14/5/12

Έκθεση μη κυβερνητικών οργανώσεων Έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη κατεδαφίζει το Ισραήλ

Ιερουσαλήμ: Οι αρχές του Ισραήλ κατεδάφισαν πέρυσι δεκάδες παλαιστινιακές κατοικίες, δεξαμενές ύδρευσης και υποδομές που είχαν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια, καταγγέλλουν σε κοινή έκθεσή τους που δημοσιεύεται τη Δευτέρα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, τονίζουν ότι 110 ακόμα τέτοια έργα απειλούνται.

Η έρευνα για το θέμα έγινε από τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ υπό την επίβλεψη του γραφείου του ΟΗΕ για το συντονισμό σε ό,τι αφορά ανθρωπιστικά θέματα, του Ocha και δημοσιεύεται πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Displacement Working Group (DWG), το Ισραήλ κατεδάφισε το 2011 τουλάχιστον 62 κτίρια και υποδομές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία, Πολωνία, Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Τον Απρίλιο, η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Παρίσι μετά την κατεδάφιση δύο δεξαμενών ύδρευσης κοντά στη Χεβρώνα (στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης) των οποίων είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή.

Σύμφωνα με το Ocha, 620 κατασκευές καταστράφηκαν το 2011 από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη, εξ αυτών 62 που είχαν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου τα 600 κτίρια και τα έργα υποδομής που καταστράφηκαν βρίσκονταν στην περιοχή C της Δυτικής Όχθης, όπου το Ισραήλ έχει πλήρη έλεγχο. Τα υπόλοιπα 20 βρίσκονταν στην περιοχή B, όπου τον έλεγχο μοιράζονται το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο ισραηλινός στρατός εξήγησε ότι είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις διαταγές κατεδάφισης που εκδίδονται εάν ανεγείρονται κτίσματα και υποδομές χωρίς άδειες.

«Οι κατεδαφίσεις στερούν από ευάλωτες κοινότητες απαραίτητη βοήθεια», δήλωσε ο Νικολά Βερκέν του γαλλικού παραρτήματος της Oxfam.

«Τα Ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα των πολιτών τους υπηρετούν πράγματι κάποιο σκοπό καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις κατεδαφίσεις προγραμμάτων βοήθειας και πολιτικών υποδομών», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.