8/6/11

Τουρκία: Υπεγράφη συμφωνία για τον "Nabucco"

«Συμφωνία στήριξης» στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco υπέγραψαν, στην Καισαρεία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία με το κονσόρτσιουμ των εταιριών που έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου.


'Όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η υπογραφή της συμφωνίας με τις χώρες από τις οποίες σχεδιάζεται να διέλθει ο εν λόγω αγωγός αποσκοπεί στην εναρμόνιση του προγράμματος με τις εθνικές νομοθεσίες αυτών των χωρών.

Η συμφωνία υπογράφηκε, επίσης, και από κάθε μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ, δηλαδή τη γερμανική RWE, την αυστριακή OMV, την ουγγρική MOL, τη ρουμανική Transgaz, τη βουλγαρική Bulgargas και την τουρκική Botas.

Η σχετική διακυβερνητική συμφωνία υπογράφηκε στην Άγκυρα, τον Ιούλιο του 2009.

Η κατασκευή του αγωγού προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2017, αντί της αρχικής πρόβλεψης που έκανε λόγο για το 2013, όπως διευκρίνισε τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής του κονσόρτσιουμ Ράινχαρντ Μίτσνικ.

Η μετάθεση κατά δύο χρόνια της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου συνδέεται, κυρίως, με την αβεβαιότητα για την προμήθευση φυσικού αερίου που έχει υποσχεθεί το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν έχει προς το παρόν κατανείμει τις ποσότητες.

Υπενθυμίζεται ότι και ο ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας Διασυνδετήριος αγωγός Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI) φιλοδοξεί να έχει πρόσβαση σε αζέρικο φυσικό αέριο.

Η διαδρομή του Nabucco, περιλαμβάνει πλέον και διακλάδωση από το Ιράκ, με αποτέλεσμα το συνολικό μήκος του να έχει αυξηθεί κατά 550 χιλιόμετρα και να ανέρχεται, συνολικά, σε 3.900 χιλιόμετρα.

Οι εμπνευστές του επιθυμούν μέσω του Nabucco να περιορίσουν την εξάρτηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς από τη Ρωσία. Ανταγωνιστικό στο πρόγραμμα Nabucco είναι το ρωσο-ιταλικό πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Β. Τσεκούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.