18/7/10

«Σταθμός στον ενεργειακό χάρτη η Ελλάδα»

Νατίκ Αλίεφ,Yπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν:Η ελληνική αγορά μπορεί να απορροφήσει ένα σημαντικό κομμάτι του αζέρικου φυσικού αερίου.

Είναι, ίσως μετά τον Ρώσο ομόλογό του, η σημαντικότερη πολιτική φιγούρα στην ενεργειακή σκακιέρα της Γηραιάς Ηπείρου. Λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως κρατάει στα χέρια του την τύχη 1,5 δισ. τόνων πετρελαίου και 2,2 τρισ. τόνων φυσικού αερίου οι οποίοι μάλιστα «παλεύουν» να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο Νατίκ Αλίεφ, υπουργός ενέργειας και βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, βρέθηκε προ ημερών στη χώρα μας για να πάρει μέρος στο συνέδριο «Mediter­ranean Oil and Gas». Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Οικονομία», ο ισχυρός άνδρας της ενέργειας ανοίγει τα χαρτιά του: χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σταθμό», δηλώνει πως το Αζερμπαϊτζάν δεν ανταγωνίζεται τη Ρωσία και δίνει στο αζέρικο φυσικό αέριο τουλάχιστον άλλα 100 χρόνια «ζωής».

Πώς αντιμετωπίζει την Ελλάδα το Αζερμπαϊτζάν; Υπάρχει περιθώριο για σύσφιγξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών;
Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει καθότι αποτελεί αγορά ικανή να απορροφήσει από μόνη της ένα μέρος του φυσικού μας αερίου και ταυτόχρονα, εφαλτήριο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία. Το πετρέλαιό μας φτάνει στις αγορές της υφηλίου από το Τσεϊχάν, τη Σούπσα και το Νοβοροσίσκ και το φυσικό μας αέριο καταλήγει στη Ρωσία, στο Ιράν, στη Γεωργία και στην Τουρκία. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε τη δυνατότητα να διασχίσουμε την τουρκική επικράτεια και από εκεί να φτάσουμε στην Ευρώπη. Ωσπου τον περασμένο Ιούνη, υπογράψαμε τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση.

Μετά την Τουρκία, στον δρόμο προς την Ευρώπη, έρχεται η Ελλάδα. Γι' αυτό βρίσκομαι στην Αθήνα. Είχα συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και επιχειρήσεων όπως η ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια με τα οποία συμφωνήσαμε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.


Ποια είναι συγκεκριμένα τα έργα τα οποία βλέπετε με θετικό μάτι;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγωγός φυσικού αερίου Ναμπούκο καθώς και ο ITGI (Τουρκία - Ιταλία - Ελλάδα) ο οποίος θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στην Ιταλία. Πολύ σημαντικά έργα για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και οι αγωγοί IGB (ελληνο-βουλγαρικός) και TAP (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία).

Τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από μια τέτοια συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν;
Συμφέρον κάθε χώρας είναι η διαφύλαξη της ενεργειακής της ασφάλειας και αυτή η τελευταία εξαρτάται από τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας. Οσο περισσότερες είναι οι πηγές τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ασφαλείας.

Υπάρχουν, ωστόσο, προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες τα ενεργειακά σας αποθέματα θα έχουν «στερέψει» μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Οχι, δεν ισχύει. Οταν μιλάμε για αποθέματα, τα ξεχωρίζουμε σε αποδεδειγμένα και ανακτήσιμα (πρόκειται για αυτά που δύναται να εκμεταλλεύεται κανείς με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα). Τα ανακτήσιμα ενδέχεται να αυξηθούν στο μέλλον καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται.

