13/6/11

Μειώθηκε η δύναμη των μικρών κομμάτων στην Τουρκία

Ο περιορισμός της δύναμης των εξωκοινοβουλευτικών μικρών κομμάτων, είναι ο λόγος της αύξησης της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, το μόνο κόμμα που συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από το 1% είναι το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Ευτυχίας (1,24%). Το σύνολο της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που δεν ξεπέρασαν το 10% και είναι εκτός βουλής περιορίστηκε στο 4,54%. Το ίδιο ποσοστό στις εκλογές του 2007 ήταν 13,05%.

Στη νέα σύνθεση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης εκπροσωπούνται οι γυναίκες σε ποσοστό 14%. Έχουν εκλεγεί συνολικά 78 γυναίκες επί συνόλου 550 βουλευτών.

Με βάση το προβλεπόμενο από τον εσωτερικό κανονισμό της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης γύρω στις 15-20 Ιουλίου. 

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, μέσα σε μια εβδομάδα θα συνέλθει -όπως αναμένεται στις 24 Ιουνίου- η εθνοσυνέλευση για την ορκωμοσία των βουλευτών και εντός δέκα ημερών θα γίνει η εκλογή του προεδρείου.

Θα ακολουθήσει μία διαδικασία περίπου 10-15 ημερών, κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο και θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις για να ακολουθήσει η διαδικασία περί ψήφου εμπιστοσύνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.