26/7/10

Τουρκική πρόκληση διαρκείας στο Αιγαίο


ΤΟ «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ» ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟ «ΤΣΕΣΜΕ» ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΑΝ και χθες τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθιστώντας ακόμη σαφέστερες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου.

Το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Χθες στις 7 το πρωί το «Πίρι Ρέις» άρχισε πάλι έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δίπλα στο τουρκικό σκάφος βρισκόταν περιπολικό του Λιμενικού Σώματος. Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 3 τα ξημερώματα, το ωκεανογραφικό- υδρογραφικό σκάφος της Τουρκίας «Τσεσμέ» που έκανε έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Αλεξανδρούπολης, εγκατέλειψε την περιοχή και μπήκε στα στενά των Δαρδανελλίων.

Η Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει την ενόχλησή της με ρηματικές διακοινώσεις και διαβήματα προς την Αγκυρα στα οποία αναφέρονται όλες οι ελληνικές θέσεις, εκτιμά πως οι συνεχείς κινήσεις των τουρκικών σκαφών δεν αμφισβητούν μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά πλήττουν σοβαρά την πολιτική αξιοπιστία της γείτονος και συγκεκριμένα τις διακηρύξεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για επιθυμία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, δείχνουν- λένε διπλωματικές πηγές- ότι η Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις ακραίες θέσεις της για το Αιγαίο και στο επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Η περιοχή στην οποία σημειώνονται οι μετακινήσεις των τουρκικών σκαφών δείχνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ειδικά στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί εν δυνάμει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), λόγω της θέσης του Καστελλόριζου. Σύμφωνα δε με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κατοικημένα νησιά έχουν ΑΟΖ.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και αποφεύγει επιμελώς να μιλά για ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως δεν είναι τυχαίο ότι οι σημερινές κινήσεις του «Πίρι Ρέις» συμπίπτουν με την περιοχή στην οποία κινήθηκε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας το 2008. Το 2007, το ίδιο σκάφος είχε πραγματοποιήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Αθήνα εκτιμά ότι η κινητικότητα αυτή σηματοδοτεί και το γεγονός ότι η Τουρκία επαναφέρει στο τραπέζι τις ίδιες θέσεις και επιχειρεί να ακυρώσει εκ των προτέρων την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΝΕΑ

7 σχόλια:

  1. Είμαστε κυρίαρχο κράτος.??????????
    Αν ναι, τότε ποίος είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να επιβληθούμε , σε οποιονδήποτε παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δίκαια.
    Έχουν επενδεδυμένα αμέτρητα χρήματα για αυτόν το λόγο , πήγαν χαμένα.?????
    Υπάρχει έξοδος .?????
    Πρέπει ο απλός πολίτης να γνωρίζει ,και επαγρυπνώντας ίσως αλλάξει κάτι ,η είναι μάταιο όλο το σενάριο
    περί εθνικής κυριαρχίας.
    Απορώ τι πρέπει να γίνει ακόμη για να δούμε τα πράγματα στη πραγματική τους μορφή??????
    Υποχωρώντας κερδίζουμε κάτι?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει την ενόχλησή της με ρηματικές διακοινώσεις και διαβήματα προς την Αγκυρα στα οποία αναφέρονται όλες οι ελληνικές θέσεις,

    Δεν βαρέθηκαν να χαλάνε χαρτί για τίς ανακοινώσεις; Πόσο καιρό ακόμα νομίζουν ότι θα τρώμε κουτόχορτο; ή καλύτερα θα τους επιτρέπουμε να το πιστεύουν ότι το τρώμε;

    Δεν υπάρχει πρέπει ανώνυμε 9:43 υπάρχει θέλω.Ως που θέλουμε να έχει τα σύνορα της Ελλάδα , μέχρι πιο βαθμό θα τους επιτρέπουμε να τα ξεπουλάνε και ως πότε θα στρουθοκαμηλίζουμε ως λαός νομίζοντας ότι μπορεί να σταθεί κράτος ΄΄οταν διακυβεύονται τα σύνορά του.
    Κι αλλες χώρες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά δεν επιτρέπουν τέτοια κατάντημα στην εθνική κυριαρχία τους.
    Τι περιμένουμε όμως όταν άτομα τα οποία μιλούσαν για την σημαία σαν πανί να την πάρει ο αέρας αυτή τη στιγμή τα έχουμε να καθορίζουν τα κοινά;

