13/8/10

Τα "αυτογκόλ" στον ελληνικό τουρισμό



Του Σπύρου Γκίνη

Θα προσπαθήσω να δούμε την πορεία του τουρισμού μέσα από τις ένδοξες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών με λίγο χιούμορ!

Μέχρι να ηρεμίσουμε από τις διαδηλώσεις, τα καδρόνια και τις μολότοφ, εφόρμησαν οι καταληψίες των κρουαζιερόπλοιων και των ακτοπλοϊκών, για να δώσουν τη σκυτάλη στους εναέριους ελεγκτές και εκείνοι στους βυτιοφορείς, ενώ αρχίζουν να παίρνουν θέσεις μάχης οι ΔΕΗτες και όπου να ‘ναι ίσως και τα απορριμματοφόρα. Έτσι για να μην στερηθούμε τις αιθέριες μυρωδιές στο κατακαλόκαιρο! Ταξί, τρένα και λεωφορεία είναι σε λίστα αναμονής!

Ειλικρινά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη συνδικαλιστική κοινωνία να διαγκωνίζεται (και διαγωνίζεται) τόσο τέλεια και συντονισμένα, για να βάζει “αυτογκόλ” ή μάλλον να εξασκείται με κάθε όπλο στο γεμάτο κρατήρες (οικονομικούς, κοινωνικούς, οργανωτικούς) πεδίο βολής, που λέγεται Ελλάς και Ελληνικός Τουρισμός!

Θα ήταν πραγματικά πρωτότυπο, μαζί με το νέο τουριστικό σύνθημα, π.χ. “ήμουν και εγώ εκεί” (στην Ελλάδα), να προσφέρουμε στους τουρίστες ένα σετ από μάσκες για τις μολότοφ και τις φωτιές, σπαρματσέτα για black out, μπιντόνια για καύσιμα και υπνόσακους για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια! Μην τα υποτιμάτε δεν είναι λίγοι αυτοί που σκυλοβαριούνται και θέλουν να ζήσουν στιγμές υπέροχης δράσης, όπως οι κασκαντέρ!

Θα ήθελα όμως να μην αδικήσω και τους ευάριθμους μέχρι σήμερα Υπουργούς, Υφυπουργούς, Προέδρους και Γεν. Γραμματείς του τουρισμού, που όχι μόνο στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό και αναμασάνε τα περί “ποιότητας”, “εναλλακτικότητας”, “εποχικότητας”, κ.ά., αλλά μόλις κάνουν μερικά ταξίδια, κατά προτίμηση έξω, σαλπάρουν για να δώσουν τα “φώτα” τους σε άλλο άσχετο συνήθως θώκο.

Για το Νο 1 εθνικό προϊόν θα ΄πρεπε να υπήρχαν 3 - 4 μόνιμες θέσεις τεχνοκρατών (για μελέτες, έρευνα, προβολή και ανάπτυξη του τουρισμού) και ας κάνουν και τις βόλτες τους οι αιρετοί ή τα νέα “φρουτάκια” του “opengov”.


Για τις τρισευτυχισμένες απόψεις ότι “με τα προβλήματα που περάσαμε (;) θα ‘ναι κατόρθωμα να έχουμε τα περσυνά νούμερα επισκεπτών, απαντώ ότι κάθε τι που δεν αναπτύσσεται είναι καταδικασμένο να συρρικνώνεται! Εισπρακτικά, ίσως σπάσουμε το φράγμα των 10 δισ. προς τα κάτω όμως! Πριν τρία χρόνια είχαμε 15 εκατ. επισκεπτών και 12 δισ. εισπράξεις.

Ο ξένος τύπος γράφει ότι πωλούνται πάνω από 600 ξενοδοχεία μας για μόνο 2,4 δισ., ίσως τα χρειασθεί η Τουρκία σπάζοντας φέτος το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών! Οι γείτονές μας με την διαχρονικά σταθερή πολιτική στα διπλωματικά και στα εθνικά τους θέματα, σε βάρος των δικών μας, προχωρούν και στον τουρισμό και δεν είναι τυχαία η θέση στις 20 πιο σημαντικές οικονομικά χώρες.

Εμείς;;

Είναι ευκαιρία να αρχίσουμε την αναπτυξιακή δράση, που χωλαίνει επικίνδυνα, από τον τουρισμό και κυρίως από τις πεπαλαιωμένες υποδομές του, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, δρόμοι, διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων, καθαρού νερού και ενέργειας στα νησιά. Απόσυρση με ανάλογη χρηματοδότηση των παλαιών μονάδων και ανέγερση νέων με περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Έτσι θα βοηθηθεί η ανάπτυξη, ο τουρισμός και η απασχόληση. Διαφορετικά μετά την οικονομική κρίση θα έχουμε μόνιμη τουριστική κρίση.

* Ο κ. Σπύρος Γκίνης είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων
capital.gr

6 σχόλια:

  1. Κάντε μια ανάρτηση της συνέντευξης του πορδυπουργού στο «Christian Science Monitor» να γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kaukasios,


    http://press-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_5504.html



    Ξεπουλάμε... για περάστεεεεε...

    Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τον τρόμο της "Σέχτας" των ναζί να κλείνει κάθε στόμα, οι εντεταλμένοι έφεραν το έργο τους εις πέρας. Με μια σκανδαλώδη, αναιτιολόγητη απόφαση λίγων γραμμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο ΟΤΕ παραδόθηκε οριστικά πριν από λίγες ημέρες στους Γερμανούς. Στις 26 Ιουλίου 2010, με απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, αριθμός πρωτοκόλλου 345 επί προεδρίας Αναστάσιου Γαβριηλίδη.
    Να θυμάστε αυτές τις λεπτομέρειες κύριοι συμπολίτες. Γιατί, ενώ η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τους φορτηγατζήδες για να "κοιμηθούν" και οι τελευταίοι που ασχολούνται με την επικαιρότητα, εκποίησε αθόρυβα τον...σημαντικότερο Εθνικό οργανισμό σε αυτούς που τον χρησιμοποίησαν για να ρημάξουν την Ελληνική οικονομία.
    Καταλάβετε κύριοι, ότι σήμερα εκποιήθηκε ένας οργανισμός που χτίστηκε από τους Έλληνες πολίτες, από την ξύλινη κολώνα μέχρι την οπτική ίνα. Ξεπουλήθηκε σε αυτούς που δεν επένδυσαν ούτε ένα Ευρώ, ούτε μία δραχμή στην ανάπτυξη. Ένα Εθνικό κεφάλαιο, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας (για να μην πούμε επενδύσεις στα Βαλκάνια, ανάπτυξη κλπ), δόθηκε στον Γερμανικό νεοϊμπεριαλισμό.
    Κανείς δεν πιστευε ότι η κυβέρνηση θα είχε αυτό το θράσος, ιδιαίτερα μετά τις απανωτές επιτυχίες της εξεταστικής για τη Siemens που έφεραν στο φως τον τρόπο που εισήλθαν οι Γερμανοί στον οργανισμό, πως διέφθειραν κρατικούς λειτουργούς, τα έργα και τις ημέρες του κυρίου Βουρλούμη (που χασκογελάει με την εξέλιξη δείχνοντας το μεσαίο δάχτυλο σε εμάς και τα παιδιά μας), τα δις που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός
    Διαβάστε περισσότερα http://news.kozaninet.gr/?p=14619#ixzz0vicbl8AM
    Αυτο ειναι το δευτερο μερος του σχεδιου,το πρωτο ειναι η φτωχοποιηση της χωρας και αυτο το κανουν καθημερινα,το δευτερο ειναι η εκποιηση ολων των πλουτοπαραγωγικων της πηγων.
    Δεν θα αφησουν τιποτα ορθιο,θα ξεπουλησουν τα παντα,αυτες ειναι οι εντολες που εχουν.
    Ενα να θυμαστε...
    Οταν φυγει ο Giorgo απο την εξουσια,η Ελλαδα δεν θα εχει τιποτα που να της ανηκει,οποτε θα καταριψει και τον ισχυρισμο του πατερα του οτι....
    Η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά και πού να δείτε και το "bred making" για το φουρνάρικο και, δεν θα κουράζομαι να το επαναλαμβάνω, το 16άστερο αντί 12άστερο έμβλημα της ΕΕ όταν μπαίνετε στην Ελλάδα από τα Σκόπια. Χρόνια το έχουν έτσι, κανείς από όλες τις κυβερνήσεις δεν ασχολείται. Έχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν, όπως... να κλέβουν...Να γελάει ο κάθε πικραμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι ειδικός στα περί τουρισμού αλλά την πινακίδα μάλλον θα την έγραψε ο γνωστός μας "φοιτητής του εξωτερικού" με την βοήθεια ενός ντουέτου μεσήλικων αγγλίδων.


    ΑΤχρΤΠ οσρ ΘΕΟσ ΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η Τουρκία σπάζοντας φέτος το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών! Οι γείτονές μας με την διαχρονικά σταθερή πολιτική στα διπλωματικά και στα εθνικά τους θέματα, σε βάρος των δικών μας, προχωρούν και στον τουρισμό και δεν είναι τυχαία η θέση στις 20 πιο σημαντικές οικονομικά χώρες".

    Και 100 εκ. επισκεπτών να έχουν, τα Μογγόλια πάλι θα πεινάνε και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της ποτέ.
    Το 95% των επισκεπτών στην Ιωνία, Κων/λη, Καππαδοκία , είναι 'all enclucive" ,που για 'οσους γνωρίζουν σημαίνει τρώω-πίνω-κοιμάμαι-διασκεδάζω στον χώρο του ξενοδοχείου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Μογγολία τα έχουν μεγάλες πολυεθνικές και τον μογγόλο δεν μένει τίποτα.

    Ότι χρειαζόμαστε βελτίωση σε πολλούς τομείς ούτε συζήτηση, αλλά μην συγκρίνουμε την Τουρκία μα την Ελλάδα, απέχουν παρασάγγες η δικιά μας ιδιωτική πρωτοβουλία παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό με την Τουρκική.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.

    θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ πέτρο, δεν ΘΑ είναι όμορφα όταν χαράζει στο Αγαίο. Είναι ήδη όμορφα. Όχι για μας όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.