8/11/09

Ποιοι θα επικρατήσουν;

του Αλεξη Παπαχελα

Η ζημιά που υφίσταται η χώρα με την υπόθεση της COSCO είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Σε μια εποχή που η Eλλάδα χρειάζεται επειγόντως ξένους επενδυτές, μία κλίκα συνδικαλιστών έχει αποφασίσει ότι όχι απλώς δεν τους χρειαζόμαστε, αλλά ότι πρέπει να φύγουν κιόλας. Οι Κινέζοι έχουν ήδη υποστεί πολλά σοκ κατά τη διαπραγμάτευση για τη σύμβαση. Πολλοί τους είχαν προειδοποιήσει ότι είναι «τρελοί» να θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Κάθε πρεσβεία, η ιαπωνική, η γερμανική, η αμερικανική, έχει από 2 - 3 ιστορίες τρόμου να διηγηθεί για το τι τράβηξαν διάφοροι επενδυτές, οι οποίοι θέλησαν να τολμήσουν το ακατόρθωτο: να στήσουν μια κανονική, υγιή επένδυση στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι τα γνώριζαν αλλά, όντας Κινέζοι, επέμεναν γιατί είχαν άποψη για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα ως μεταφορικός κόμβος αλλά και ως κέντρο μεταποίησης για κινεζικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο σοκ το υπέστησαν όταν επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και με ενθουσιασμό πρότειναν να γίνει η υπογραφή της συμφωνίας από τον πρόεδρο της Κίνας και τον Ελληνα πρωθυπουργό στην προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά. «Αποκλείεται» τους απάντησαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του Μαξίμου και εξήγησαν στους έκπληκτους Κινέζους πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οργανωθούν διαδηλώσεις και επεισόδια. Υποθέτω πως για μια ανερχόμενη υπερδύναμη που όλοι, από το Βιετνάμ έως τη Νιγηρία, επιδιώκουν τις επενδύσεις της, θα πρέπει να ήταν πολύ μεγάλο το σοκ.

Δυστυχώς αυτά είναι τα μηνύματα που δίνουμε σε κάθε ξένο που θέλει να επενδύσει εδώ και που έχει να περάσει ανάμεσα σε συμπληγάδες. Εχει ο ενδιαφερόμενος απέναντί του: την ευρηματική ελληνική γραφειοκρατία, συνεχή αιτήματα για λάδωμα, μικρούς και μεγάλους νταβατζήδες που θέλουν να του πουλήσουν προστασία και να τον εκβιάσουν, πολιτικούς που δεν καταλαβαίνουν οτιδήποτε πρακτικό και βεβαίως μερικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι λειτουργούν ενίοτε όπως η μαφία σε παλιές αμερικανικές ταινίες... Δεν είναι τυχαίο πως πολλές πολυεθνικές αποφασίζουν απλώς να φύγουν από την Ελλάδα και ότι πολλοί ξένοι εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι ακόμη και χώρες σαν τη Βουλγαρία είναι πολύ πιο σοβαρές στην αντιμετώπισή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά που τραβάει, και ενδεχομένως να τραβήξει για καιρό ακόμη η COSCO στην Ελλάδα, έχουν μαθευτεί παγκοσμίως, από το Χονγκ Κονγκ έως το Βερολίνο. Ενισχύεται το στερεότυπο πως η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ο νόμος και το κράτος αλλάζουν κάθε φορά που αναδεικνύουμε μία νέα κυβέρνηση. Ηταν ήδη πολύ αρνητική η εικόνα της χώρας στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και σίγουρα δεν ενισχύεται η φήμη της όταν ένας κολοσσός υπογράφει μια συμφωνία με το ελληνικό κράτος και κατόπιν εμποδίζεται να την υλοποιήσει.

Το μόνο ίσως θετικό από την όλη ιστορία είναι ότι κάποιοι στην κυβέρνηση κατάλαβαν πόσο καταστροφική ήταν η απόφαση της αρμοδίας υπουργού να ανοίξει ζητήματα για το λιμάνι, τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή πριν από τις εκλογές. Και γι’ αυτό ανετέθη στον κ. Σηφουνάκη να «κόψει τον βήχα» όσων άνοιξε η όρεξη με το επεισόδιο της COSCO.

Από την έκβαση της περιπέτειας του λιμανιού θα εξαρτηθούν πάντως πολλά. Το κυριότερο; Το αν θα επικρατήσουν τελικά οι μικροί και μεγάλοι νταβατζήδες σε αυτήν τη χώρα, οι οποίοι θέλουν κλειστή οικονομία, κλειστά επαγγέλματα, κλειστή Ελλάδα.

