23/5/12

Ο φάντης και το ρετσινόλαδο

Photo: erix!@Flickr
του Τάσου Τέλλογλου
«Όποιος και να βρεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να γνωρίζει πως ό,τι έχουμε συμφωνήσει θα πρέπει να τηρηθεί. Ουδείς μπορεί να προσδοκά ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες που δίνουν χρήματα μέσα στην Ευρώπη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, εάν μία νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις». (Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης χθές το βράδυ στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα).

Πρίν από μερικές μέρες ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της ΚΟΙ του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Χάνς Βάλτερ Στάηνμάγιερ και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ στην κρίση του 2008 επίσης σοσιαλδημοκράτης Πέερ Σταηνμπρούκ, παρουσίασαν τις θέσεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος  ( «Ο δρόμος που οδηγεί σε εξοδο από την κρίση-ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη» ) επιχειρώντας να χαράξουν μια εναλλάκτικη πολιτική σε εκείνη της καγκελλαρίου Αγγελας Μέρκελ.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή που προτείνουν είναι η σταθερή μείωση του χρέους που εξαρτώνται επικίνδυνα από αυτό. Ποιά μέτρα προτείνουν για την ανάπτυξη οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες:

-Ενίσχυση της επαγγελματικής κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη με ευκολότερη αναγνώριση επαγγελματικών προυποθέσεων που ισχύουν σε άλλες χώρες και ένα ειδικό «ταμείο κινητικότητας»που θα διευκολύνει την εκμάθηση γλωσσών.

-Εγγυήσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης τέσσερις μήνες μετά το σχολικό απολυτήριο με επιδοτήσεις από το ESF σε επιχειρήσεις.

-Επέκταση των προγραμματών Erasmus, Leonardo και νέων προγραμμάτων για νέους επιχειρηματίες.

-Εισαγωγή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές εργασίες που θα μπορούσε να οδηγήσει στην συγκέντρωση 57 δις ευρώ.

-Διακοπή παροχής κρατικών εγγυήσεων για τράπεζες χωρίς επαρκή κεφάλαια.

-Δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

-Ενίσχυση επενδύσεων που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες και καινοτομία.

-Ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής από ΑΠΕ στη νότια Ευρώπη μαζί με τα απαραίτητα δίκτυα.

-Δημιουργία ενός ταμείου ανοικοδόμησης χωρίς πρόσθετο δανεισμό των κρατών μελών αλλά με αναδιάταξη υφιστάμενων κεφαλαίων στα ευρωπαικά ταμεία.

Αντί για αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει με το γερμανικό Κόμμα «Αριστερά» ένα πρόγραμμα που εχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο ο φαντης με το ρετσινόλαδο. Στα 6 σημεία του προγράμματος διαβάζουμε:

-Καταγγελλία της δανειακής σύμβασης που εχει ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των χωρών που μας χρηματοδοτούν, ιδιαίτερα των σημείων που αφορούν περικοπές.

- Δημιουργία μιας κρατικής τράπεζας που θα δίνει σε χώρες όπως η Ελλάδα άτοκα δάνεια.

- Απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ των ελλειμμάτων των κρατών μελών.

- .Επειδή η Αριστερά γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη συνθήκη της Λισσαβώνας (no bail out) προτείνει τα ευρωομόλογα δηλαδή την ανάληψη κοινών χρεών χωρίς κοινή οικονομική πολιτική και κοινή οικονομική διακυβέρνηση.

- Στο σημείο αυτό δέχονται τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές εργασίες.

- Οι χώρες του Βορρά δεν θα πρέπει να ωθήσουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη αλλά να διαθέσουν και άλλα κεφάλαια για την ανάπτυξή της.

Δεν γνωρίζω αν αυτές οι προτάσεις εχουν την παραμικρή δυνατότητα εφαρμογής σε κάποια άλλη ήπειρο. Δεν το νομίζω, όμως γιατί κάποιος θα επρεπε να δεχθεί να τις πληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.