    Στη Λάρισα θα φτάσουμε και΄άντε να γλιτώσει η Μύκονος γιατί οι περισσότεροι γυρίζοντας το νόμισμα έχουν και λεφτά να την ξαναγοράσουν ή να την διαπραγματευτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σοβαρά κράτη όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρο τους καταρρίπτουν αεροπλάνα και όταν παραβιάζονται τα ύδατα τους και η υφαλοκρυπίδα είναι casus belli. Μια ζωή τη καρέκλα την έχουν ευθυνόφοβοι. Είμαστε ακόμα εγκλωβισμένοι στο σύνδρομο της ήττας του '22 και του '74(όπου μια μικρή ΕΛΔΥΚ είχαμε και μια μοίρα λοκατζήδων μόνο στείλαμε την τελευταία στιγμή και τους έμεινε αξέχαστη). Μας έχουν πνίξει σε μπούρδες για "ρεαλισμό" και ψυχραιμία. Αν δεν έχει η Ελλάδα στρατηγικές συμμαχίες και ένοπλες δυνάμεις που να μπορούν να κάνουν νικηφόρο αεροναυτικό πόλεμο στο Αιγαίο υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα μας να μας το πουν οι κύριοι. Αν δεν συμβαίνει αυτό και απλώς φοβούνται την πολιτική ευθύνη για έναν τυχόν πόλεμο πάλι να μας το πουν και να παραιτηθούν. Έχουν ένα επιχείρημα ότι η "πάνοπλη ανίκητη" Άγκυρα επιδιώκει θερμό επεισόδιο με σκοπό να οδηγηθούμε σε διμερή διάλογο υπό την διαιτησία των Αμερικανών με σκοπό να αλλάξει το υπάρχον επίσημο καθεστώς του Αιγαίου.Εγώ ρωτώ τώρα μήπως δεν αλλάζει σταδιακά? Στη συνέχεια συμπληρώνουν: "Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία?". Πρόσφατα δε ακούστηκαν και απόψεις ότι είναι περιφερειακή δύναμη πλέον η Τουρκία. Εγω ρωτώ με πολιτική τύπου Τσαπερλέην η Αγγλία που οδηγούνταν πριν πάρει τα ηνία ο Τσώρτσιλ?
    Τελικά τα παπιόν ή η γραβάτα μερικές φορές φαίνεται σφίγγουν τόσο τις αρτηρίες στο λαιμό που δεν έχει καλή αιμάτωση ο εγκέφαλος τους. Μερικοί δε εξ αυτών έχουν και ένα υπεροπτικό υφάκι. Ανθρωπάκια είναι που ζουν στο κόσμο της σαμπάνιας κρύβοντας πίσω από το ύφος των χιλίων καρδιναλίων την φοβία τους..φοβούνται ακόμα και τον ίσκιο τους. Φοβούνται να κρατήσουν ένα G3 "που θα σκοτώσει παιδιά". Δεν αναφέρομαι στο σύνολο των διπλωματών αλλά στη πολιτική ελίτ αυτής της χώρας που δίνει τις κατευθυντήριες διπλωματικές γραμμές. Κατευθυντήριες διπλωματικές γραμμές που πιστεύουν πως μέσω της εξημέρωσης του "θηρίου", μέσω του δικαστηρίου της Χάγης, μέσω κοινών υπουργικών συμβουλίων, μέσω χαμόγελων κτλ η Άγκυρα θα αποδεχθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα που μας ανήκουν όπως ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης και το δίκαιο της Θάλασσας. Πότε λύσαμε διαφορές με τους Τούρκους ειρηνικά? Ρωτώ! Πότε? Όταν τα "λύναμε" ειρηνικά είχαμε γενοκτονίες! Πάντα με κανόνια λύναμε τις διαφορές μας από το 1453 μέχρι το 1974. Είτε κερδίζαμε είτε χάναμε πάντως με κανόνια. Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω αν η Ελλάδα δεν γίνει σοβαρό κράτος. Κάντε διαπραγματεύσεις για κατανάλωση χρόνου αλλά τολμήστε να αγοράσετε όπλα νίκης και να αποδυναμώσετε εσωτερικά τη Τουρκία...με το Κουρδικό και την αναγνώριση γενοκτονιών.. Όπλα που δεν θα χρησιμοποιηθούν, δεν θα χρειαστεί αλλά και αν χρειαστεί Θα θείος Σαμ προ τετελεσμένων γεγονότων! Την Τουρκία ξεφτυλισμένη και τα μεχμετζίκ της με τα @ρχ τους στο στόμα τους κρεμασμένα! Είναι ωραίο πράγμα η ειρήνη κύριοι, δεν είμαι πολεμοκάπηλος αλλά με τις πρακτικές σας ως τώρα πλησιάζει αργά ή γρήγορα η ώρα μηδέν για το Αιγαίο, τη Θράκη και την Ανατολική Μεσόγειο. Τότε το κρίμα στο λαιμό σας!
    Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
    1) Είναι χαμηλής νοημοσύνης άτομα(αποκλείεται).
    2)Είναι ευθυνόφοβοι αλλά τους αρέσει η εξουσία.
    3) Έχουν αποδεχθεί παραχώρηση ή συνδιαχείρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που μας ανήκουν αποκλειστικά "χαρην της ειρήνης και της ασφάλειας" ..συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...συνέχεια...

