5/6/11

κ. Μέρκελ, ακούστε τι λέει κάποιος που τα μελέτησε: "οι Νότιοι Ευρωπαίοι εργάζονται περισσότερο και για περισσότερα χρόνια από τους Γερμανούς"

Le Parisien (AFP)  
ΠΑΡΙΣΙ - Η Νότιοι Ευρωπαίοι εργάζονται πιο πολύ και μερικές φορές για περισσότερα χρόνια από τους Γερμανούς, σύμφωνα με μια μελέτη, που υποστηριζόμενη από στατιστικά στοιχεία, ακυρώνει τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία στη μέση της κρίσης του χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τις κατηγόρησε για κοινωνική χαλαρότητα.
«Οι Γερμανοί εργάζονται πολύ λιγότερο (στη διάρκεια του έτους και της ζωής τους) από τους Νότιους Ευρωπαίους. Ούτε εργάζονται πιο έντονα», γράφει ο Πατρίκ Αρτούς (Patrick Artus), επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Natixis και συντάκτης αυτής της μελέτης που στηρίζεται κυρίως σε αριθμητικά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και την Eurostat.

Η μέση ετήσια διάρκεια εργασίας ενός Γερμανού (1.390 ώρες) είναι κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη του Έλληνα (2.119 ώρες), του Ιταλού (1.773 ώρες), του Πορτογάλου (1.719 ώρες), του Ισπανού (1.654 ώρες) ή ενός Γάλλου (1.554 ώρες), επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον ΟΟΣΑ για το 2010.
«Η απόδοση της κατά κεφαλή παραγωγικότητας της Γερμανίας, είναι στο μέσο όρο των χωρών του Νότου, η ωριαία παραγωγικότητα είναι πάνω από το μέσο όρο, αλλά όχι καλύτερη από εκείνη της Γαλλίας ή της Ελλάδας!!!», διευκρινίζει επίσης η Natixis.

Ενώ η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία (65 χρονών τώρα, 67 χρονών στο μέλλον), οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί εργάζονται de facto (ουσιαστικά) περισσότερα χρόνια, με μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στα 62,6 και 62,3 χρονών έναντι 62,2 χρονών για τους Γερμανούς.

Οι Έλληνες δεν είναι πολύ πίσω (61,5 χρονών) και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υιοθέτησε η Αθήνα την άνοιξη του 2010 η οποία μετέφερε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65, αποσκοπεί στην αύξηση της μέσης ηλικίας στα 63,5 ετών μέχρι το 2015.
Μόνο οι Γάλλοι (60) και οι Ιταλοί (60,1), παίρνουν τώρα σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο από τους Γερμανούς, τονίζει ακόμα η μελέτη, με ημερομηνία 30ης Μαΐου 2011.

Στα μέσα Μαΐου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τις διακοπές και τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, που τα θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρα.

 «Θα έπρεπε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, να μη συνταξιοδοτηθεί ο κόσμος νωρίτερα από ό, τι στη Γερμανία, ας κάνουν όλοι λίγο-πολύ τις ίδιες προσπάθειες, είναι σημαντικό», είχε δηλώσει η κα Μέρκελ.

«Η  Άνγκελα Μέρκελ δεν δείχνει τα πραγματικά προβλήματα των χωρών του Νότου της ευρωζώνης», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis.

Η οικονομική επίδοση της Γερμανίας οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Αρτούς, στην επίμονη στη καινοτομία, στην ειδίκευση στο κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, στην υψηλή αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα της και στο υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, σε σύγκριση με τους νότιους γείτονές της.

Το Βερολίνο ξοδεύει στην έρευνα, για παράδειγμα,  περισσότερο από την Ισπανία και τη Πορτογαλία μαζί: το 2,82% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ), έναντι 1,38% της Μαδρίτης και 1,38% της Λισαβόνας. 
Τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν, είναι άμεσα: η Γερμανία καταθέτει 70 φορές περισσότερες πατέντες από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα μαζί.
Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Γερμανίας, επίσης, αποταμιεύουν περισσότερο από εκείνα των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, γεγονός που εξηγεί τα εξωτερικά πλεονάσματα του Βερολίνου, παρατηρεί επίσης η έρευνα της Natixis.

