4/6/11

Αργοναύτης για ασύμμετρες απειλές Ολοκληρώθηκε χθες η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση

ΤΟΥΝΕΑΡΧΟΥΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Πλοιοπειρατεία, θαλάσσια ρύπανση, απεγκλωβισμός και διάσωση ατόμων από όχημα, παράνομη μεταφορά οπλισμού, παράνομη είσοδος λαθρομεταναστών, ραδιολογική, βιολογική και χημική απειλή, αεροδιακομιδή τραυματία, διάσωση ναυαγών, κατάληψη λεωφορείου από τρομοκράτες, ήταν τα σενάρια που περιλάμβανε η πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2011». Η τελική φάση της άσκησης, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη, ολοκληρώθηκε χθες με εντυπωσιακό τρόπο στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Ο «Αργοναύτης» διεξήχθηκε με τη συμμετοχή εννέα Υπουργείων και 16 Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Αγγλίας. Σκοπός ήταν η εκπαίδευση και εξάσκηση του προσωπικού, καθώς επίσης η προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ειδικών μονάδων της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας και άλλων κρατικών φορέων.


Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης της άσκησης ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας εμφανίστηκε πλήρως ικανοποιημένος. «Υπήρξε πλήρης συντονισμός όλων των Δυνάμεων που έλαβαν μέρος σε αυτήν. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως οι Δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την Άσκηση είναι διαφόρων προελεύσεων και εντούτοις κατάφεραν να συντονιστούν απόλυτα μεταξύ τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Έχουν λάβει μέρος πάρα πολλές υπηρεσίες και εθελοντές. Αφήνουν τις δουλειές τους για να έρθουν να λάβουν μέρος στις ασκήσεις διότι έχουν διαθέσει ήδη πάρα πολύ χρόνο για να εκπαιδευτούν, να προετοιμαστούν για την Άσκηση, για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα», τόνισε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, κύριος σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας και συναντίληψης αλλά και η εφαρμογή ευέλικτων διαδικασιών, προκειμένου να υπάρξει αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στην άσκηση».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κύπρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο ή ασύμμετρη απειλή, ο κ. Παπακώστας ανέφερε: «Βεβαίως και απ’ ό,τι μας έχουν παρουσιάσει μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορες απειλές ξεκινώντας από τις φυσικές απειλές μέχρι τις ασύμμετρες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ο ίδιος, από δική μου εμπειρία, όπως γνωρίζεται εγώ έχω δημιουργήσει τη ΜΜΑΔ και τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό, και η άσκηση που έχετε δει με την κατάληψη λεωφορείου από τρομοκράτες ήταν απόλυτα επιτυχής. Χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια για να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα που έχουμε δει σήμερα. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ ευτυχής με τα όσα έχω δει».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η Αστυνομία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο σε αυτές τις Ασκήσεις. «Δεν είναι μόνον η Εθνική Φρουρά, είναι και η Πολιτική Άμυνα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι ο εθελοντισμός, αυτό με έχει κατασυγκινήσει, πραγματικά. Όπως θα έχετε προσέξει σήμερα, οι εθελοντές έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο στη σημερινή επιτυχία αυτής της Άσκησης» τόνισε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 04/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.