    Η έρευνα σε Ελληνική υφαλοκρυπίδα, σε Ελληνική ΑΟΖ είναι αιτία πολέμου. Ας κάνουμε την χάραξη της ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα κάνουν πόλεμο? Να κάνουν! Τολμούν? Για να δούμε πόσο έτοιμοι είναι και αυτοί? Είμαστε αδύναμοι κύριοι? Δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους? Πείτε το καθαρά στον Ελληνικό λαό τι πιστεύετε επιτέλους! Μας πίνετε το αίμα με τους εξοπλισμούς, με τα κομματόσκυλα σας με με με... και δεν δημιουργήσατε κατά την άποψη σας ισχυρές ένοπλες δυνάμεις? Αμυντική βιομηχανία σίγουρα όχι αλλά στρατό? Ρωτάω κύριοι. Αν η χώρα έχει γίνει οίκος ανοχής εξαιτίας των δικής σας πολιτικής (μηδενός εξαιρόυμένου) και μας κάνουν ότι θέλουν οι απέναντι τότε να βάλουμε τα κόκκινα φωτάκια στον Έβρο και στα νησιά να γράψουμε "Ανοίξαμε και σας περιμένουμε" και να τελειώνουμε.
    Μας κάνατε πιόνια του ΔΝΤ, η Τουρκία μας ρεζιλεύει μπαίνοντας όποτε θέλει όπου θέλει, το κομματικό κράτος ζει και βασιλεύει, τα πτυχία μας θα τα έχουμε για διακοσμητικά στον τοίχο και το κάθε παιδί που θα κάνουμε αυτόματα με τη γέννηση του θα του κρεμάει ο γυναικολόγος-μαιευτήρας το γραμμάτιο των 3.500 ευρώ που του αναλογούν από το δημόσιο χρέος της χώρας που συνεχώς αυξάνεται. Που μας φτάσατε κύριοι? Ρωτάω. Ίσως αν κάποιος από σας που θα διαβάσει αυτό το μήνυμα το ειρωνευτεί αλλά να ξέρετε κάτι κύριοι..το κοινωνικό καζάνι βράζει και όταν σκάσει το καυτό του νερό θα σας κάψει. Κανένας μπραβόμπατσος δεν θα είναι αρκετός για να σας σώσει. Επιτροπες επιτροπές επιτροπές χαρτιά χρτιά χαρτιά και κανένας να μην πω τι δεν τον βάζετε στο κελί να σαπίσει. Φτάνει πια κύριοι. Αρκετά!
    Ο εκσυγχρονισμός σας μας πήγε και μας πάει ολοταχώς πίσω! Όχι μόνο ο πράσινος αλλά και ο μπλε εκσυγχρονισμός του σεμνά και ταπεινά. Να φύγετε κύριοι να πάτε αλλού! Νομίζετε ότι είστε κάποιοι ενώ στη πράξη αποδείξατε περίτρανα όλοι σας ότι είστε ένα τίποτα..το απόλυτο μηδέν. Ούτε μ@ δεν αξίζει να σας χαρακτηρίσουμε διότι και οι μ@ είναι έστω κάποιοι ενώ εσείς όπως προανέφερα είστε το μηδέν κύριοι. Όταν στις δημόσιες εμφανίσεις σας, τα ρίχνουν οι πολίτες θυμώνετε κιόλας αλλά αυτή είναι η νοοτροπία σας..ότι είστε κάποιοι ενώ είστε ένα τίποτα..ανθρωπάκια που δεν κάνουν για την πολιτική. Την καταστρέψατε κύριοι..της αλλάξατε το νόημα της λέξης πολιτική. Άλλα είχαν οραματιστεί οι Αρχαίοι Έλληνες και τα έκαναν πράξη ενώ εσείς αρχίσατε ως αγγελιοφόροι μιας ιδέας, μιας αλλαγής και καταντήσατε πραματεφτάδες. Είστε το απόλυτο μηδέν έστω και αν ακόμα διατηρείτε το υφάκι σας..το καζάνι βράζει και θα εκραγεί αργά ή γρήγορα. Έστω και τώρα φωνάζω δυνατά: " ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ!!! ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!"