6 σχόλια:

  1. Η τεράστια διαφορά είναι η εισροή συναλάγματος στη Γερμανία,εκεί φεύγει λιγότερο συνάλαγμα απο ότι μπαίνει,όπως επείσης δεν αρκεί να μπαίνει συνάλαγμα στη χώρα αν δεν υπάρχει ένας ικανός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

    Στην Ελλάδα τα τελευταία πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν τεράστια ποσά στην πραγματική οικονομία δίχως να φορολογούντε απο το κράτος.
    Αν υπάρχει μια ανάλογη μελέτη να δείξει τη ζημία του κράτους απο αυτό το φαινόμενο θα δούμε ότι δεν θα υπήρχε καθόλου η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού της χώρας μας αν η εκάστοτε κυβέρνηση καταπολεμούσε το φαινόμενο αυτό.

    Αλλά στην Ελλάδα,δυστυχώς,δεν υπήρξε μόνο αναποτελεσματικότητα του κράτους στο θέμα αυτό αλλά βρήκε και μεγάλο μέρος του λαού απέναντι.

    Αυτό συνέβη γιατί ο Ελληνικός λαός θεώρησε-δικαίως- ότι το κράτος του παίρνει ήδη πολλά,δίχως ανταποδοτικότητα ενώ παράληλα δεν φρόντιζε ούτε στο ελάχιστο ότι τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστεί με διαφάνεια.

    Όλα αυτά δημιούργησαν την χαοτική αυτή διαφορά με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ΕΕ,οι οποίοι φρόντισαν να μην αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

    Η στρεβλή αυτή κατάσταση γένησε και την τερατώδη γραφεικρατεία,η οποία απο τη μια βασάνιζε τον Ελληνικό λαό ενώ απο την άλλη έπνιγε κάθε προσπάθεια ξένου ή και εγχώριου επενδυτή,πολλές φορές με ανεξήγητο μίσος.

    Ταυτόχρονα,η τερατώδης γραφειοκρατεία επιδείνωσε ακόμη περισότερο τις σχέσεις κράτους-πολίτη,δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση.Απο τη μια ο πολίτης μίσησε το κράτος και απο την άλλη το κράτος αντιμετώπιζε τον πολίτη ώς ένα κοινό κλέφτη και απατεώνα.

    Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη σχέση επαγγελματία-εφορίας,όπου η δεύτερη στέλνει τον ''λογαριασμό'' και αν αυτός δεν πληρωθεί θα σε ''ελέγξει'',που τότε σίγουρα θα σου βρούν κάτι και θα πληρώσεις περισότερα.

    Εύκολα μπορεί να δεί κανείς ότι όλα ξεκινούν απο την ανικανότητα,την αναποτελεσματικότητα και την ατιμία των πολιτικών,ίσως πιο δύσκολα όμως μπορεί να διακρίνει και τη χαρακτηριστική φαυλότητα που επικρατεί.

    ΥΓ
    Οι πολίτες μέχρι στιγμής πληρώνουν τις ''αμαρτίες'' τους,το πολιτικό κατεστημένο όμως ζεί και βασιλεύει,βέβαια,άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι ήρθε και για αυτό η ώρα της κρίσης,και η γνώμη μου είναι ότι η κρίση θα είναι πολύ σκληρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριστιάν,

    Ουκ εν τω πολλώ το ευ...

