10/8/10

«Κοινωνική έκρηξη» αν «ξεριζωθούν» οι έποικοι

Του Κωστάκη Αντωνίου
«Κοινωνική έκρηξη» φοβάται ο Ντερβίς Έρογλου, αν «ξεριζωθούν» οι έποικοι από τις «εστίες τους», εμμένοντας στις πάγιες θέσεις του στο περιουσιακό, θέσεις που οδηγούν τις συνομιλίες σε βέβαιο αδιέξοδο. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης απορρίπτει τις ελληνοκυπριακές θέσεις ως αντίθετες με το σχέδιο Ανάν, επικαλούμενος μάλιστα και το ΕΔΑΔ!

Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Τoday's Zaman», o Έρογλου ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει σε μιαν «ανορθολογική πρόταση» στο θέμα των περιουσιών, που ευνοεί τους «πρώην κατόχους των περιουσιών» παρά τα 36 έτη, αναφέρει, που έχουν παρέλθει και που έρχονται σε αντίθεση τόσο με το σχέδιο Ανάν, όσο και με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Αναφέρει ο κατοχικός ηγέτης: «Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πρόταση, που δίνει έμφαση στα δικαιώματα των πρώην κατόχων περιουσιών, οι νέοι κάτοικοι (σ.σ. έποικοι), δεν έχουν περιουσιακά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα σε 30-40 διαμερίσματα που έχουν οικοδομηθεί σε περιοχή όπου πριν από 36 χρόνια ήταν απλά ένα χωράφι. Αν ο πρώην κάτοχος αυτού του χωραφιού αποφασίσει να πληρώσει για την οικοδόμηση και γίνει ιδιοκτήτης αυτών των διαμερισμάτων στην περιουσία του, τότε αυτές οι 30-40 οικογένειες καθίστανται ενοικιαστές των οικιών τους».

Ο Έρογλου προσθέτει ότι «αυτή δεν είναι μια λογική και αποδεκτή πρόταση. Έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο Ανάν, και με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είναι να θεσπιστεί μια ποσόστωση για την εκμετάλλευση των περιουσιών, ώστε να δοθούν κάποια δικαιώματα επιλογής στους νέους ιδιοκτήτες που έχουν οικοδομήσει σε αυτή την περιουσία. Εάν υπάρξει η επιμονή να δοθούν τα δικαιώματα αυτά στους αρχικούς κατόχους των περιουσιών, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο συντελεστής ανάπτυξής τους και έχοντας υπόψη ότι η κοινωνία δεν θα δει με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή και δεν θα την αποδεχθεί, τότε δεν πρόκειται να φθάσουμε σε συμφωνία σε αυτό το ζήτημα».
Επέμεινε ότι «δεν μπορούν να αγνοηθούν δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών, θέση που έχει επιβεβαιώσει και το ΕΔΑΔ».

Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν καταθέτει εφικτές προτάσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, ωστόσο υποστηρίζει πως «έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για επίλυση του Κυπριακού, μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Καταθέτουμε τις προτάσεις μας έχοντας ευαισθησία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Τι κρίμα που η ελληνική διοίκηση παραθέτει προτάσεις που θα απορριφθούν από την τουρκική πλευρά», αναφέρει.

Ο Έρογλου παραπονέθηκε ότι «ενώ στον τουρκικό Τύπο δεν δημοσιεύθηκε μια γραμμή για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, και ενώ ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί κάποιο γενικό πλαίσιο, λεπτομέρειες και έγγραφα έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Η τουρκική πλευρά θεωρεί την κατάσταση αυτή ως ένδειξη της ανειλικρίνειας της ελληνικής πλευράς», αναφέρει.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κατοχικός ηγέτης υποστηρίζει ότι «το Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές θα μοιραστούν μια ευρεία δέσμη προτάσεων για το περιουσιακό, ενώ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις θα φθάσουν σε ένα σημαντικό επίπεδο και ότι εκείνη την περίοδο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ετοιμάσει την έκθεσή του προς τον Γ.Γ., για να εκτιμηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Ο καθένας το δρόμο του
Μιλώντας την Κυριακή στα Κόκκινα για τη μαύρη επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, το 1964, ο Έρογλου απείλησε ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο καθένας θα πάρει το δρόμο του».

Δήλωσε ότι κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα να διοικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, τη διζωνικότητα και τα δύο κράτη. «Δεν θα δεχθούμε να είμαστε ξανά οι αδικημένοι της μη λύσης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο καθένας θα πάρει το δρόμο του», ανέφερε.

Ο Έρογλου χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας «σημείο καμπής για τον τουρκοκυπριακό λαό» και προσομοίασε τις μάχες «με την αντίσταση στο Τσανάκαλε (μάχη της Καλλίπολης) με επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ. Και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εμπρηστική ομιλία του, δήλωσε ότι «αυτά δεν τα λέω για να ενσπείρω την εχθρότητα και την πατριδοκαπηλεία. Οι επιθυμίες μας για λύση δεν στρέφονται κατά των Ελληνοκυπρίων».

Σήμερα νέα συνάντηση
Κάτω από τη σκιά των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του κατοχικού ηγέτη, πραγματοποιείται σήμερα, στις 10 το πρωί, νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Θα συνεχιστεί η συζήτηση του περιουσιακού. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 31 Αυγούστου.

Ο σύμβουλος του Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Γιώργο Ιακώβου θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών. «Θα καταπιαστούμε και πάλιν με τις προτάσεις που καταθέσαμε στο τραπέζι των συνομιλιών για το περιουσιακό» είπε. Χαρακτήρισε «εικασίες» δημοσιεύματα, ότι, στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών εκνεύρισε τον Πρόεδρο Χριστόφια.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΙ[ΤΙΟΥΡΚΟΙ]ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΕΔΙΩΞΑΝ 350.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ? ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ...ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ...ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ...ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΗΣ ΓΟΥΡΝΑΣ...ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ...ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΛ...ΚΑΙ ΚΩΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΙ....ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού πρόκειται για θέμα ανθρωπιστικό, τότε ας το χειριστεί ο πάτρονας των ανθρώπων αυτών, κος Νεοκλής Σιλικιώτης, κατά τα άλλα Υπουργών Εσωτερικών της Κ.Δ..

    Αυτός ξέρει, ότι κάνει με τους λαθρομετανάστες και άλλους αλλοδαπούς πρόσφυγες, θα κάνει και για τους καημένους Τούρκους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλήψουν την άγονη Ανατολία και να έρθουν στην Κύπρο. Τυχόν εκδίωξη τους από την κατεχόμενη Κύπρο σε περίπτωση λύσης, θα τους φέρει σε πολύ δύσκολοι θέση. Ίσως αν τους παραχωρήσει κανένα επίδομα;

    Μόνο για τα πραγματικά θύματα και πρόσφυγες δεν ενδιαφέρεται ο εν λόγω κύριος και ο προϊστάμενός του.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο "ανθρωπιστικό" το ρίχνει τώρα ο Ερογλου;
    Οι Ε/Κ που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους δεν ήταν άνθρωποι;
    Οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν ήταν άνθρωποι;
    Οι δικαιούχοι περιουσιών στα κατεχόμενα που θέλουν τώρα να τους ξεφορτωθούν με εξευτελιστικές αποζημιώσεις, δεν είναι άνθρωποι;
    Αμα η Τουρκία είναι στη μέση, άντε να συννενοηθείς. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.