7/2/10

ΑΛΕΞΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΑΣ: Ο έλληνας πλέι μέικερ του Ομπάμα

Ο Αλέξης Γιαννούλιας με τη φανέλα της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι έχει μια μεγάλη φιλοδοξία: στις εκλογές του Νοεμβρίου να καταλάβει την έδρα που άφησε κενή ο πρόεδρος των ΗΠΑ

ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ
Υπό κανονικές συνθήκες θα είχε «δεμένη» την εκλογή του στη Γερουσία. Ομως οι καιροί είναι πονηροί, η κρίση και η ανεργία διώχνουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους μακριά από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο ελληνικής καταγωγής Αλέξης Γιαννούλιας , πρώην μπασκετμπολίστας και νυν υπουργός Οικονομικών στην πολιτειακή κυβέρνηση του Ιλινόι, έχει μια μεγάλη φιλοδοξία: στις εκλογές του Νοεμβρίου να καταλάβει την έδρα που άφησε κενή ο άλλοτε γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα προτού μετακομίσει στον Λευκό Οίκο.
Είναι ο 33χρονος πλέι μέικερ του προέδρου: οι δυο τους είναι φίλοι, έπαιζαν καθημερινά μπάσκετ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008 και συνεχίζουν να βάζουν καλάθια όποτε ο κ. Ομπάμα επισκέπτεται το Σικάγο.
Στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στο Ιλινόι ο κ. Γιαννούλιας έκανε «περίπατο» απέναντι στους άλλους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών. Ομως το θέμα είναι να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και η έδρα να παραμείνει στους Δημοκρατικούς.
Οι παράγοντες που εργάζονται εναντίον του πρώην μπασκετμπολίστα που έγινε πολιτικός είναι η ανεργία, που στο Ιλινόι έχει φθάσει το 10,8% και στρέφει τους ψηφοφόρους εναντίον του Ομπάμα, και... η μικρή τράπεζα που ίδρυσε ο μετανάστης πατέρας του τη δεκαετία του ΄70. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους τραπεζίτες τη σήμερον ημέρα και δεν είναι βέβαιον αν οι ψηφοφόροι του Ιλινόι ξεχωρίζουν στο μυαλό τους τα μεγαλοστελέχη των κολοσσών της Γουόλ Στριτ από τους μικροτραπεζίτες του Σικάγου.
Ενδιαφέρον έχει η λεπτομέρεια ότι αντίπαλος του Κερκ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ήταν ένας άλλος Ελληνοαμερικανός, ονόματι Αντι Μάρτιν . Και έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι, αν και δεν έχει καταφέρει ποτέ να εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα από όσα έχει διεκδικήσει, έγινε γνωστός στις ΗΠΑ λόγω... Ομπάμα όπως και ο κ. Γιαννούλιας: ο κ. Μάρτιν ήταν εκείνος που πρωτοδιέδωσε στο Ιnternet τις ανυπόστατες φήμες ότι ο νυν πρόεδρος είναι «κρυπτομουσουλμάνος».
«Αυτό που διδαχτήκαμε από τη Μασαχουσέτη είναι πως οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι» είπε μιλώντας προς τους βρετανικούς «Sunday Τimes» ο κ. Γιαννούλιας που αρραβωνιάστηκε πρόσφατα στο Παρίσι. «Είναι οργισμένοι λόγω της ύφεσης, λόγω του ότι είναι δύσκολο να βρουν δουλειά αλλά κυρίως λόγω του ότι η Ουάσιγκτον τους αγνοεί».
Για προφύλαξη οθόνης στον υπολογιστή του έχει μια φωτογραφία του με τον Ομπάμα ύστερα από ένα παιχνίδι μπάσκετ το πρωί των προεδρικών εκλογών του 2008. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπός μας δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο», όπως τον αποκαλούν, με μια δόση υπερβολής, κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τώρα μένει να δούμε αν ο Ομπάμα θα βάλει ένα χεράκι για να βοηθήσει την εκλογή του Γιαννούλια ή αν θα κρατηθεί μακριά (και) από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ο νεότερος
Γεννημένος στις ΗΠΑ από πατέρα με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και μητέρα από τα Χανιά, ο νεαρός πολιτικός είναι από το 2006 ο νεότερος στην ιστορία των ΗΠΑ τοπικός υπουργός Οικονομικών.

