13/6/11

Η Χεζμπολάχ στα ηνία της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προσπαθεί να μην παρουσιαστεί ως «άνθρωπος της Χεζμπολάχ»
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προσπαθεί να μην παρουσιαστεί ως «άνθρωπος της Χεζμπολάχ»
Βηρυτός, Λίβανος
Πέντε μήνες αφότου η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της επέφεραν την πτώση της κυβέρνησης του Σαάντ Χαρίρι, η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση είναι κυρίαρχη στο νέο κυβερνητικό σχήμα που συγκροτήθηκε με πρωθυπουργό τον Νατζίμπ Μικάτι. Αντίπαλοι της Χεμπολάχ -την οποία οι ΗΠΑ κατατάσσουν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων- δηλώνουν ότι η ισχυροποίηση της θέσης της θα οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση του Λιβάνου.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε τη Δευτέρα, έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με 30 υπουργούς. «Ξεπεράσαμε τα εμπόδια και θα αρχίσουμε αμέσως να δουλεύουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, κυρίως ο χριστιανός Μισέλ Αούν, διαθέτουν την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων (19), ενώ τα υπόλοιπα 11 μοιράστηκαν ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν, του Μικάτι και του ηγέτη των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ, που θεωρούνται «ουδέτεροι». Στην προηγούμενη κυβέρνηση η Χεζμπολάχ είχε δέκα υπουργεία.

Τη νέα κυβέρνηση -η οποία πρόκειται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής- μποϊκοτάρει το «στρατόπεδο» του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάν Χαρίρι, το οποίο βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσυραν τον Ιανουάριο τους υπουργούς τους και επέφεραν την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείτο ο γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, βυθίζοντας το Λίβανο σε βαθιά πολιτική κρίση και εγείροντας φόβους για διολίσθηση στη βία.

Η αποχώρηση της Χεζμπολάχ ήλθε με φόντο την έρευνα που διεξάγει το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Η Χεζμπολάχ αναμένεται να κατηγορηθεί για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, και πολλοί φοβούνται ότι σε αυτή την περίπτωση η αντίδρασή της θα είναι βίαιη. Η σιιτική οργάνωση -υποστηριζόμενη από το Ιράν και τη Συρία- αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, και καταγγέλλει «συνωμοσία» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι αναμένεται να κατηγορηθεί από το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL), η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τον Σαάντ Χαρίρι να «αποκηρύξει» τη δικαστική αρχή, γεγονός το οποίο εκείνος αρνήθηκε να πράξει.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, παρόλο που διορίστηκε χάρη στους βουλευτές του «στρατοπέδου» της σιιτικής οργάνωσης, αρνήθηκε εξ αρχής να παρουσιαστεί ως «άνθρωπος της Χεζμπολάχ», επιδεικνύοντας την πολιτική του αυτονομία απέναντι στις πιέσεις που δεχόταν. Επίσης έχει αρνηθεί να δεσμευτεί απέναντι στη Χεζμπολάχ όσον αφορά το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο.

* Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχάρη τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.