3/8/10

Ονομασία και ένταξη μαζί

Μια πρόταση με «δικλίδες ασφαλείας» προς Αθήνα και Σκόπια

Αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, πιθανώς σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Βαρδάρης», ταυτόχρονα με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., περιλαμβάνει πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η «Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Σταθεροποίηση» με στόχο τη γεφύρωση του ελλείμματος εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και, τελικά, την επίτευξη συμφωνίας.

Η πρόταση, η οποία έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος, προσφέρει «δικλίδες ασφαλείας» στις δυο πλευρές οι οποίες εξακολουθούν να δυσπιστούν, η μια για τις προθέσεις της άλλης.

Η πρόταση απαντά στην απαίτηση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για μια λύση Erga Omnes (έναντι όλων) καθώς προβλέπει αλλαγή του Συντάγματος, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δυο τρίτων στη Βουλή, ενώ από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι επιμένει και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ετσι, προτείνεται να δοθεί ένα σημαντικό κίνητρο στην πολιτική ηγεσία και τους πολίτες της ΠΓΔΜ για να αποδεχθούν και να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αλλαγή, και αυτό είναι η διασφάλιση της πλήρους ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Η έκθεση προτείνει να υπάρξει τροπολογία στο Σύνταγμα η οποία θα προβλέπει μεν την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας, η οποία, όμως, θα τεθεί σε ισχύ τη στιγμή που η χώρα θα ενταχθεί στην Ε.Ε. Κατατίθεται μάλιστα η παρακάτω πιθανή διατύπωση της συνταγματικής τροπολογίας: «Κάθε αναφορά σε Δημοκρατία της Μακεδονίας στο Σύνταγμα θα αντικατασταθεί από αναφορά στην ΧΧ (π.χ. Δημοκρατία της Μακεδονίας - Βαρδάρης) την ημέρα που η χώρα θα ενταχθεί στην Ε.Ε.». Δεν είναι τυχαία η αναφορά στη συγκεκριμένη ονομασία, αφού το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται παραλλαγές της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Vardaska Makedonija).

Εάν υπάρξει συμφωνία, αλλά στην πορεία, και μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, για οποιονδήποτε λόγο, η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί, τότε τα Σκόπια δεν θα αλλάξουν όνομα. Από την άλλη, ως «δικλίδα ασφαλείας» για την Ελλάδα, η έκθεση προτείνει να συμπεριληφθεί η δεσμευτική υιοθέτηση της νέας συνταγματικής ονομασίας ως μέρος της συνθήκης ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Η λύση θα επιτρέψει στους ηγέτες των δύο χωρών να υποστηρίξουν ότι πέτυχαν τον στόχο τους, ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα θα μετατραπεί σε ντε φάκτο σύμμαχο των Σκοπίων καθώς θα έχει λόγο να εργασθεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Παράλληλα, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες αποδοχής της συνταγματικής αλλαγής ονόματος από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, αφού σε πιθανό δημοψήφισμα θα κληθούν με την ίδια ψήφο να πουν ταυτόχρονα «ναι» στο νέο όνομα και στην πολυπόθητη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Η πρόταση περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σκέλος. Να επιτρέψει η Ελλάδα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ από τη στιγμή που θα έχουν περάσει οι –ουσιαστικά προσωρινές– συνταγματικές αλλαγές. Ομως, αυτή η πτυχή απομακρύνεται από τη φιλοσοφία που διέπει το κύριο τμήμα της πρότασης, αφού στην ουσία αποδυναμώνει το διαπραγματευτικό ατού της Ελλάδας που είναι η αντίθεση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς οριστική λύση. Αντίθετα, η συνταγματική τροπολογία θα μπορούσε να αναφέρει ότι η υιοθέτηση της νέας ονομασίας θα ισχύσει από τη στιγμή που η χώρα γίνει πλήρες μέλος όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ.

14 σχόλια:

