17/8/10

«Μη αξιόπιστη» είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, παρά τα προβλήματα γύρω από το Παλαιστινιακό, να στηρίξει το Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με την Άγκυρα. Επίσης, το Κογκρέσο «παγώνει» την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία.
Ουάσιγκτον, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον την Τουρκία «πιστή σύμμαχο και φίλη χώρα», αντίθετα οι πάντες -ακόμα και η παραδοσιακά φιλοτουρκική γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου- συμφωνούν ότι οι ενέργειες του Ταγίπ Ερτογάν αντιστρατεύονται τα βασικά αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα δε με τους Financial Times, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι στην περίπτωση που δεν αλλάξει στάση έναντι του Ιράν και του Ισραήλ, πιθανότατα δεν θα εγκριθεί η προμήθεια αμερικανικών όπλων από τη χώρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να καθυστερήσει η πώληση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία η Άγκυρα χρειάζεται πάση θυσία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες. Επίσης, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πάγωσαν την αποστολή στην Τουρκία του νέου Αμερικανού πρέσβη Φράνσις Ρικαρντιόνε -ο οποίος είχε παίξει αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης των Ιμίων- κατηγορώντας τον για ταύτιση με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύσκεψη

Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, υπό την προεδρία της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι «η Τουρκία άλλαξε πολιτική κατεύθυνση» και «δεν αποτελεί σύμμαχο τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε πλήρως». Η ίδια πηγή εξήγησε ότι πολλά γεγονότα τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά μετά τον Μάρτιο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει ρόλο «πλανητάρχη» για τον αραβικό κόσμο, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι συχνά αυθαδιάζει όταν συνομιλεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, ακόμα και απέναντι στον κ. Ομπάμα ή την κ. Κλίντον, καθώς φαίνεται να τον ενοχλεί ακόμη και το γεγονός ότι είναι... γυναίκα!

Υστερα από πολλές συσκέψεις, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι παρά τα προβλήματα με το Ισραήλ, η χώρα παραμένει πιστή σύμμαχος, άρα πρέπει να στηριχθεί με όλα τα μέσα, καθώς η στροφή της Τουρκίας δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή. Στη σύσκεψη αυτή και τις συναντήσεις που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή του προέδρου Μπ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, επισημάνθηκε επίσης ο κίνδυνος να διαρρεύσει αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες και οργανώσεις, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ.

Ηδη, το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι αμερικανικό πολεμικό υλικό είχε εντοπιστεί σε οργανώσεις του Λιβάνου, προερχόμενο από την Τουρκία. Παράλληλα, φιλο-ισραηλινοί βουλευτές και γερουσιαστές απείλησαν ότι δεν θα επιτρέψουν ξανά την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία (σημειώνεται ότι η κατοχή της Κύπρου στηρίζεται αποκλειστικά σε αμερικανικό οπλισμό). Τα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν επιστολές στον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν απόλυτα ικανοποιητικές.

Πρόβλημα
Ενα άλλο τεράστιο πρόβλημα για Αμερικανούς και Ισραηλινούς αποτελεί ο νέος διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος ανέλαβε την ΜΙΤ τον περασμένο Μάιο, θεωρείται θαυμαστής του ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου και των προέδρων της Συρίας και της Τουρκίας. Για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι φανατικός ισλαμιστής με εξτρεμιστικές ιδέες και γι’ αυτό, αποτελεί «κόκκινο πανί».

«Οχι» στο κουαρτέτο, «ναι» στις ΗΠΑ

Μόνο τις ΗΠΑ εμπιστεύεται το Ισραήλ όσον αφορά στο Παλαιστινιακό. Αυτό ξεκαθάρισε χθες, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, με την απόφασή του να απορρίψει προκαταβολικά κάθε πρωτοβουλία του λεγόμενου «κουαρτέτου» (στο οποίο, εκτός των ΗΠΑ, συμμετέχουν η Ρωσία, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ) για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. «Θα αποδεχθούμε μόνο μια αμερικανική ανακοίνωση, που δεν θα περιέχει όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, ενώ άλλος αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για άμεσες απευθείας διαπραγματεύσεις, άνευ όρων, κατηγορώντας παράλληλα τους Παλαιστίνιους ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ βρήκε έναν ακόμη (μάλλον απροσδόκητο) σύμμαχο στη διένεξή του με την Τουρκία. Πρόκειται για τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Βοσνίας, δρώντας απροκάλυπτα υπέρ των μουσουλμάνων. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα τέτοιο ρόλο», είπε ο Ντότνικ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, όπου έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

7 σχόλια:

  1. Εβραϊκό lobby + πίεση = ένας μαύρος πρόεδρος που προσπαθεί να πάρει το γκάζι που έχουν κάποιοι σιωνιστές Εβραίοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐμεῖς ὡς Ἑλλάδα καλὸ εἶναι πρῶτα ἀπ' ὅλα νὰ βασιζόμεθα στὶς συνάμεις μας. Μόνον τότε μποροῦμε νᾶ πάρουμε μέρος στὸ εὐρύτερο παιχνίδι ποὺ παίζεται στὴν περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Οθομανική (όχι η μουσουλμανική) απειλή ήταν και είναι ένας διαρκής κίνδυνος για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τα τελευταία 1.000 χρόνια. Τα οθομανικά φύλα φαίνεται να είχαν κατά καιρούς συμπράξει με διάφορες άλλες φυλές και εθνότητες για επίτευξη διάφορων στόχων. Σήμερα, η νεο-οθομανική Τουρκία αυτοπαρουσιάζεται ως η ισλαμική υπερδύναμη, η οποία επιθυμεί να ηθηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.

