23/3/12

Μεγαλόπνοο σχέδιο της Τουρκίας για Κύπρο και Παλαιστίνη Έτοιμη να προχωρήσει σε σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην Κύπρο.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο το συνολικό μήκος του αγωγού θα βρίσκει τα 107 χιλιόμετρα
Του Νίκου Στέλγια

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ στην Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Κιουτσούκ ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει με το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Κύπρο. Τα σχέδια της Τουρκίας δεν συμπεριλαμβάνουν μονάχα την Κύπρο.


Εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η Άγκυρα επιδιώκει να μεταφέρει νερό και στην Παλαιστίνη δια μέσου των νέων εγκαταστάσεων που θα δημιουργήσει στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Υπουργός Δασών και Υποθέσεων Νερού της Τουρκίας, Βεϊσέλ Έρογλου μοιράστηκε λεπτομέρειες του μεγαλόπνοου σχεδίου με τους Τούρκους δημοσιογράφους. Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δυο νέων φραχτών στο Ανάμουρ της Τουρκίας και στο χωριό Πανάγρα της Κερύνειας, ενός υποθαλάσσιου αγωγού για την μεταφορά νερού από την Τουρκία στην νήσο καθώς και την εκτέλεση διάφορων χερσαίων υποστηρικτικών έργων στα νότια παράλια της Τουρκίας και στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, όταν ολοκληρωθεί το έργο το συνολικό μήκος του αγωγού θα βρίσκει τα 107 χιλιόμετρα. Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει την μεταφορά των 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Έρογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παροχής νερού στις ελεύθερες περιοχές. Η Άγκυρα έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο και με προηγούμενες επίσημες τοποθετήσεις της. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτολγου είχε τονίσει ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο ενδέχεται να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Έρογλου επισήμανε ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δώσει έγκριση, η Τουρκία θα προωθήσει την μεταφορά νερού και στην Παλαιστίνη δια μέσου των νέων εγκαταστάσεων στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, στις 30 Μαρτίου αναμένεται η επίσημη έναρξη των έργων για την δημιουργία ενός νέου φράχτη στην Κερύνεια.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.