26/11/09

FT : Lex: "Ολες οι καταστροφές του Ζορμπά"


«Δεν είμαι άντρας;» διερωτάτο ο Ζορμπάς… «Εχω γυναίκα, παιδιά, σπίτι… όλες τις καταστροφές
Τελευταία, η ελληνική οικονομία μοιάζει με «όλες τις καταστροφές» του Ζορμπά. Με το δημόσιο χρέος υψηλότερο από το 100% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, οι επενδυτές ξαφνικά συνειδητοποιούν την τρομαχτική προοπτική να «χτυπήσει» και το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 12% του ΑΕΠ το 2010 και 2011.


Σαν μια «Ισλανδία στο Αιγαίο,» τα spreads του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έχουν εκτιναχθεί. Ομοίως, τα ελληνικά credit default swaps είναι πλέον υψηλότερα από της Νοτίου Αφρικής, της Πολωνίας ή του Περού.

Πιεστικό οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η πιθανότητα «απεργίας» αγοραστών από τους ξένους επενδυτές. Το κυβερνών κόμμα ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί να συρρικνώσει το έλλειμμα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Θα είναι μια επίπονη προσαρμογή, με «φτωχό» ιστορικό για να την στηρίξει –αν και ίσως αυτή τη φορά αξιόπιστο, αφού το ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Και ενώ οι Βρυξέλλες μέμφονται την Ελλάδα που παραβιάζει τους όρους του Μάαστριχτ, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία ακολουθούν από κοντά. Η προσέλκυση κεφαλαίων γίνεται όλο και πιο δύσκολη για όλους τους παραβάτες. Αν η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί να διαθέσει υψηλής ποιότητας, υψηλής απόδοσης ευρω-ομόλογα, οι επενδυτές θα συνεχίζουν να έρχονται.

Είναι γεγονός ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας αφορούν το μακροπρόθεσμο μέλλον. Η οικονομία της γίνεται όλο λιγότερο ανταγωνιστική. Η χώρα θα πρέπει να ολοκληρώσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, τις οποίες είχε υποσχεθεί όταν εντάχθηκε στο ευρώ, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει. Χωρίς αυτές, η οικονομία της αντιμετωπίζει έναν αργό θάνατο. Τα ναυπηγεία της θα γίνουν η «σκουριά» της Μεσογείου.

Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Ο ολέθριος συνδυασμός της κλιμακούμενης ανεργίας και της συνεχιζόμενης αύξησης μισθών, μάλλον εξασφάλισαν στην χώρα κοινωνική ειρήνη. Αλλά είναι κάτι που συμβαίνει και στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, Ισπανία και Ιταλία. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό δίδαγμα αυτής της ελληνικής τραγωδίας.

ΠΗΓΗ: FT.com
euro2day.gr

4 σχόλια:

  1. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι δεν είναι πρόβλημα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και εργασιακού χώρου αλλά πρόβλημα πάταξης των κάθε είδους στρεβλώσεων - από το λαθρεμπόριο, την κατάχρηση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος (και του χρήματος των ασφαλιστικών ταμείων), το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την παραοικονομία στα δεξιά μέχρι την προάσπιση των "δικαιωμάτων" των προνομιούχων εργαζομένων και μόνο ή την προάσπιση όλων των ξενοκίνητων αντεθνικών κινήσεων αντί για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μεταναστών και των μειονοτήτων στα αριστερά - μια κατάσταση που διαιωνίζεται από τη στρεβλή διάρθρωση του κράτους συνεχίζοντας την ένδοξη παράδοση των κοτσαμπάσηδων.

    Φυσικά, είμαστε μόνο 35 χρόνια κράτος, πριν είμασταν προτεκτοράτο και πιο πριν Οθωμανική αυτοκρατορία, οπότε περνάμε τις παιδικές ασθένειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι δεν είναι πρόβλημα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και εργασιακού χώρου αλλά πρόβλημα πάταξης των κάθε είδους στρεβλώσεων "!!!!!!!!!!

    Είσαι με τα καλά σου άνθρωπέ μου;
    Ξέρεις το κόστος της σύνταξης και της περίθαλψης! Εχεις διαβάσει καμία έκθεση για τι ασφαλιστικό ;
    Ξέρεις τι κοστίζει μία σύνταξη στη 15ετία;

    Κάποις πληρώνει 400 ευρώ εισφορες το μήνα.