Τα Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σήμερα αποδεδειγμένα 1,5 δισ. τόνους πετρελαίου και έχει μια ετήσια παραγωγή της τάξεως των 50 εκατ. τόνων, όπερ σημαίνει πως εάν στο μέλλον δεν προβούμε σε νέες γεωλογικές έρευνες ούτε σε νέες γεωτρήσεις, τότε πράγματι, το πετρέλαιό μας θα έχει εξαντληθεί σε περίπου 30 χρόνια.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο από την άλλη, διαθέτουμε αποδεδειγμένα κοιτάσματα 2,2 τρισ. κυβικών μέτρων. Δεδομένου ότι η περσινή μας παραγωγή ήταν 23 δισ. κυβικά μέτρα, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν νέες ανακαλύψεις, έχουμε μπροστά μας ακόμη 100 χρόνια παραγωγής. Ωστόσο, εταιρείες όπως η BP, η Total και η Statoil συνεχίζουν επί του παρόντος να αναζητούν νέα κοιτάσματα στο Αζερμπαϊτζάν.

Kάποιοι υποστηρίζουν πως το Αζερμπαϊτζάν λειτουργεί στον ενεργειακό τομέα ως ανταγωνιστής της Ρωσίας. Αποδέχεστε έναν τέτοιο ρόλο;
Με τη Ρωσία είμαστε γείτονες. Πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με τεράστια ενεργειακά αποθέματα. Μιλάμε για μεγέθη τα οποία δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα δικά μας.

Το Αζερμπαϊτζάν ποτέ δεν θα είναι ανταγωνιστικό προς τη Ρωσία. Εμείς ακολουθούμε τη δική μας στρατηγική, η οποία είναι να παράγουμε ενέργεια και να βρίσκουμε οδούς ώστε να φτάνει αυτή σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές.

Για τη SOCAR Η ζημιά της ΒP δεν μας επηρεάζει
Η BP είναι στενός συνεργάτης του Αζερμπαϊτζάν. Είναι partner και operator σε πετρελαιαγωγούς (Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν, Μπακού - Σούπσα) καθώς και στο κοίτα­σμα Αζέρι - Τσιράγκ - Γκιουνεσλί. Σας επηρεάζει το γεγονός πως ο εν λόγω κολοσσός περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη φάση;
Θεωρώ πως εμάς δεν μας επηρεάζει. Αναφορικά με τα δικά μας έργα, όλα τους πηγαίνουν πολύ καλά (ειδικά το Αζέρι - Τσιράγκ - Γκιουνεσλί) και όλες οι σχετικές επενδύσεις έχουν ήδη γίνει. Οπότε δεν υπάρχουν άλλα έξοδα πέρα από τα τρέχοντα. Παρ' όλα αυτά, είναι αλήθεια πως οι ζημιές είναι τεράστιες για την BP, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε μελλοντικά πρότζεκτ αλλά όχι στα ήδη υπάρχοντα.

Η SOCAR δραστηριοποιείται στον χώρο των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων στην Κασπία. Τώρα, μετά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, φοβάστε ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και σε εσάς;

Οχι, εμείς δουλεύουμε σε βάθη όχι μεγαλύτερα των 150 μέτρων. Αντιθέτως, στον Κόλπο του Μεξικού καταδύονται στα 1.500 μέτρα. Από αυτήν την άποψη, πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις. Δευτερευόντως, εμείς έχουμε μεγάλη πείρα στην Κασπία, το Αζερ­μπαϊ­τζάν υπήρξε η πρώτη χώρα που έκανε γεωτρήσεις στον βυθό της Κασπίας και χώρα-πρωτοπόρος στην εκμετάλλευση off-shore πεδίων.Φέτος, θα αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου από 50 σε 52,5 εκατ. τόνους και φυσικού αερίου από 23,3 σε 28,5 δισ. κυβικά μέτρα

Ποιος είναι ο Νατίκ Αλίεφ
Γεννήθηκε το 1947 στο Μπακού.Μηχανικός μεταλλείων και γεωλόγος στο επάγγελμα, εργάζεται στον χώρο της ενέργειας από τις αρχές του '70.Από το 1993 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος της αζέρικης κρατικής πετρελαϊκής SOCAR.Τον Δεκέμβρη του 2005 ορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν.

Γιώργος Σκαφιδάς
gskafidas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ωραία λοιπόν, να πάρουμε αέριο από το Αζερμπαιτζαν. Αυτοί τι θα παρουν απο εμάς? Γιατί με το χρέος που έχουμε μάλλον θα πρέπει να εξαγουμε οτι μπορουμε, παρα να εισαγουμε οτι οι άλλοι θέλουνε.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.