4/6/11

Τουρκική άσκηση ανοικτά Αμμοχώστου Θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το ψευδοκράτος από τις 13-16 Ιουνίου

ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ έρευνας και διάσωσης θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στην περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η παράνομη αυτή άσκηση θα γίνει σε συνεργασία με το ψευδοκράτος από τις 13-16 Ιουνίου και όπως είναι γνωστό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί με οδηγίες προς ναυτιλλομένους (ΝΑVΤΕΧ-ΝΑVΙGΑΤΙΟΝΑL WΑRΝΙΝG ΝUΜΒΕR : 386/11), η άσκηση θα διεξαχθεί στην περιοχή της Αμμοχώστου και βορείως προς την κατεχόμενη Καρπασία και συνιστά μόνιμη προσπάθεια της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επιχειρείται όπως διαχρονικά γίνεται να επιβληθούν τετελεσμένα σε σχέση με τη δικαιοδοσία στην περιοχή. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που θα υπάρξει ατύχημα και θα επιβάλλεται κινητοποίηση για διάσωση και παροχή βοήθειας, να παρέμβουν οι Τούρκοι επικαλούμενοι και τις ετήσιες ασκήσεις τους στην περιοχή. Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θα διεξάγει την άσκηση με το ψευδοκράτος (το οποίο μονίμως επιχειρεί να αναβαθμίσει πολιτικά και να το αναδείξει ως χωριστή οντότητα) και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή άλλων, τρίτων.

Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι την περσινή άσκηση έρευνας και διάσωσης παρακολούθησαν, χωρίς να συμμετάσχουν, αξιωματούχοι της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Αυτή η ενέργεια των αξιωματούχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θεωρείται πολύ σοβαρό ατόπημα και είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα και τους όρους εντολής και παραβιάζει ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς διευκολύνει και υποβοηθά την αποσχιστική οντότητα, το ψευδοκράτος. Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο και φέτος θα παρακολουθήσουν την άσκηση αυτή οι Οηέδες.

Η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης θεωρείται «απάντηση» στην πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2011», που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία και ολοκληρώθηκε χθες. Άλλωστε αυτή είναι πρακτική που διαχρονικά ακολουθεί η τουρκική πλευρά.

* Στο Αιγαίο ολοκληρώθηκε χθες η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ-11». Σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, η δοκιμή εθνικών σχεδίων, η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας, καθώς και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας.

«Δεν θα επιστρέψετε στην Κερύνεια»
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣηγέτης, Ντερβίς Έρογλου διαμήνυσε στους Ελληνοκύπριους να ξεχάσουν την κατεχόμενη Κερύνεια. Μιλώντας σε φεστιβάλ στην κατεχόμενη Λάπηθο και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έρογλου είπε ότι τώρα διαπραγματεύεται με μια πλευρά που κάρφωσε τα μάτια της στην Κερύνεια. Έσπευσε δε προκλητικά να υποδείξει πως ανεγέρθηκαν πολλά ξενοδοχεία και αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην πόλη. Επίσης δημιουργήσαμε μια «ΤΔΒΚ» που έγινε μια «χώρα» πανεπιστημίων, είπε.

«Τούς είπα να επισκεφθούν την Κερύνεια και να δουν εάν είναι η ίδια πόλη, την οποία άφησαν πριν από χρόνια. Δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω την Κερύνεια και ήλθε ο καιρός να αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα», τόνισε. Ο Έρογλου ανέφερε στη συνέχεια ότι «διαπραγματεύομαι στο τραπέζι για τα συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου και για να μην είμαστε εξαρτημένοι από την ελληνοκυπριακή πλευρά». «Μέχρι το 2014 επιδιώκουμε να μεταφέρουμε ένα εκατομμύριο εκατόν χιλιάδες τουρίστες στην ΤΔΒΚ, ενώ μέχρι το 2023 δύο εκατομμύρια» δήλωσε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  04/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.