10/6/11

Το dealing της ξεφτίλας

της Ελίνας Γαληνού
Το είδαμε και αυτό. Η μάλλον το καταλάβαμε το σενάριο. Αναρωτιούνται πολλοί (και κυβερνητικοί βουλευτές μαζί), γιατί η κυβέρνηση γενικώς καθυστερεί και φτάνουμε στο αμήν τρέχοντας με τη γλώσσα έξω; Μα είναι απλό. Φτάνει να αξιολογήσουμε τη συνέχεια που έπεται κάθε φορά μετά την αδράνεια.

Πέρυσι, αν και από τον Οκτώβριο του 2009 διαπίστωναν ότι "η Οικονομία είχε χτυπήσει κόκκινο" και ότι το έλλειμμα ήταν άνευ προηγουμένου, δεν έλαβαν κανένα άμεσο μέτρο. Αναρωτιόμασταν γιατί τόσος δισταγμός και αναβλητικότητα τη στιγμή που υποτίθεται, τα περιθώρια στένευαν, αλλά απάντηση δεν παίρναμε. Ωσπου φτάσαμε λίγες μέρες μετά το Πάσχα προ απαγορευτικών όρων δανεισμού και...μας έβαλαν στο ΔΝΤ άρον-άρον. Με τις ίδιες προυποθέσεις υπέγραψαν όρους ληστρικούς για τον λαό και τη χώρα και τους επέβαλαν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, υπό τη φοβέρα της χρεωκοπίας. Τότε όμως, το έργο ακόμα δεν είχε αρχίσει καλά-καλά, αν κρίνουμε από τη συνέχεια που παίζεται τώρα.
Να μην τα ξαναλέμε πάλι από την αρχή για την δεύτερη φάση της αδράνειας του φετεινού χειμώνα. Αλλά και να μην απορούμε πια γιατί... Οι τσακωμοί των υπουργών, των βουλευτών και της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών, έμοιαζαν με νόστιμη καραμέλα για να ξεχνάει ο λαουτζίκος την αγωνία του. Το επιβεβαιώνει η εξέλιξη που βλέπουμε τώρα. Φτάσαμε στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου-όρος απαρέγκλιτος για να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας, αλλιώς κατεβάζουμε ρολλά!!! Και ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ασυνεννοησία, κάτι προχωράει τρέχοντας. Το dealing των αποκρατικοποιήσεων που η τρόικα θέτει σαν βασικό αίτημά της. Τρόπος του λέγειν δηλαδή dealing γιατί ...στην ουσία πρόκειται για ξεπούλημα με χαριστικούς όρους. Τι άλλο να πείς με τιμή μετοχής ΟΤΕ /8 ευρώ, όταν στο προ τριετίας dealing με τιμή 29 ευρώ, φώναζε ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του "Κύριε Καραμανλή, δεν θα σας αφήσουμε να χαρίσετε στους ξένους, τους στρατηγικούς μας τομείς επικοινωνίας και ενέργειας".
Ετσι όμως είναι το παιχνίδι της αγοροπωλησίας. Οταν βρίσκεσαι σε ανάγκη, ξεπουλιέσαι για ένα κομμάτι ψωμί-κανόνας γνωστός παλαιόθεν. Κι΄όσο πιό πολύ καίγεσαι να τελειώνεις, τόσο πιό φθηνά πουλάς. Να μην το ήξεραν λέτε αυτό οι ενδιαφερόμενοι για τα φιλέτα της Ελλάδας; Πάντως είναι ευνόητο ότι αν οι αποκρατικοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από πέρυσι τέτοια εποχή, έστω μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων, οι όροι του dealing μάλλον θα ήταν μάλλον διαφορετικοί. Ομως έχουσι γνώσι οι επενδυτές και ξέρουν να στοχεύουν στα ψοφίμια. Δεν ξέρω βέβαια τι ξέρουν οι εγχώριοι διαπραγματευτές μας και τι περιμένουν από τους "πελάτες" τους μετά από τόση "περιποίηση". Θα το καταλάβουμε ίσως, όταν δούμε τις πουλημένες μετοχές στα ξένα χέρια, να εκτοξεύονται σε τιμές απίθανες. Πάντως για το dealing της ελληνικής ξεφτίλας, η κυβέρνηση θα τα πάρει τα παράσημα...

2 σχόλια:

  1. "Το dealing της ξεφτίλας"

    Πες τα ρε Ελίνα. Αυτό είναι το ρεζουμέ. Και γι αυτό μάς έχουν τρελλάνει οι τοκογλύφοι και οι γιοί τού παρταόλα (και τα ντόπια τσιράκια τους) στις απειλές, στο βρισίδι, στην ενοχή, και στην ξεφτίλα.

    Και μια λαϊκή παροιμία για τούς κοψοχρονιάρηδες εκποιητές:
    "deal deal deal
    θα σού πάρει ο διάολος το καντήλ
    "

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.