25/6/11

Μυστικές συνομιλίες


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ
mitsimakris@gmail.com
Μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (ΕΜΣ) έρχονται σε επαφή ανεπίσημα με ανθρώπους του Καντάφι σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, όπως έγραψε χτες η «Φιγκαρό». Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του ΕΜΣ που φέρονται να αποδέχονται την περίπτωση να παραμείνει ο Καντάφι σε κάποιο μέρος της ερήμου υπό διεθνή επιτήρηση.

Την περίπτωση να συμβαίνουν όντως ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ενίσχυσε η χτεσινή απελευθέρωση από το καθεστώς δεκάδων επαναστατών, οι οποίοι με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έφτασαν στη Βεγγάζη από την Τρίπολη. Πρόκειται για πλοίο που μετέφερε 51 πρώην αιχμαλώτους κι άλλα 249 άτομα, τα οποία ήθελαν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι κατήγγειλαν κάθε είδους βασανιστήρια από τους καθεστωτικούς, ενώ εκπρόσωποι του ICRC διέψευσαν την πληροφορία περί ανταλλαγής φυλακισμένων.

Από την άλλη, τα μέλη του ΕΜΣ φαίνεται πως συμμετέχουν σε μυστικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων και σχεδιάζουν το μέλλον της Λιβύης χωρίς το συνταγματάρχη Καντάφι. Μέλη του ΕΜΣ αποκάλυψαν την είδηση στο BBC θέλοντας αφενός να εκμεταλλευτούν τα όποια οφέλη από τη νατοϊκή επιχείρηση, αφετέρου να εμπλέξουν την Τρίπολη στην επανάσταση. Πρόκειται για τους «Πέντε της Τρίπολης» οι οποίοι επικοινωνούν από τη Βεγγάζη μέσω διαδικτύου με τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα για να τους προετοιμάσουν. Κυρίως επιδιώκοντας να τους συντονίσουν, ώστε να μην κάνουν σπασμωδικές κινήσεις όταν τους δοθεί ευκαιρία να εναντιωθούν στον Καντάφι.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της εξέγερσης, το Φεβρουάριο, όταν ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ήταν ανοργάνωτοι κι «έπεσαν» εύκολα. Οι άνθρωποι του ΕΜΣ εκτιμούν ότι η Τρίπολη θα επαναστατήσει, απλώς δεν ξέρουν το πότε. Ενθαρρύνονται από υπαλλήλους που τους λένε ότι οι προϊστάμενοί τους απέχουν από τη δουλειά ή τους διαβεβαιώνουν ότι αν ανατραπεί ο Καντάφι αυτοί θα αλλάξουν άμεσα στρατόπεδο.

Στο σχεδιασμό της μετά Καντάφι εποχής συμμετέχουν και διεθνείς αξιωματούχοι, πλαισιωμένοι από την αντιπολίτευση. Στόχος τους είναι με λεπτομερή σχέδια να δώσουν άμεσα πνοή στην οικονομία και την πολιτική της χώρας, ουσιαστικά την άμεση επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου, και εξετάζουν την πιθανή ανάπτυξη κυανοκράνων για την τήρηση της εκεχειρίας. Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, στις συνομιλίες μετέχουν, μεταξύ άλλων χωρών, οι Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία και Δανία.

Ηττα
Χτες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέστη μια συμβολική ήττα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, κουρασμένη από τα πολεμικά μέτωπα, απέρριψε ψήφισμα βάσει του οποίου θα εξουσιοδοτούνταν ο πρόεδρος να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη για έναν ακόμη χρόνο. Με 123 ψήφους υπέρ και 295 κατά, το νομοθετικό σώμα στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψε τη συμμετοχή των στρατιωτών τους στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η απόφαση του σώματος δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη συμμετοχή των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις, αλλά δεν παύει να είναι ένα πλήγμα στο πρόσωπο του προέδρου. Είναι η πρώτη φορά από το 1999 που ένα νομοθετικό σώμα στις ΗΠΑ εναντιώθηκε σε πολεμική επιχείρηση. Η τελευταία ήταν στη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον και στον πόλεμο της Βοσνίας.http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.