    Δεν έχει σημασία τόσο το πόσο εργάζεται κανείς, αλλά το πώς εργάζεται. Οι Γερμανοί είναι και εργατικοί και συστηματικοί, εν αντιθέσει προς τους μεσογειακούς λαούς. Συνεπώς, αν εργάζεσαι σαν Γερμανός, κουράζεσαι και αποδίδεις το διπλάσιο (εντελώς αυθαίρετο το μέγεθος) από κάποιον που απλώς είναι πολλές ώρες στον χώρο εργασίας, αλλά τρώει τις μισές στα τηλέφωνα, τους καφέδες και τα τσιγάρα. Επιπλέον, να τονίσω για άλλη μία φορά την συστηματικότητα. Μεγάλη υπόθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Νατιβιστ
    Αφού απευθύνεσαι σε μένα, έχω την υποχρέωση να σου απαντήσω, δυστυχώς, γιατί θα κουραστώ και δεν θα συμφωνήσεις.
    Θα το πράξω όμως συστηματικά, αφού φαίνεται να σ’ αρέσει.

    1. Κατ’ αρχήν, είσαι εκτός θέματος, δεν έγραψα εγώ το άρθρο. Είναι από το ΓΠΕ και το αναπαράγουν σχεδόν όλες οι γαλλικές εφημερίδες σήμερα. Συνεπώς, θεώρησα ότι είχε τη θέση του σε αυτό το ιστολόγιο.
    2. Η Μέρκελ, Καγκελάριος του σήμερα «οικονομικά δυνατού» γερμανικού Κράτους –έτσι πιστεύει η ίδια, αλλά ας κοιτάξει λίγο τα στατιστικά που αφορούν το κράτος που κυβερνά- διέπραξε -κατά τη γνώμη μου, και πιστεύω να μην είμαι ο μόνος- ένα κτύπημα «κάτω από τη ζώνη» και χωρίς λόγου, με την απαράδεκτη δημόσια δήλωση της, απαξιώντας τα Κράτη του Νότου. Το τι πιστεύει η ίδια –και ο κάθε Γερμανός-, δεν μας ενδιαφέρει. Φυσικά, από τέτοιες δηλώσεις κερδίζουν οι γερμανικές τράπεζες και βιομήχανοι: σαν να έλεγε «μη επενδύστε στην Ελλάδα, αυτοί είναι τεμπέληδες και θα σας φάνε τα λεφτά». Και αλήθεια να είναι, ποια είσαι που το λες; Δεν υπάρχει πια καμία δεοντολογία στις σχέσεις μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, τόση υπεροψία, τόση σιγουριά;
    3. Ο αρθρογράφος παρουσιάζει μια μελέτη από Γάλλο τραπεζίτη, με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και έτσι οι Γερμανοί που τόσο «κόπτονται» για ορθά στοιχεία δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν. Η απάντηση –πάλι κατά τη γνώμη μου- είναι Ρουά-ματ, με κομψό τρόπο, αλλά άχρηστη, καθώς δεν πιστεύω να τη διαβάσει κανένα Γερμανό, ούτε φυσικά η Μέρκελ. Αυτοί ζουν στο δικό τους κόσμο, και δεν τους ενδιαφέρει τι λέει ο Γάλλος, ο Έλληνας, ο… σαν τους Εβραίους, ήταν και είναι ο περιούσιος λαός. Γνωρίζουν από βιομηχανία, ιστορικά όμως μπήκαν τελευταίοι στο χώρο.
    4. Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο και δεν παίρνουν την σύνταξη τους μετά τους Νότιους, και αυτό ήταν το ζήτημα. Περί απόδοσης και παραγωγικότητας, δεν μίλησε η Μέρκελ, και πάλι να το είχε κάνει θα έπαιρνε την απάντηση της.
    5. Νομίζω ότι την θέση του ένοχου που παίρνεις είναι λάθος σε τέτοια ζητήματα. Οι Έλληνες -και οι Νότιοι- δεν είναι τεμπέληδες ούτε αντιπαραγωγικοί. Προσωπικά δεν υπήρξα δημόσιος υπάλληλος αλλά δεν νομίζω ότι η Μέρκελ έθιξε αυτό το θέμα, και δεν παίζει ρόλο, αφού το Δημόσιο δεν παράγει πια με τη σημερινή οργάνωση της πολιτείας. Τώρα αν αυτό το Δημόσιο στοιχίζει υπερβολικά πολύ, αυτό είναι θεσμικό πρόβλημα και ατόπημα που πρέπει –και έπρεπε- να διορθωθεί. Αφορά όμως το πολιτικό σύστημα και τη Κρατική διοίκηση, όχι τον Έλληνα εργαζόμενο η πολίτη, η την ελληνική βιομηχανία τη γεωργία, το τουρισμό, τις υπηρεσίες.
    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εγώ συμμετέχω, εσύ συμμετέχεις, αυτός συμμετέχει, εμείς συμμετέχουμε, εσείς συμμετέχετε, αυτοί αποφασίζουν. Όλοι στο Σύνταγμα να τους δείξουμε ποιος αποφασίζει" η προτροπή στο Facebook.