5 σχόλια:

  1. Αυτός, αν τελικά κερδίσει και γίνει γερουσιαστής, και θελήσει να βοηθήσει κάποιον ΠΡΩΤΑ θα βοηθήσει το Ισραήλ και μετά οποιονδήποτε άλλον.
    Είναι 100% δεδομένο.
    Θυμηθείτε τα λόγια μου.
    Στο πρόσφατο διπλό εμπρησμό της συναγωγής των Χανίων (από αμερικανοεγγλέζους πράκτορες και όχι μόνον) και μετά από τα δυσφημιστικά σχόλια που ακούσαμε, είδαμε και διαβάσαμε, είδατε κανένα ΗΔΗ εκλεγμένο Ελληνοαμερικανό Βουλευτή η Γερουσιαστή να άνοιξη το στόμα του; Ακούσατε κανέναν να σηκωθεί μέσα στο Κογκρέσο και κάνει επερώτηση για τον εμπρησμό και την ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Πατρίδας μας στην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κλίντον;
    Είδατε κανένα να κάνει επερώτηση στους καραβανάδες του Πενταγώνου;

    Αλλά απ' ότι (αν ενθυμούμαι καλώς) είχα διαβάσει στον Αμερικανικό τύπο το 2006, και όταν οι εβραίοι βομβάρδιζαν γιαγιάδες και παιδάκια στο Λίβανο, ένας τωρινός Ελληνοαμερικανός βουλευτής ονόματι Κώστας Μπιλλιράκης παρήλαυνε μπρος από τοπικές συναγωγές στην Κεντρικοδυτική Φλοριδα κραδαίνοντας ισραηλινά σημαιακια και κραυγάζοντας υπέρ του Ισραήλ. Μαζί με τον πατέρα του, τώρα συνταξιούχος "βολευτής" κι αυτός (τότε ήταν εν ενεργεία) του οποίου την θέση κληρονόμησε ο νεώτερος Μπιλλιράκης.
    Όποτε και στην περίπτωση Γιαννούλια (αν κερδίσει) να κρατάτε μικρό καλάθι.

    Επίσης (από έγκυρες πληροφορίες που έχω) στην ίδια πολιτεία κυβερνήτης είναι ένας κυπριακής καταγωγής (από τον πατέρα του) ονόματι Τσαρλς Κριστ. (Χριστόπουλος). Όταν εξελέγη κυβερνήτης το πρώτο που έκανε ήταν να τον πάνε οι εβραίοι στο Ισραήλ για να εξετάσει λεει τρόπους συνεργασίας εμπορίου μεταξύ Φλόριδας και Ισραήλ. Στήν γενέτειρα των πρόγονων του την Μαρτυρική Μεγαλόνησο ούτε που πάτησε το ποδάρι του κι ας ήταν δίπλα. Το ίδιο θα κάνει κι ο Γιαννούλιας αν κερδίσει τις εκλογές. Πρώτο του μέλημα με τους εβραίους στο Ισραήλ αμέσως για περαιτέρω ενημέρωση, εκπαίδευση και εφαρμογή, του τι πρέπει να κάνει και πως να ψηφίζει στην γερουσία (και βεβαίως-βεβαίως να καταδικάζει τους Παλαιστίνιους σαν τρομοκράτες) όταν έρθει εκείνη η ώρα.


    Φλάμπιουλους Κόεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει σκεφτεί φίλε Κόεν ότι τους σοβαρούς και υπεύθυνους τους αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα οι δυνατοί αυτού του πλανήτη...?

    Ας μην γκρινιάζομε λοιπόν με μιζέρεια και εκλιπαρούμε την προσοχή των δυνατών γιατί δεν μας αξίζει...

    Ας δουλέψομε με σοβαρότητα και κάποια στιγμή θα μας υπολογίσουν και εμάς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 07 Φεβρουαρίου 2010 7:41 μ.μ.

    Συμφωνω:
    Η προθεση μου ειναι απομονωσουμε και να εκδιωξουμε το διαβολο και την ριζα του κακου απο αναμεσα μας, για να μπορεσουμε να συνεχισουμε να γραφουμε χρυσες σελιδες στην Ιστορια της Ανθρωπωτητας.
    Με αλλα λογια να ξεχωρισουμε την ηρα απ το σταρι. Και τοτε τα προβληματα του Ελληνισμου θαναι ελαχιστα.

    Φάμπιουλους Κόεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις απόλυτο δίκαιο αγαπητέ Κόεν,δυστυχώς οι διακεκριμένοι Έλληνες της διασποράς ενεργούν σαν φιλέλληνες......

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχου μωρέ!Λες και έχει βοηθήσει κανένας τους την Ελλαδίτσα!Τρέχουν για ψήφους στην Ελληνική παροικία και όταν τους πεις για την Ελλάδα σου λένε ΝΤΕ ΓΝΟΡΙΖΩ!ΕΛΑΑΔΑ GOOD SOUVLAKI!Yeaahhhhh!!!!!!!!!!!Το έχουμε ξαναδεί το έργο!
    Πρέπει να το καταλάβουμεε πως μόνοι μας θα παλεύουμε!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.