15/1/11

Γερμανικές αποζημιώσεις και ελληνικό δημόσιο χρέος

Οι πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προέρχονται από το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, τον Ευάγγελο Μαχαίρα, τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, τον Βασίλη Καρκούλια κ.ά. ξεπερνούν, σε σημερινή αξία, τα 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους, όπως σημειώνει στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νότης Μαριάς.

Σύμφωνα με το βιβλίο Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής (Αθήνα 2006), που έχει εκδώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τα θύματα και οι απώλειες της χώρας μας από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ως εξής:
1) Νεκροί πολέμου 1940-1941: 13.327
2) Εκτελεσμένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα): 56.225
3) Θανόντες όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα): 105.000
4) Νεκροί από βομβαρδισμούς: 7.120
5) Νεκροί σε μάχες της Εθνικής Αντίστασης (σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία): 20.650
6) Νεκροί στη Μέση Ανατολή: 1.100
7) Απώλειες Εμπορικού Ναυτικού: 3.500
Σύνολο: 206.922
Νεκροί από πείνα & σχετικές ασθένειες: 600.000
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 806.922
Απώλειες από υπογεννητικότητα: 300.000
Σύνολο απωλειών: 1.106.922




Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα
Οι γερμανικές οφειλές προς τη χώρα μας προέρχονται από:
1) Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των Επανορθώσεων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
2) Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν την επίθεση Ιταλίας και Γερμανίας εναντίον μας.
3) Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
4) Τις Επανορθώσεις που αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας καταβάλει η Γερμανία για τις ζημίες που προξένησε στην ελληνική οικονομία.
5) Από την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του Διστόμου κ.λπ.



Το «ύπουλο χτύπημα» από την τρόικα
Η τρόικα με το Μνημόνιο έχει επιβάλει με ύπουλο τρόπο τη διαγραφή όσων ληξιπροθέσμων χρεών είναι δήθεν «ανεπίδεκτα εισπράξεως». Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έγινε και η σχετική ανεπιτυχής απόπειρα νομοθετικής διαγραφής ανείσπρακτων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 24 δις ευρώ.

Πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι από την πλευρά της τρόικας, διότι με τον τρόπο αυτό θέλει έμμεσα να επιτύχει τη μη εγγραφή στον ελληνικό προϋπολογισμό του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα ως δήθεν «ανεπίδεκτο εισπράξεως».

Για το λόγο αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι ιδιαίτερα προσεκτική προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά του άρθρου 7 της δανειακής σύμβασης Ελλάδας - κρατών Ευρωζώνης, όπου, όπως αναλύσαμε στα «Επίκαιρα», η ελληνική πλευρά παραιτήθηκε (παρανόμως και όλως αντισυνταγματικώς) από την ένσταση συμψηφισμού και την υποβολή ανταπαίτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. http://www.epikaira.gr

7 σχόλια:

  1. Οι αποζημιώσεις πρέπει να απαιτηθούν άμεσα αλλά και με τον σωστό νομικά και πολιτικά τρόπο. Σκέφτομαι, ξεχάσαμε εύκολα και σύντομα όλοι οι ευρωπαίοι τις θηριωδίες των γερμανών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και αντί να τους κλείσουμε στον πάτο του χρονοντούλαπου τις ιστορίας και να πετάξουμε και το κλειδί, τους κάναμε αρχηγούς της Ε.Ε...Ακόμα ζούν οι παππούδες μας που πολέμησαν το '40 και βλέπουν την κατάντια μας. Κρίμα. Τους προδώσαμε και αυτούς. Οι άραβες λένε ότι "εάν κάτι συμβεί μία φορά τότε μπορεί να μην ξανασυμβεί ποτέ. Αν όμως συμβεί δύο τότε σίγουρα θα συμβεί και τρίτη". οι γερμανοί έχουν ήδη προκαλέσει στο παρελθόν δύο παγκόσμιες αναταραχές και εγώ τους βλέπω πάντα καχύποπτα. Σε πολύ απλουστευμένο επίπεδο, Θα πεί κάποιος "..και τί θα γίνει μια ζωή θα κρατάμε μούτρα;" Μπορεί όχι, αλλά οι μ@$%^"ες πρέπει να πληρώνονται. Εξάλλου, επίσης πολύ απλουστευμένα, όπως πληρώνουμε εμείς τα λάθη των δικών μας προγόνων έτσι να πληρώσουν και αυτοί των δικών τους και στο τέλος να κάνουμε ταμείο να δούμε ποιός χρωστάει τα περισσότερα Frau!

    την κατανόησή σας για την πολυλογία μου.
    Albert.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Albert,

    Άλλα κράτη έχουν πάρει αποζημιώσεις. Η Ελλάδα μόνο δεν έχει πάρει και το περίεργο είναι ότι δεν τις διεκδίκησε, όπως έπρεπε. Το γιατί είναι εντελώς αβέβαιο.
    Έχουν γραφεί βιβλία ολόκληρα για το θέμα.