    Το παραπάνω με εκφράζει απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kριστιάν,

    Απευθύνθηκα σ’ εσένα, διότι εσύ έκανες την ανάρτηση. Λάθος ίσως. Όμως, τίποτε δεν σε αναγκάζει να κουραστείς να μου απαντήσεις, αφού δεν γυρεύω κάποια απάντηση. Σχόλιο έκανα. Επί πλέον, είναι λάθος να αρχίσεις να γράφεις, λέγοντας ότι ξέρεις ότι δεν θα συμφωνήσω. Ναι, η συστηματικότητα μού αρέσει. Εκεί έχεις δίκιο.

    Συμφωνώ με την απρέπεια της Μέρκελ. Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη. Αν το έκανε με υστεροβουλία, δεν μπορώ να το ξέρω. Όμως, συνεχίζεις τώρα να γράφεις εσύ εκτός σχολίου μου, διότι εγώ δεν είπα ότι με ενδιαφέρει τι λέει η Μερκελ και η κάθε «Μέρκελ», αλλά τι γνωρίζω εκ πείρας από την μακρά παραμονή μου στην Γερμανία και την μετέπειτα εμπειρία μου στην Ελλάδα.

    «Περί απόδοσης και παραγωγικότητας, δεν μίλησε η Μέρκελ», αλλά εγώ κι εκεί πρέπει να εστιάσεις νομίζω. Δώσε, λοιπόν, την απάντηση σε μένα.

    Στο (5), δεν παίρνω θέση ενόχου, απλώς σου λέω τι βλέπω γενικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Και στην Γερμανία, ή την Σουηδία ασφαλώς υπάρχουν εξαιρέσεις από την ανάποδη, δηλαδή άνθρωποι που δεν εργάζονται συστηματικά και ευσυνείδητα. Δεν θέλω να κάνω γενικεύσεις και θεωρώ αυτονόητο ότι η άποψη του σχολίου μου δεν θα εκληφθεί σαν τέτοια.


    «Προσωπικά δεν υπήρξα δημόσιος υπάλληλος αλλά δεν νομίζω ότι η Μέρκελ έθιξε αυτό το θέμα..». Συνεχίζεις να είσαι εκτός σχολίου μου και ειλικρινά δεν θα πίστευα ότι χρειάζεται μία τόσο μακροσκελής και κοπιώδης απάντηση, για να μου πεις πού ακριβώς διαφωνείς. Λυπούμαι αν την προκάλεσα απευθυνόμενος (ατυχώς) σ’ εσένα, ενώ θα μπορούσα να είχα γράψει τα ίδια χωρίς να απευθυνθώ σε κάποιον προσωπικά. Θα είχες τότε απαντήσει και αν ναι, με ένα τόσο μακροσκελές και εν πολλοίς μάλλον άσχετο με τα γραφόμενά μου κείμενο;

