26/8/10

"Κληρώνει" για Σκοπιανό και Κυπριακό

Το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να συντελεστούν σοβαρές διπλωματικές διεργασίες σε σχέση με το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Της Αγγελικής Σπανού
Μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ έχουν μεταδώσει ότι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης φέτος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και όχι ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, όπως συνηθίζεται, ενώ προεξοφλούν συνάντηση του κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, όπως επίσης συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σταμάτησε η σιωπηρή διπλωματία και υπήρξε πρόοδος στις διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”, το οποίο εξετάζεται σε διάφορες παραλλαγές του. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει άρση του αδιεξόδου άμεσα και στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες ενθάρρυνσης ή άσκησης πίεσης. Ως ορόσημο αντιμετωπίζεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο, όταν θα κριθεί εκ νέου η δυνατότητα ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, η οποία συνδέεται ευθέως με το πρόβλημα της ονομασίας.

Πιέσεις προς Χριστόφια
Ως προς το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων, προκειμένου να αποδεχθεί μια διεθνή διάσκεψη τύπου Λουκέρνης. Η Τουρκία εξακολουθεί να θέτει ως προθεσμία το τέλος του έτους και να απειλεί με προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους το 2011 αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει. Το γεγονός ότι τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζεται από τον ξένο παράγοντα ως μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να επηρεάσει την ταχύτητα των διεργασιών. Η απόσταση στις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη και επί της ουσίας δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Ωστόσο, οι εν ενεργεία ή εν δυνάμει μεσολαβητές δείχνουν να πιστεύουν ότι το τέλος της διχοτόμησης είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι πρόβλημα που συνδέεται με την άρνηση της Τουρκίας να αποχωριστεί ως σφαίρα επιρροής ένα στρατηγικής σημασίας νησί στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

3 σχόλια:

  1. γιαυτο φερνουν ξενους μπατσους στην σαλονικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    ...Γι αυτό οι "φήμες" ότι οι Τούρκοι θα βγάλουν από το κόκκινο βιβλίο τους την Ελλάδα ως απειλή. Εχουν βρει "λύσεις" για όλα και ρίχνουν τα δολωματα, να εμείς είμαστε καλοί δεν σας απειλουμε με πόλεμο κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσέξουν καλά τα προδοτάκια. Κανένας προδότης δεν έμεινε ατιμώρητος.Αν ξεπουλήσουν την Μακεδονία μου, θα τους φάει μαύρο φίδι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.