7 σχόλια:

  1. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ Ή ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ή ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα βλέπετε τώρα ότι οι κινέζοι θα έχουν ένα επιπλέον άλλοθι επίθεσης διότι οι έλληνες είναι διπρόσωποι και δεν κρατάν τις συμφωνίες και τον λόγο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι συμβάσεις που γίνονται με ξένους επενδυτές στην Ελλάδα και οι προμήθειες ανυντικού εξοπλισμού είναι συνήθως ζημιωγόνες για τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν το μάρμαρο στο τέλος. Αυτό συμβαίνει επειδή EDO TO LENE ELLADA και δεν γίνεται τίποτα αν σε όλα τα στάδια διαπραγματεύσεων δεν δοθεί, ανάλογα την περίπτωση, γρηγορόσημο στην καλύτερη για τον επενδυτή-πωλητή ή LADOMA στη χειρότερη, οπότε θα πρέπει να βγουν τα κερατιάτικα βέβαια.
    Για τους λόγους αυτούς οι λέξεις ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ είναι παντελώς άγνωστες από το Ελληνικό λεξιλόγιο. Αν υπάρχει βιομηχανία ή βιοτεχνία στη χώρα που να δραστηριοποιείται από αντισταθμιστικά, μάλλον θα βγει ο ήλιος από τη δύση.
    Στην ανατολή τώρα, στην βάρβαρη τουρκία, όταν γίνονται τέτοιου είδους συμβάσεις, όλοι μα όλοι οι υπουργοϋφυπουργοί διαγκωνίζονται ποιός θα καταφέρει τα περισσότερα αντισταθμιστικά για το συμφέρον της πατρίδας τους. Δεν γνωρίζω αν στα κατάβαθα της ψυχής τους θα θέλανε κι' αυτοί λίγο λαδοκούλουρο, αλλά εκεί είναι βάρβαροι και αυτός που θα κλέψει το κράτος θα κρεμαστεί αφού πρώτα ανασκωλοπιστεί.
    Εδώ δυστυχώς έχουμε καταντήσει απλοί χειροκροτητές τύπου "χαχόλοι" και οι αρπάχτρες μας γράφουν στα καλαμπαλίκια τους. Απαιτείται άμεση αφύπνιση των μονίμως νυσταζόντων Ελλήνων. Η επαγγελματκή αποκατάσταση δεν επιτυγχάνεται με τα stage των μεταπτυχιακών (άκουσον άκουσον, στην Ελλάδα μετράνε για επαγγελματική αποκατάσταση και τα διδακτορικά. Τρέμετε καθηγητές πανεπιστημίων), αλλά με την βιομηχανοποίηση της χώρας και τις υγιείς επενδύσεις.

    Τσακίστε στο ξύλο τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ τους ΚΟΛΑΟΥΖΟΥΣ τους και τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΕΣ πριν είναι αργά και δεν ξαναδούμε μαζί με τα παιδιά μας ΑΣΠΡΗ μέρα.

    ΑΕΤΟΣ
    ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ Ή ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ELLADA:H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΣΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΙΛΕ, ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΦΑΕ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΗΝ ΛΕΣ!
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ;
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!
    Η ΠΕΙΝΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    Ο ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ. ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ. ΚΙ ΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΙΣ... "ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ" ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΚΛΙΜΑ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ή ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
    ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΣΗ. ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και φυσικά τα λαμόγια είναι πάντα δεξιοί, οι αριστεροί είναι πάντα τα θύματα και οι επαναστάτες. Απλώς, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς, ενώ τα λαμόγια είναι πάντα οι δεξιοί, το χρήμα της χώρας να έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ανθρώπων που δηλώνουν αριστεροί.
    Έλεος πια! Με τους πάμπλουτους αριστερούς που παριστάνουν τα παιδιά του λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Γιώργο από την Πάτρα:
    Καπιταλισμός στην... Ελλάδα; Ας σοβαρευτούμε λίγο, το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας είναι κρατικά ολιγοπώλια με ολίγη από φιλελεύθερη οικονομία υπό μόνιμο εκβιασμό (βλέπε "λάδωμα"), κάτι που συναντάται μόνο στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Αφρική. Αυτό παράγει εργαζομένους δυο ταχυτήτων, τους δυστυχείς του ιδιωτικού τομέα που οι μικροεπιχειρηματίες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα τους ρουφούν ή όχι το αίμα, κατά περίπτωση (άρα, σε πολύ μικρό ποσοστό συμφωνώ μαζί σου), και τους δημόσιους υπαλλήλους Υπουργείων, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, που έχουν βρει έναν μοναδικό στην πλανήτη τρόπο για μόνιμες, πληρωμένες διακοπές εις βάρος όσων πραγματικά εργάζονται (αν και υπάρχει ένα μικρό ποσοστό... μαζοχιστών δημ. υπαλλήλων που από φιλότιμο πασχίζουν να "βγάλουν" την δουλειά και όσων τεμπελιάζουν). Επειδή δεν έχεις έρθει ποτέ στο λιμάνι του Πειραιά και στα συγκεκριμένα ΣΕΜΠΟ, ούτε έχεις δει εξ' ιδίοις πως δουλεύουν τα μέλη του συνδικάτου, στην διάθεση σου όποτε θέλεις να σε ξεναγήσω. Μπορεί να είναι περιπτωσιολογία η ιστορία με τους τυχερούς χειριστές κλαρκ των ΣΕΜΠΟ, όμως πίστεψε με, επειδή έχω την ατυχία να συναλάσσομαι με όλα τα κουμάσια του Δημοσίου, αυτά που λες δεν ισχύουν πλέον. Εν κατακλείδι: όλοι θα θέλαμε να μοιάζουμε στις σοσιαλίζουσες σκανδιναβικές χώρες, φευ, στον πραγματικό και όχι στον φαντασιακό κόσμο, η χώρα μας θα πρέπει να φύγει όντως από ΕΚΟ και ΝΑΤΟ και να προσχωρήσει στην Ένωση Αφρικανικών Κρατών._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.