    «Οι Έλληνες -και οι Νότιοι- δεν είναι τεμπέληδες ούτε αντιπαραγωγικοί». Και πάλι θα μου επιτρέψεις, χωρίς να γενικεύομε, να έχω την ίδια γνώμη για την εργατικότητα και παραγωγικότητα των Γερμανών (και όχι μόνο) σε σχέση με αυτή των Ελλήνων (και όχι μόνο). Τον καιρό μου στην Γερμανία, έβαζαν επιτηρητές στα εργοστάσια, για να παρακολουθούν τους ξένους εργάτες (Gastarbeiter), ακριβώς επειδή προσπαθούσαν να «λουφάρουν». Αυτό γινόταν στην αρχή, όταν τους τσάκωναν να πηγαίνουν συνέχεις «τουαλέτα», τους πέρναγαν από ιατρικές εξετάσεις για να δουν αν δικαιολογείται η συχνουρία και κατόπιν τους έδιδαν να καταλάβουν ότι οφείλουν να προσαρμοσθούν και να εγκαταλείψουν τις όποιες «κακές συνήθειες» κουβάλαγαν από τις χώρες τους. Έτσι και γινόταν και οι πρώτοι και καλύτερα προσαρμοσθέντες ήσαν οι Έλληνες και γι αυτό τους εκτιμούσαν ιδιαίτερα σαν εργάτες και τους έκαναν γρήγορα επικεφαλής. Τελευταίοι στην προσαρμογή ήσαν οι Τούρκοι, τους οποίους θεωρούσαν γενικώς σαν κακής ποιότητος εργατικό δυναμικό. Είχα ακούσει πολλές φορές να μου λένε (οι Γερμανοί) ότι καλύτερα θα ήταν να μην είχαν φέρει Τούρκους εργάτες.

    Όσον αφορά στις συντάξεις, εξέτασε ξανά σε τι ηλικία και προπαντός σε τι ποσοστό επί του εργατικού δυναμικού συνταξιοδοτούνται οι Έλληνες. Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους συνταξιούχους σε ολόκληρο τον κόσμο! Δεν είναι θαύμα που τα ταμεία αδυνατούν να πληρώσουν τόσες συντάξεις (εκτός των άλλων λόγων). Μέτρησε τις «εθελούσιες» από τις τράπεζες και τον στρατό και βρες μου κράτος με τόσους 40άρηδες και 45άρηδες συνταξιούχους. Όχι και να κοροϊδευόμαστε, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το (6) είναι η προσωπική σου εμπειρία, η οποία δεν αλλάζει τίποτε στο γενικό που γράφω. Η αποβιομηχάνιση της χώρας, η οποία ξεκίνησε από την δεκαετία του ’80 (μπορώ να σου πω ότι εμποδιστήκαμε πολύ πιο μπροστά να γίνουμε κράτος βιομηχανικό, αλλά επίσης δεν μπορώ εδώ και ούτε έχω τον χρόνο να αναπτύξω το θέμα), τι σχέση έχουν με αυτό που έγραψα;

    «Μάλλον στο μυαλό της Μέρκελ και του κάθε Γερμανού (Ολλανδού, Αυστριακού, Σκανδιναβού…) που θεωρεί ότι κατέχει το αλάνθαστο επειδή έχει 5 μάρκα στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο». Η οικονομία είναι επίσης κάτι, στο οποίο οι Έλληνες δεν είχαν συνηθίσει και πολύ και μου έδωσες καλή «πάσα» για να το αναφέρω. Ναι, αυτοί έχουν 5 μάρκα, διότι έκαναν κουμάντο στα έξοδά τους, εν αντιθέσει με τους μεσογειακούς «χουβαρντάδες>», οι οποίοι τους κορόιδευαν για την τσιγκουνιά τους.

    Γράψαμε πολλά για κάτι που ίσως μπορούσε και έπρεπε να αναπτυχθεί με λιγότερα. Έρχομαι στην τελευταία ερώτηση και κλείνω εδώ: «Ήδη άρχισε ο Τούρκος να λέει τα ίδια, θα τους αφήσεις»; Δεν γνωρίζω την πραγματικότητα στην Τουρκία, αν όμως έχει δίκιο, πράγμα που δεν πιστεύω, διότι, όπως έγραψα παραπάνω, δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα εργατικοί και συστηματικοί (κάθε άλλο), εγώ πώς θα τον «εμποδίσω»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.