    Η Γερμανία δεν μπορούσε να κλειστεί ... σε χρονοντούλαπο, όπως λες, διότι αυτό προσπάθησαν να κάνουν στον Α'ΠΠ με την εξοντωτική για την Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών κι έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο ίσως φαντάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 15 Ιανουαρίου 7.47,

    έχεις δίκιο και γνωρίζω την πολυπλοκότητα και δυναμική. ωστόσο βαρέθηκα να κουνάνε το δάχτυλο σε ένα τόσο περήφανο έθνος. Πάντως, πολύ συχνά οι λύσεις στην πολιτική είναι σχετικά απλές αλλά η απόφαση να τις ακολουθήσεις δύσκολη.

    Albert.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειαζονται ολοκληρα βιβλια για να εξηγηθει το γιατι η Ελλαδα δεν διεκδικησε τις γερμανικες αποζημιωσεις.Απλως η Ελλαδα δεν κυβερνηθηκε ποτε,εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων,απο Ελληνες πολιτικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΏΝ ΑΙΩΝΩΝ

    "...Πέρα εκεί στά βάθη τού χώρου-έξω καί μακριά από τήν Τραπεζούντα-απλώνεται η καρπερή γή τού Πόντου μέ τά πανύψηλα βουνά,πού οι ανεμαδαρμένες τους κορφές χάνονται στήν καταχνιά......

    Νά σάν εσάς ψηλά ραchιά,καμμιάν κί γεράτεν
    διαβαίνε χρόνια καί καιροί,πάντα χλωροφοράτε
    {Χαρά σ'εσάς ψηλά βουνά,ποτέ σας δέν γερνάτε
    διαβαίνουν χρόνια καί καιροί ,πάντα χλωροφοράτε.}

    .....
    τού τρόπου πού φανάτιζαν οι Τούρκοι τόν λαό τους,κάνοντας πέρα απ'τ'άλλα εκμετάλλευση στόν ανώτατο βαθμό τών θυμάτων πού είχαν στίς μάχες μέ τούς ΄Ελληνες αντάρτες.....
    -Κάχρ ολσούν.Γιουνανληλάρ!
    "Ανάθεμα στούς ΄Ελληνες".
    -Τινσήζ,ιμανσίζ,γιαουρλάρ!
    "΄Απιστοι καί άθρησκοι".
    -Τουσμανλαρίν γκιοζί κιόρ ολσούν!
    "Νά τυφλωθούν τά μάτια τών εχθρών".
    Φυσικά ,γιά τούς χιλιάδες "γκιαούρηδες"πού εξόντωσαν πέρα γιά πέρα στό δοβλέτι,δέν γ ι ν ό τ α ν λόγος.
    .....Αλλά γρήγορα αρχίζει η διαδικασία τής συστηματικότερης κι'ομαδικής εξόντωσης.
    "Αποφράδα ημέραν"χαρακτηρίζει ο Γαβριηλίδης τήν 3)16 Ιουνίου 1921 καί ιστορεί:"Περί ώραν 9 π.μ.περικυκλούται υπό αστυνομικών η ελληνική συνοικία,η αγορά,τό Πεζεστένιον,κέντρον καπνεμπόρων,τά γραφεία καί τά εργοστάσια τού Μονοπωλίου Καπνών,συλλαμβάνονται υπέρ τούς 1.300 ομογενείς,από 13-70ετών(!)......
    Τίς συλλήψεις ακολούθησαν γρήγορα οι φόνοι:"Τό κακούργο επιτελείον τής Κεμαλικής θηριωδίας ήρξατο νά οργιάζη.Τά όργανα τούτου Μιράδζ,ο αστυνόμος Αράπ Γιουσούφ καί πολλοί Λαζοί εντός τής Αμισού....φονεύουν τούς ατυχείς......Ανέστην Δζινέκογλου καί Νικόλαον Καποτανίδην(10 Μαίου 1921)...."
    ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ,τού ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ.

    {Είμαι ΄Ελλην τό καυχώμαι
    ξέρω τήν καταγωγήν μου...}
    Εύξεινος(Άξεινος)Πόντος!
    Γή τού Προμηθέως καί τών Αργοναυτών!
    ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ,ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΏΤΗΣ,ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ Λ Υ Ο Μ Ε Ν Ο Σ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @2:46 μ.μ.
    Μας έχεις πεθάνει στο ...γερμανικό ρε αδελφάκι μου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Είμαστε η μόνη χώρα που αποζημίωσε τον κατακτητή της»

    Φαίνεται πως ήμασταν ανέκαθεν ηλίθιοι. Διαφορετικά δεν εξηγείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.