκών των «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ ΒΑΣΕΩΝ». Με την έννοια αυτή δεν μπορεί να αποτελεί κράτος, αφού σαφώς αναφέρεται η χρήση του. Όμως οι Άγγλοι αναφέρουν αυτό το έδαφος ως κυρίαρχο. Κυριαρχία δεν έχουν ποτέ οι βάσεις. Το κράτος πρέπει να έχει κυβέρνηση, λαό, σύνορα, και νόμους.

Οι Αγγλικές βάσεις δεν έχουν τίποτε από τα πιο πάνω, επομένως δεν μπορούν να είναι κυρίαρχες. Οι συμφωνίες Λονδίνου, υπογράφτηκαν από μια ομάδα εκπροσωπών του Ελληνικού Κυπριακού λαού, όχι από εκλεγμένη κυβέρνηση, ούτε από δημοψήφισμα του λαού. Είναι γνωστοί οι εκβιασμοί, οι απειλές και η πίεση που ασκήθηκε από τους Βρετανούς για την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Επομένως οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να έχουν εγκυρότητα, εκτός αν επικυρωθούν με δημοψήφισμα ή τουλάχιστον αν εγκριθούν από την Βουλή του κράτους. Τίποτε τέτοιο δεν έγινε.

Για να καλύψουν αυτό το κενό οι Άγγλοι, με τον Χάνευ που ετοίμασαν το σχέδιο Αναν, προέβλεψαν την έγκριση της κυριαρχίας με δημοψήφισμα. Και αφού θεώρησαν δεδομένη την αποδοχή του οπουδήποτε σχεδίου Ανάν ως δεδομένη, αφού ή ομάδα των δοσίλογων που συνεργάστηκαν στην κατασκευή του συμφώνησαν πλήρως, μετέτρεψαν το έδαφος αυτό σε Κράτος. Πρόσθεσαν την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη, πρόβλεψαν τα δικαστήρια και τους νόμους της Βρετανίας.

Επαναφέρουν την πρόταση του Σχεδίου Ανάν
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Την πρόταση που είχε καταθέσει το 2003, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν, επανέφερε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuteurs. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον Εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Χοσέ Λουίς Ντίαζ. Οι Βρετανοί ενημέρωσαν τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι προτίθενται να εκχωρήσουν μέρος του εδάφους των Βάσεών τους σε μία επανενωμένη Κύπρο. Η πρόταση αφορά 45 τετραγωνικά μίλια, δηλαδή κατά τι λιγότερο από το μισό έδαφος που διαχειρίζονται οι Βρετανοί αυτήν τη στιγμή και γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συλλογική διευθέτηση του Κυπριακού ανάμεσα στις δύο κοινότητες, η οποία θα επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Η κίνηση γίνεται «προς διευκόλυνση της λύσης». Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τοα Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Λονδίνο.

2 σχόλια:

  1. Θα μας δωσουν πισω.....δικο μας εδαφος??
    Τα ιδια ελεγαν και παραμονες του δημοψηφισματος το 2004...αρχισαν τα οργανα παλι.
    Και δεν εχουμε Τασσο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχέδιο τους προχωράει, πάλι χρυσώνουν το χάπι..!!!Δείτε και το κορυφαίο που είδα σήμερα το πρωί στο defence.net για προπαγανδιστικό βιντεάκι των Αμερικανών που βάζει Έλληνες της Κύπρου και Τούρκους να ζήσουν μαζί για 3 μήνες!!!Δεν ξέρω αν με έχουν προλάβει οι κ.διαχειριστές και τη στιγμή που το γράφω έχουν κάνει ήδη ανάρτηση θέματος για αυτό..!!!Ζητώ συγνώμη αν έχει γίνει!

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=9556&Itemid=87

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.