  1. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ ξέρουμε ότι δεν τραβάνε ζόρι με το "Μακεδονία κλπ" για τα Σκόπια.
    Το ΛΑΟΣ με τους βουλευτές του που μας το παίζουν πατριωτισμός, πού βρίσκονται;;;
    ΟΛΟΙ οι απατεώνες μαζεμένοι στην Ελλάδα !!!
    Ρε, ούτε ένας καλός;;;!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε ένας αδερφέ...όλοι τους πουλημένα τομάρια
    chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλά βρε παιδιά θα μας τρελάνουν?τι πάει να πει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΒΑΡΔΑΡΗΣ?δεν είναι το ίδιο με το ΔΗΜΟΚΡΑΥΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΑ που προτάθηκε πριν μερικά χρόνια και απορίπτικε από εμάς?και εν πάσει περιπτώση πως θα λέγονται οι ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ όταν αναφερόμαστε στην εθνικοκότητα τους?πάσα απάντηση δεχτή για όποιον γνωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eγώ προβλέπω διάσπαση του βόρειου γείτονά μας σε δύο κρατίδια. Η Βουλγαρία θα απορροφήσει το νότιο μέρος όπου ήδη ομιλείται μια Βουλαρική Σλαβική διάλεκτος κ υπάρχει αθρόα ενσωμάτωσή τους στην Βουλγαρία με την υιοθέτηση διαβατηρίων. Οι Αλβανοί στον βορρά θα αποσχισθούν κ θα ενωθούν με το Κόσοβο. Λόγω των διαφορετικών φυλετικών κ φατριακών χαρακτηριστικών των Αλβανών του Κοσόβου, Τετόβου κ κεντρικής-βόρειας Αλβανίας, δεν νομιζω να υπάρξει ποτέ Μεγάλη Αλβανία. Ο Μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποβοηθούμενος ενεργά -εάν όχι κατασκευασθείς τεχνηέντως- από τους Ιταλούς, κατέληξε σε φιάσκο. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις τότε κ σήμερα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Κοσοβάρων Αλβανοφωνων κ Αλβανών τις οποίες ανελάμβαναν να κατευνάσουν με την χρήση βίας τα Ιταικά κ Βουλγαρικά στρατευματα κατοχής στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν νομίζω να ενωθούν υπό την στενή έννοια του όρου παρά μόνο υπό την μορφή μιας χαλαρής συνομοσπονδίας. Τρώγονται μεταξύ τους. Αλλωστε, οι Αλβανοί έχουν απιδείξει εμπράκτως στο παρελθόν πόσο εύκολα μπορούν να αφομοιωθούν από μια επικρατέστερη πληθυσμιακή ομάδα με υωηλότερο πολιτισμό. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε την Ελληνική δεύτερη τους γλώσσα (ή ακόμα κ πρώτη) μέσω της οικονομίας κ του πολιτισμού. Ας κοιτάξουμε επίσης να καταστείλουμε την εγκληματικότητά τους κ την τρομοκρατική τους δράση, όπως επίσης κ την ανθελληνική τους δράση στην Βόρεια Ήπειρο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε κ το θέμα της Τσαμουριάς που αυτοί ανακινούν. ας κάνουμε από την πλευρά μας την γλώσσα κ τον πολιτισμό μας διάσημή ανάμεσά τους, ωστε να είναι πολύ πιο trenty να θέλει κάποιος Αλβανός να μοιάσει στους Έλληνες παρά να κάνει ό,τι έχουμε συνδέσει με έγκλημα, τρομοκρατία κ ανθελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ****«Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Σταθεροποίηση»**** Τι παει να πεί αυτό ;;;δεν το γνωρίζω ...χάνω πολλά ;;;Και ξαφνικά όλες οι δεσμεύσεις πάνε περίπατο. Κανένας όρος Μακεδονία ή παραγωγό του για το κρατίδιο !Ή μήπως μας πιάσανε κορόϊδα ;;;Ή μήπως οι λούγκρες του αστεως ξεπουλάνε την Μακεδονία .... Και για να το ξαναθυμηθούμε :::Ο Μακεδονικός Αγώνας έγινε μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας και τον κερδίσαμε.Τα σκοπιανά από που ξεφύτρωσαν ;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος είναι ο... ανώτερος πλιτισμός που θα αφομοιωσει τους Αλβανούς; Ο...ΝεοΕλληνικός; Το άλλο με τον Τοτό δεν ρωτάω αν το ξέρετε, το ξέρετε σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ότι η ονομασία θα είναι σύνθετη και θα περιλαμβάνει το "Μακεδονία" είναι δεδομένο εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Όλα τα κόμματα το έχουν δεχτεί. Ακόμα και το ΛΑΟΣ που το παίζει αντίθετο το έχει δεχτεί ως "καλύτερο απο το ολότελα". Εσείς που σχολιάζετε πότε θα πάρετε χαμπάρι ότι έχει κλείσει αυτό το πράγμα; Μου θυμίζετε κάτι τύπους που θυμώνουν όταν ακούν έλληνες να λένε ότι η Κων/πολη βρίσκεται στην Τουρκία(!), έχουν μείνει ακόμα στο Βυζάντιο βλέπεις.
    Όπως τα κάναμε το Μακεδονία θα είναι μέρος της ονομασίας, το θέμα είναι πως ακριβώς θα διατυπώνεται, πως και που θα χρησιμοποιείται αλλά και πάνω απ'όλα τι θα συνεπάγεται. Επίσης το πιο σημαντικό για πολλούς έλληνες είναι η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς. Ο κόσμος που θεωρεί ότι ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν έλληνας όλο και αυξάνεται , το ξέρετε; Η παραποίηση της ιστορίας εδραιώνεται και εμείς δεν είμαστε ικανοί να το σταματήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυτική Βουλγαρία, Μικρή Βουλγαρία,
    Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία, Παιονία, Δημοκρατία του Βαρδάρη, είναι ονομασίες που αρμόζουν σε αυτό το γεωγραφικό μόρφωμα. Δυστυχώς σε αυτό εμπεριέχεται και τμήμα της πάλαι ποτέ Μακεδονίας (απο την Γευγελή μέχρι τα σιδηράς πύλας Demir Kapija, Ηράκλεια, Περλεπές κ.λ.π)και πάνω σε αυτό στηρίζονται οι Βούλγαροι της ΠΓΔΜ και θέλουν να εμπεριέχεται το όνομα Μακεδονία. Εμ' βέβαια οι Παίονες και οι Δαρδάνες τι ιστορία έχουν να τους δώσουν.
    Απορώ με τους ¨ελληνες πολιτικούς αν έχουν "κόκκινες γραμμές" η αλλιώς @ρχ-δια...!!ΑΠΟΡΩ βρε μασώνοι του κερατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χειρότερο από το να δεχτούμε το "Μακεδονία" ως συστατικό του ονόματος των σκοπιανών (αυτό κι αν είναι "ξεπούλημα των ασημικών") είναι να τους επιτρέψουμε να μπουν στην ΕΕ. Προφανώς, οι λόγοι εισδοχής τους είναι η πλήρης απονεύρωση της Ένωσης (για τους ίδιους λόγους άλλωστε προωθείται και η εισδοχή της "τουρκίας"). Κατανοητό ποιος θέλει να τους βάλει και γιατί, ακατανόητο το πως ανεχόμαστε τους δικούς μας αμερικανόδουλους πολιτικούς να δρουν εναντίον των συμφερόντων της Πατρίδας τους όπως και η τακτική των Σέρβων._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. //Eγώ προβλέπω διάσπαση του βόρειου γείτονά μας σε δύο κρατίδια.// 9:52 π.μ.
    ----------------------
    Και γιατί όχι σε τρία και να απορροφήσουμε εμείς το ένα;;;
    Αυτοί που δηλώνουν ελληνικής καταγωγής -σύμφωνα και με μια σχετικά πρόσφατη απογραφή- είναι πάνω από 200.000 άτομα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. //Εμ' βέβαια οι Παίονες και οι Δαρδάνες τι ιστορία έχουν να τους δώσουν.//03 Αυγούστου 2010 12:43 μ.μ.
    -------------------
    Οι ...Πέονες όμως (εμείς), έχουμε να τους δώσουμε. Από τα τρία το μακρύτερο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και από το κρατίδιο ΦΥΡΟΜ ,μονον 11% είναι Μακεδονία. Μάλλον είμαστε περισσότερο μαλάκες από οτι δείχνουμε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν ποτε γινει κατι τετοιο να ξερετε οτι θα χυθει αιμα.... οχι μελλοντικα αλλα αμεσα.