    Οι επεκτατικές και ιμπεριαλιστικές βλέψεις της οθομανικής, και ακολούθως της Κεμαλικής, Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει. Ο Ερντογάν νομίζει ότι είναι ένας νέος (συγκαλυμμένος) στρατηλάτης, κάποιος δηλαδή σαν ένα βυζαντικό αυτοκράτορα. Δεν κοιτάζει μόνο δυτικά, κοιτάζει και νοτιότερα της Τουρκίας, από όπου ευελπιστεί ότι θα αντλήσει υποστηρικτές και δύναμη.

    Προσπαθεί να αναδείξει την Τουρκία ως στρατιωτικό γίγαντα, ως πολιτικό και θρησκευτικό ηγεμόνα της περιοχής, ως οικονομικό κόμβο, ως πετρελαϊκό και ενεργειακό ρυθμιστή, κ.α.. Αυτά ίσως να τα κάνει στην προσπάθειά του να δυναμώση την Τουρκία σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε όταν θα κάνει την επέλασή της προς δυσμάς να είναι πανίσχυρη.

    Αυτά είναι που ίσως θα πρέπει να έχουμε ύπόψην μας αναφορικά με τη γείτονα χώρα και τις στρατηγικές της επιδιώξεις. Ίσως επίσης, θα έπρεπε οι χώρες που απειλούνται από τα οθομανικά στίφη να συνασπιστούν για να αντιμετωπίσουν το θηρίο, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

    Οι χώρες από τη Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία μέχρι και Ιράν, θα έπρεπε να νιώθουν έντονα την απειλή. Επίσης, οι χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, καθώς και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να συνασπιστούν για να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαφαινόμενη νέα κατάσταση.

    Δυστυχώς, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο πάνω στον Άτλαντα. Αυτό το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται. Οι κατά καιρούς πάτρονες ή ανάδοχες χώρες της Τουρκίας (πχ. Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία) οφείλουν να δουν πραγματικά τι θηρίο έχουν αναθρέψει, ένα θηρίο που θα προσπαθήσει να τους δαγκώσει και αυτούς, αφού πρώτα προσπαθήσει να κατασπαράξει πιο αδύναμους στόχους.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία θα γίνει για τις ΗΠΑ ότι ήταν το Ιράν του Σάχη την δεκαετία του 70 και το Ιράκ την δεκαετία του 80.
    Το ζήτημα είναι το κόστος που θα πληρώσουμε εμείς από αυτήν την πολιτική των ΗΠΑ που είναι εδώ και40 χρόνια.
    Διότι η Τουρκία δεν είναι ούτε Ιράν αλλά ούτε και Ιράκ.

    Αλήθεια υπάρχει κανένας Αμερικανός που να σχολιάζει την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία που παρουσιάστηκε σαν κάτι το.... υπερπλανητικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια αντιισραηλινή και αντιδυτική πολιτική θα βρεθεί σε μερικά χρόνια στην απομόνωση και εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου που τόσο τους θαυμάζουν μερικοί στην Ελλάδα για τις πολιτικές τους στην ουσία σπρώχνουν την Τουρκία στον γκρεμό....Δεν αποκλείεται η στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ που καταδίκαζαν την Κύπρο στην υποτέλεια και τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας να αρχίζει να αλλάζει υπέρ της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...αποφασίστηκε να καθυστερήσει η πώληση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία η Άγκυρα χρειάζεται πάση θυσία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες..."

    Μα η Τουρκία δεν υπερηφανευόταν ότι όπου να 'ναι δημιουργεί το δικό της μη επανδρωμένο αποκλειστικά τουρκικής κατασκευής και τεχνογνωσίας. Τι έγινε; απο τώρα ξεφούσκωσε το παραμμύθι;

    Μακάρι η Τουρκία να συνεχίσει την διεκδίκηση του ηγετικού ρόλου για τους απανταχού μουσουλμάνους και να ξεκόψει απο την δύση μπας και καταλάβουν κάποιοι ποιόν πρέπει να υποστηρίζουν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντα το ήξεραν οι ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστη αλλά προσπαθούσαν επί δεκαετίες να κρατάνε χορτάτο το θηρίο δίνοντάς του από τις σάρκες της Ελλάδας. Είχαμε κι μείς κάποιους τρύπιους εδώ που έλεγαν ναι σε όλα, και έδενε το γλυκό. Είναι καιρός που γράφουμε ότι οι ΗΠΑ κάνουν στην περιοχή εξωτερική πολιτική Ελληνικοίς αναλώμασι... Ε ήρθε ο καιρός να αλλάξει αυτό. Δυστυχώς αλλάζει όχι γιατί εμείς όλα αυτά τα χρόνια πατήσαμε κανα πόδι αλλά γιατί "Ο Θεός της Ελλάδος" (ρητορικό το σχήμα) πάλι έβαλε το χέρι του. Η Τουρκία θα βγάλει μόνη της τα μάτια της κι εμεις πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, να πάψουμε να είμαστε δορυφόρς της τώρα, Νομαρχία της αργότερα!!! Όσο για Παλαιστίνους κλπ άλλη ώρα αυτά. Τώρα έχουμε τις δικές μας ασθένειες να θεραπεύσουμε.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.