    Αρα 15χρόνια χ 12μήνες χ 400 = 72.000 ευρώ.

    Διαφυγόντες εισφορές:¨
    Εστω ότι πληρώνει 400 ευρώ από το μισθό της για κρατήσεις ( σύνταξη περίθαλψη )

    μέχρι τα 35 χρόνια που θα έπαιρνε κανονικά έχει 20 χρόνια Χ 12 μήνες Χ 400 =96 000 ευρώ.

    Αντίθετα πληρώνει αν βγεί ο ασφαλισμένος στη σύνταξη στα 45 μέ ένα μέσο όρο ζωής 76 χρόνια.

    31 χρόνια Χ12 μήνες ( άσε ΔΠ, ΔΧ )Χ 600 ευρώ ( μέση σύνταξη ) = 223 000 ευρώ.

    Απλά χωρίς να παιρνουμε την αξία του χρόνου για να μήν μπλέξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν οι συνταξεις ήταν ανάλογες των εισφορών
    Αν δεν συνταγογραφούσαν και τους πεθαμένους
    Αν δεν έπερναν σύνταξη και οι πεθαμένοι
    Αν τα ταμεία δεν έκλεβαν και οι γιατροί δεν τα έπερναν και αν οι ασφαλισμένοι που πέρνουν σύνταξη πραγματικά έπερναν αυτό που αξίζουν και όχι αυτό που κατάφεραν με ρεμούλες να πάρουν
    Αν το κράτος είχε τη δυναότητα διασταύρωσης στοιχείων ώστε να μη παιρνονται διπλα κα ιτριδιπλα τα επιδόματα απο μερικούς
    Αν δεν ''παιζόντουσαν τα λεφτά στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να γίνει ΣΥΚΑ
    Αν δεν υπήρχε διαφθορα
    Τότε μπορεί και να μην είχαμε πρόβλημα ..
    Αλλά επειδή τόσα άν δεν πρόκειται ποτε μα ποτε΄να πάψουν να υπάρχουν, είναι θέμα χρόνου και μάλιστα πολύ μα πάρα πολύ κοντινού να γίνει αυτό που όλοι περιμένουν η Ελλάδα να γίνει 80-20.
    80% οι πολύ φτωχοί
    20% (και πολύ λέω) οι πολύ πλούσιοι
    Να γυρίσουμε στον εργασιακό μεσαίωνα που στον ιδ. τομέα ήδη ισχύει και να βγαίνουμε στην σύνταξη μετά θάνατον .

    Λυπάμαι που το λέω αλλά όταν ο λαοπλάνος ΑΠΓ έλεγε πάρε λαέ,, όταν όλοι φώναζαν Τσοβόλα δώστα όλα όταν οι μετέπειτα κυβερνήσεις της ΝΔ με αρχηγό τον Δρακουμέλ και γενικότερα όταν το ΚΚΕ και οι άλλες λοιπές αδελφές ψυχές σφύριζαν ,ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ;


    Βέβαια συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση η Αγγλία γιατί δεν ήταν στην καλύτερη οικονομική κατάσταση με τον G Brown εδώ η βασίλισσα τους τον έκανε ρόμπα μετις δηλώσεις της , ούτε η Γερμανία ήταν σε καλύτερη μοίρα με την Wolkswagen Group και λοιπές εταιρίες όταν κλωνίστηκαν και η λίρα δεν έιναι στα καλύτερα της γιατί μας χτυπάνε εμάς ;;;;;;
    Είναι κανείς να αναρωτιέται εκτός αν μπορεί να δει λίγ μακρύτερα στο βάθος του τούνελ.Εκεί τα πράγματ δείχνουν μάλλον κάποια συντεχνιακή κατάσταση .Ελπίζω να μη θεωρηθώ και γω ότι βλέπω μάγισσες παντού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΦΤΩΧΟ ΚΑΙ ΡΑΘΥΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ.
    ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 510000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ.
    ΟΤΑΝ ΕΠΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ.
    ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΑΣΚΟΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ.
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ!!!
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.