    Γελιουνται κατι πολιτικα παληοτομαρα να νομιζουν οτι αυτο θα περασει με 2-3 τηλεοπτικους καυγαδες και αιντε καμμια μικροδιαδηλωση.... ο τρομος θα μπει στα σπιτια τους. Δεν πολεμησαν γενιες , δεν θρηνησαν μαννες πολλες ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και να 'ΚΛΕΙΣΟΥΝ' ετσι προδοτικα το θεμα ΞΕΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    Εμπρος λοιπον συμφωνειστε 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ' δεν κρατιομαστε αλλο να σας πνιξουμε... ΕΜΠΡΟΣ ΤΟΛΜΕΙΣΤΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ - ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ..

    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ , ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΕΙΣ Η ΕΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημοκρατία της Μακεδονιας - Βαρδάρης = Μακεδονία

    Η πλέον απαράδεκτη λύση. Λυπάμαι πραγματικά. Δείχνει την κατάντια μας. Για τη γλώσσα και την εθνότητα τί προβλέπεται?
    Αναρωτιέμαι εάν η διαπραγματευτική μας ισχύ με τα Σκόπια είναι αυτή, τι μπορούμε να καταφέρουμε με την Τουρκία και την Αλβανία?

    Εγκληματικές επιλογές και πολιτικές. Ειδικά για ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να βιάζεται καθόλου, παρά μόνο να τηρήσει σταθερά τα βέτο που έχει ήδη βάλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.