22/11/09

Το φαβορί για την προεδρία τηςΟυκρανίας

Να ανανεώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία υπόσχεται ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς , ηγέτης της φιλορωσικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Ιανουαρίου. Ο κ. Γιανούκοβιτς, ο «χαμένος» της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004, φέρεται ως το φαβορί για το προεδρικό αξίωμα καθώς προηγείται των αντιπάλων του σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται εν όψει της ψηφοφορίας στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Σε μια πρόσφατη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ραζούμκοφ στο Κίεβο ο κ. Γιανούκοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό 29%, ενώ η βασική αντίπαλός του και πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη με ποσοστό 20%. Τρίτος και καταϊδρωμένος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούστσενκο με ποσοστό που κυμαίνεται σε μονοψήφιους αριθμούς. Ο κ. Γιανούκοβιτς και η κυρία Τιμοσένκο αναμένεται να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο εκλογών τον Φεβρουάριο.

Στις προεδρικές εκλογές του 2004 ο κ. Γιανούκοβιτς, ο οποίος απολάμβανε την υποστήριξη της Ρωσίας, αρχικά είχε ανακηρυχθεί ο νικητής της ψηφοφορίας. Ωστόσο η αντιπολίτευση με ηγέτη τον κ. Γιουστσένκο κατήγγειλε νοθεία και χιλιάδες Ουκρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Κιέβου για να ζητήσουν επιστροφή στις κάλπες. Υπό την απειλή οι ειρηνικές διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε αιματηρές συγκρούσεις το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε απόφαση για επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών, στον οποίο τελικά ο κ. Γιουστσένκο επικράτησε του κ. Γιανούκοβιτς με διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων. Η νίκη του κ. Γιουστσένκο χαιρετίστηκε από τη Δύση ως ήττα της απολυταρχικής Ρωσίας. Ο κ. Γιανούκοβιτς θεωρεί ως και σήμερα ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2004, υποστηρίζοντας ότι η καταγγελθείσα νοθεία δεν αποδείχθηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Αναλυτές και παρατηρητές αποδίδουν τη σημερινή άνοδο της δημοτικότητας του κ. Γιανούκοβιτς στην αδυναμία του κ. Γιουστσένκο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά αλλά και στις έντονες συγκρούσεις του προέδρου με την κυρία Τιμοσένκο. Το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά 18%, γεγονός που έχει επηρεάσει τη δημοτικότητα της κυρίας Τιμοσένκο, η οποία ως πρωθυπουργός είναι υπεύθυνη για την οικονομία. Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Γιανούκοβιτς επικεντρώνεται λιγότερο σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση και περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα και στην οικονομία. Ωστόσο, διακηρύσσει παράλληλα ότι δεν αρνείται «την επιρροή του ρωσικού παράγοντα στην ουκρανική πολιτική». «Είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιανούκοβιτς ξεκαθάρισε ότι εφόσον εκλεγεί θα επιδιώξει να βελτιώσει τους δεσμούς του Κιέβου με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού οι οικονομικές δραστηριότητες της Ουκρανίας με τους δύο γείτονές της είναι αυξημένες. Επίσης εκφράζει την επιθυμία η χώρα του να αναπτύξει «ευεργετικές σχέσεις» με το ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζει ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξη στη συμμαχία αν οι Ουκρανοί δεν το θελήσουν.

Ο πρόεδρος Γιουστσένκο έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τη ρωσική ηγεσία για το φυσικό αέριο, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την υποστήριξη που παρείχε στον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2008. Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έστειλε μάλιστα επιστολή στον κ. Γιουστσένκο καταδικάζοντας τις «αντιρωσικές» πολιτικές του. Η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διακοπεί δύο φορές εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο κ. Γιανούκοβιτς δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να συμβούν άλλες διακοπές, αν και ο σύμβουλός του Μίκολα Αζάροφ έχει πει ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την κυρία Τιμοσένκο στη Μόσχα είναι «εξαιρετικά δυσμενείς» για την Ουκρανία και χρειάζονται αναθεώρηση.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Η ψήφος των Ουκρανών θα παίξει στρατηγικό ρόλο στην υπόθεση των αγωγών.Αν βγει ο Γιανούκοβιτς πολλά θα αλλάξουν και η σημασία των αγωγών στο νότο θα υποβαθμιστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.