24/11/09

Δ. Δρούτσας: Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία


Δεν γίνεται κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας με την Άγκυρα.

Ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε:

«Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει καθαρές, ξεκάθαρες, θέσεις σε όλα τα θέματα. Αυτές τις θέσεις εμείς μεταφέρουμε κι αυτές συζητούμε. Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά με ξένα κράτη θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση».

Οι τελευταίες αναφορές του κ. Δρούτσα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι μίλησαν για «πολιτική συκοφαντία αισχίστου είδους» και προειδοποίησαν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε ο κ. Δρούτσας είτε να αναγκαστεί να ανακαλέσει είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».

Επίσης είχαν προηγηθεί οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν για μυστική διπλωματία και ότι προσπάθησε να αποκρύψει την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Έλληνα ομολόγο του Παπανδρέου. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τον αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών να διευκρινίσει αν στην επιστολή αυτή ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέτει και θέματα μειονότητας.

Απαντώντας ο Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «καμία μυστική διπλωματία δεν γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση, ούτε κανένα ίχνος μυστικής διπλωματίας υπάρχει, επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή».

Με αφορμή το Σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας διέψευσε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες κρύβονται προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της ονομασίας της γείτονος.

Επιπλέον επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διαμορφώσει τη δική της «κόκκινη γραμμή», έχει ξεκάθαρη θέση και η μόνη καθαρή λύση είναι «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Τόνισε ακόμη για άλλη μία φορά πως «σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας».

Για το Κυπριακό ο σημείωσε ότι «παραμένει κορυφαία εθνική υπόθεση», χαρακτήρισε τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ ως «ένα παράθυρο προσεκτικής αισιοδοξίας» και επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι μια βιώσιμη λύση, βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο θεσμικό πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας», χαρακτήρισε αυτονόητη την υλοποίηση του σημαντικού έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη επιβεβαιωθεί διμερής συνάντηση Παπανδρέου - Λαβρώφ στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τέλος έδωσε έμφαση στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, κάνοντας λόγο για κορυφαία προτεραιότητα και για μια αποτελεσματική πολιτική και ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να αναπτύξει τις πολιτικές της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Στην πράξη θα κριθούν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά με τη σειρά τους τα πράγματα.
    Τώρα έχει προτεραιότητα το ξεπουλημα της Μακεδονίας. Ιδέστε !
    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φιλίπ Ρίκερ, σε δηλώσεις του , για την τριμερή “πράσινη συνάντηση¨ στην Πύλη στις Πρέσπες, χαιρέτισε “τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ” και τη χαρακτήρισε, ως «δυνατότητα για διάλογο και ευκαιρία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν προς τα εμπρός».

    Άρα, η “πράσινη συνάντηση” είναι αμερικανική ιδέα, και έχει στοχο οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ «να κινηθούν προς τα εμπρός».

    Επομένως ο κ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μας ειπε την αλήθεια.

    Το VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι, χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση και σημειώνει: “εκφράζουμε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αξιοποιηθεί για την ανταλλαγή απόψεων και για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών”.
    Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ειπε: “Ελπίζω ότι , θα αξιοποιηθεί για πραγματικές προσπάθειες προς εξεύρεση λύσης δια της οποίας θα αποφευχθεί ενδεχόμενη παρεμπόδιση στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου. Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ψευδή κινητικότητα”
    Σπ. Χατζάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς να αθωώνεται το κυβερνών κόμμα για τις παλινωδίες του στο θέμα της Θράκης στο παρελθόν με τους γνωστούς υποψηφίους του, εάν απομονώσω την κατηγορία του κ. Δρούτσα προς τη Ν.Δ για το έργο της στη Θράκη δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Το απόλυτο μηδέν. Η νυν υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ έλαμψε δια της απουσίας της στη Θράκη. Πάντα βέβαια αλωνίζανε οι τούρκοι εκεί, αλλά επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ έχω την αίσθηση ότι αυτοί που αλωνίζανε είχανε και την απόλυτη πεποίθηση ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τους συμβεί τίποτε.

    Άντε να δούμε τι θα κάνουν οι νυν. Μακάρι δε και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να υιοθετηθεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή στα εθνικά θέματα έτσι ώστε να περιορίζονται οι αυθαιρεσίες από τους έχοντες τον έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητράκη πρόσεχε οι τούρκοι είχαν έρθει μέχρι τα τείχη της Βιέννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν σε μια δήλωση 6 σειρών χρησιμοποιείται το επίθετο "ξεκάθαρος", τότε κάτι δεν είναι ξεκάθαρο...
    Πάντως, την αλήθεια λέει ο υπουργός. Δεν γίνεται διάλογος! Γίνεται συζήτηση.
    Δεν είναι εφ' όλης της ύλης. Γίνεται επί συγκεκριμένων διμερών θεμάτων.
    Δεν γίνεται με την Τουρκία. Γίνεται με σύμμαχο χώρα, που γειτονεύει μαζί μας εξ ανατολών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.