25/8/10

ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΝΑΤΟ Περιπλέκεται το κουβάρι των αντιθέσεων

Το ενδεχόμενο της δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο θύλακα του Ναχιτσεβάν (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_7443.html) απο την Τουρκία (μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ) στην αφαίρα επιρροής της Ρωσίας περιπλέκει ακόμα περισσότερο το πλέγμα των αντιθέσεων που έχει διαμορφωθεί στον Καύκασο.

Τουρκική στρατιωτική βάση στο θύλακα του Ναχιτσεβάν
Παρά την πρόσφατη ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν προβλήματα, όπως έδειξε και η είδηση περί δημιουργίας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν. Πρόκειται για αυτόνομη Δημοκρατία, που ανήκει στη σύνθεση του Αζερμπαϊτζάν, αν και δεν έχει κοινά σύνορα με αυτό (δηλαδή αποτελεί εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν) και συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και με το Ιράν.

Δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου αναφέρουν τις ρωσικές ανησυχίες για το ζήτημα ανάπτυξης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ναχιστεβάν, ενώ σημειώνουν πως το θέμα έχει αποφασιστεί στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, αναφέρουν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι το Ναχιτσεβάν είναι εκτεθειμένο σε διάφορες απειλές από το αρμενικό κράτος και ως εκ τούτου η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά των σχέσεών τους.

Να σημειωθεί πως πριν ένα χρόνο είχε ξεσπάσει στην Τουρκία σκάνδαλο, όταν η εφημερίδα Milliyet είχε αποκαλύψει πως σε βιβλίο που θα μοιράζονταν ως σχολικό εγχειρίδιο υπήρχε χάρτης όπου μια σειρά εδαφών (Ναχιτσεβάν, Βόρειο Ιράκ, κ.ά.) παρουσιάζονταν ως τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, οι σημερινές ρωσικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με την εμφάνιση στρατιωτικών βάσεων μιας χώρας του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, πολύ κοντά στα εδάφη που η Ρωσία θεωρεί «σφαίρα επιρροής» της.

Πρόσφατα, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Αρμενίας συμφώνησαν στην παραμονή έως το 2044 των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων στην Αρμενία, που να σημειωθεί πως είναι μέλος της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του πολιτικο - στρατιωτικού οργανισμού που έχει συγκροτήσει η Μόσχα, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, έναντι οικονομικών συμφωνιών, έχει αναλάβει την εγγύηση των αρμενικών συνόρων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των αρμενικών ένοπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αξίζει να σημειωθούν και δύο ακόμη γεγονότα, που δείχνουν τη συνθετότητα της κατάστασης στην περιοχή του Καυκάσου. Πρόσφατα διέρρευσαν πληροφορίες για αγορές ρωσικών όπλων υψηλής τεχνολογίας από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ανησύχησε ιδιαίτερα την αρμενική ηγεσία. Από την άλλη, η Αρμενία θα φιλοξενήσει στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟικού συνασπισμού «Συνεταιρισμός για την ειρήνη», από 11 έως 17 Σεπτέμβρη, κάτι που δεν καλοβλέπει η Ρωσία.

Το «κουβάρι» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στον Καύκασο περιπλέκεται...
(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Τουρκική στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν(Απάντηση στην ανανέωση της συμφωνίας Ρωσίας - Αρμενίας)

ΤΟ ΜΠΑΚΟΥ προτείνει στην Άγκυρα να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν ως απάντηση στην αρμενορωσική συμφωνία. Σύμφωνα με ανταπόκριση της σερβικής εφημερίδας Νοβόστι από το Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία προετοιμάζουν «συμμετρική απάντηση» στην ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, η οποία προβλέπει την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων επί αρμενικού εδάφους, στη βάση Γκιούμρι, μέχρι το 2044.

Την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανησύχησε ιδιαίτερα το σκεπτικό ανανέωσης της αρμενορωσικής συμφωνίας, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία θα μεριμνήσει για την ασφάλεια της φιλοξενούσας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προτείνει τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην αυτόνομη περιοχή του Ναχιτσεβάν, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αρμενία συνάντηση των προέδρων των χωρών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, στον οποίο συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία και Αρμενία, όπου το Ερεβάν επεδίωξε να εντάξει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να αποσπάσει τη συμφωνία των παρισταμένων ότι σε περίπτωση αζερικής επίθεσης ο Οργανισμός θα ταχθεί συλλογικά στο πλευρό της Αρμενίας. Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Η Αρμενία στην πραγματικότητα μπορεί να ελπίζει μόνο σε ρωσική υποστήριξη, ωστόσο δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να προκαλέσει βλάβη στις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, η οποία εξελίσσεται σε ολοένα και πιο σημαντικό οικονομικό εταίρο. Ομοίως, και η Τουρκία είναι πολύ προσεκτική και δεν επιθυμεί να παρασυρθεί από τους Αζέριους σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Η ιδέα της δημιουργίας ελληνικής στρατιωτικής βασης στην Αρμενία δεν ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας( στην σφαιρα της φαντασίας ανηκει η ιδεα η Ελλάδα να κυβερνηθεί κάποτε απο Ελληνες). Θα μπορουσε να επανδρωθεί με Ελληνες ομογενείς που ζουν ακομη σε διαφορες δημοκρατίες της πρων ΕΣΣΔ, και με λιγότερα χρήματα(γιατι το κοστος ζωης εκει ειναι χαμηλό) να πετυχει η Ελλάδα να έχει στο στόχαστρο την Τουρκία.Να μπορείς με πυραυλους περιορισμενης εμβελειας(s300 s400)να πληξεις στοχους στην τουρκικη ενδοχωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. //Η ιδέα της δημιουργίας ελληνικής στρατιωτικής βασης στην Αρμενία δεν ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας//
    ----------------
    - Ανήκει στην σφαίρα της λογικής μήπως;
    - Τους Αρμένιους τους ρώτησες;
    - Την χώρα μας μπορούμε να υπερασπίσουμε άνετα από τον ελλαδικό χώρο (Ελλάδα-Κύπρο).
    - Αυτό που μας λείπει είναι αυτό που σωστά λες: "...η Ελλάδα να κυβερνηθεί κάποτε απο Ελληνες..."
    και μια ή περισσότερες βάσεις μας αλλού, δεν θα μετέτρεπαν τους πολιτικούς μας αυτόματα σε πατριώτες!
    Οι δε κυπριακοί S-300 να μετεγκατασταθούν από την Κρήτη, στην Κύπρο !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.