25/11/09

Τουρκία: Αυξάνονται τα προβλήματα για την τουρκική κυβέρνηση και οι φόβοι των επενδυτών με τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Μια διαμάχη στην Τουρκία για τις ανεκτές από την κυβέρνηση τηλεφωνικές υποκλοπές δικαστών και εισαγγελέων έχει ανασύρει τους φόβους για αστάθεια, ανησυχαστικές αγορές και αύξηση των ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών.

"Παρατηρούμε ότι έρχεται πολιτικό ρίσκο στην ημερήσια διάταξη για την Τουρκία για πρώτη φορά σε πολύ καιρό,’’ σχολίασε ο Fatih Keresteci, οικονομολόγος της εισηγμένης στην Κωνσταντινούπολη HSBC. Η τελευταία ένταση μεταξύ της κυβέρνησης του ισλαμιστικών ριζών Κόμματος ΑΚ του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, και μιας ομάδας των οπαδών του δόγματος για την απαλλαγή του πνεύματος από θρησκευτικές επιρροές έχει αυξήσει την ανησυχία καθώς η χώρα πλησιάζει στις βουλευτικές εκλογές το 2011.

Η υπόθεση των υποκλοπών έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι στοιχεία στην ομάδα των οπαδών αυτού του δόγματος, που περιλαμβάνουν το στρατιωτικό και το δικαστικό σώμα, μπορεί να κάνουν νέα απόπειρα για να απαγορεύσουν το κόμμα AK, που γλίτωσε παρά τρίχα την απαγόρευση πάνω από ένα χρόνο πριν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin είπε την περασμένη εβδομάδα ότι 69 δικαστές και εισαγγελείς ήταν ανάμεσα στους πάνω από 100.000 ανθρώπους των οποίων τα τηλέφωνα υποκλάπηκαν την τελευταία πενταετία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι κριτικοί έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση, που έχει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, ότι πραγματοποίησε την παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους και δημιούργησε μια ‘’αυτοκρατορία φόβου’’ καθώς προσπαθεί να επεκτείνει τον έλεγχο της στο δικαστικό σώμα. Η κυβέρνηση έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της τηλεφωνικής παγίδευσης του δικαστικού σώματος, παραδοσιακό προμαχώνα των οπαδών του δόγματος για την απαλλαγή του πνεύματος από τις θρησκευτικές επιρροές ενάντια στο Κόμμα AK, στο πλαίσιο της έρευνας για μια υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος από μια εθνικιστική ομάδα για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η διένεξη έχει ξεσπάσει σε μια εποχή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βγάλει την οικονομία από την ύφεση. Τα σχέδια για τη βελτίωση των σχέσεων με τους Κούρδους στη χώρα και με την Αρμενία, βήματα που θεωρούνται κρίσιμα για την απόπειρα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν συναντήσει αντίδραση από τους εθνικιστές. Η περαιτέρω επιδείνωση στο πολιτικό σενάριο μπορεί να πείσει τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση.

"Είναι συνήθως δύσκολο να προσπαθήσουμε και να κατανοήσουμε πότε ένα ζήτημα γίνεται αρκετά σημαντικό για να φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Αλλά μπορεί να φτάνουμε σε αυτό το σημείο τώρα, οπότε μπορεί να αξίζει να ελαφρύνουμε το ρίσκο,’’ είπε ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Timothy Ash. Σύμφωνα με τον Simon Quijano-Evans, οικονομολόγο στη C.A. Cheuvreux, τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία της χώρας φαίνονται καλά, παρόλο που δεν υπάρχει έλλειψη λόγων για απομάκρυνση των επενδύσεων από την Τουρκία.

"Η κύρια ανησυχία είναι για εκείνους που δεν έχουν επενδύσει. Αυτοί που έχουν επενδύσει έχουν εμπειρία του πολιτικού θορύβου και έχουν δει τα τελευταία χρόνια ότι παρά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εγχώρια και ξένη πολιτική, η Τουρκία μπορεί να τα αντιμετωπίσει αυτά."

Πηγή: Reuters, Balkans.com Business News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.