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Τρίτη και Τετάρτη είχα πάει Όλυμπο με δυο φίλους μου. Τη δεύτερη μέρα ανέβηκα Μύτικα με τον έναν(ο άλλος ήταν αρχάριος…του βγήκε η γλώσσα...μας περίμενε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός»). Ανεβήκαμε στη κορφή από την λεγόμενη «κακόσκαλα». Στη κορφή συναντήσαμε και τρια άλλα άτομα που είχαμε γνωρίσει στο καταφύγιο. Έναν Ελβετό και δυο Ελβετίδες. Παιδιά περίπου στην ηλικία μας. Έβγαλα τον θερμό από το σακίδιο και έπινα γαλλικό καφέ με το φιλαράκι μου πριν αρχίσουμε την κατάβαση. Επειδή όμως ο Έλληνας δεν είναι Σκωτσέζος τσιγκούνης κέρασε τους Ελβετούς. Κάναμε λοιπόν «Geia mas» στα 2.918 με θέα το καλύτερο οικόπεδο στο κόσμο! Την Ελλάδα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά. Δυστυχώς δεν θέλουμε πόλεμο και αναπόφευκτο είναι οι Τούρκοι να κάνουν ότι θέλουν. Για μια ακόμα φορά υποχωρούμε όπως κάναμε και το 1974 με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ο Στρατός έγινε οργανισμός που το μόνο για το οποίο είναι αποφασισμένα τα στελέχη του είναι να εισπράττουν το μισθό τους και να απειλούν με λευκές απεργίες όταν μειωθεί κάποιο επίδομα (πχ πτητικό). Αυτά τώρα , τότε τι έγινε; Σας παραπέμπω στο ένθετο της Ελευθεροτυπίας της προηγούμενης Κυριακής (ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ), όπου ο Αρχηγός των Ελληνικών ένοπλων δυνάμεων κατέθεσε ότι τα επιταγμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής (2) με αξιωματικούς αντι να πάνε στην Κύπρο πήγαν στα Χανιά προφασιζόμενοι οι πιλότοι βλάβη κατ' απαίτηση των ίδιων των επικεφαλής.

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ τέτοιος κωλολαός που είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΣΟ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΕΤΑΙ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ. ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ.
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ. ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς γι' αυτό έχουν και τον Παν-Κάλος εκεί, για να βγαίνει και να λέει ότι του φιλούν οι μανάδες τα χέρια που δεν κάνει πόλεμο... έτσι βιάζεται το φρόνημα... Ας απαληφθεί τότε από τα βιβλία της Ιστορίας το "Ή ταν ή επί τάς"! Ρεπούση, Δραγώνα, Διαμάντω, έχετε δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.