13/11/12

Πάμε για δόση στις 27 Νοεμβρίου

Αμφίβολη η επίτευξη πολιτικής λύσης για το χρέος
Πάμε για δόση στις 27 Νοεμβρίου
Στις 27 Νοεμβρίου θα δοθεί το τελικό ΟΚ για τη χορήγηση της δόσης των 31,3 δισ. στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών να ζητά πλήρη εκταμίευση. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να θέσει επί τάπητος και την εισροή των καθυστερούμενων από τις δυο προηγούμενες δόσεις αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Το χρονοδιάγρααμμα των εξελίξεων επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό δημοσίευμα των Financial Times οι οποίοι αποκάλυψαν αυτό που είχαν προαπαφασίσει στις Βρυξέλλες.

Οι ισορροπίες στις Βρυξέλλες παραμένουν εύθραυστες ενώ το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει το πράσινο φως χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη πολιτικής λύσης και χωρίς στόχο για το ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βασικά τμήματα της έκθεσης που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχουν υποβληθεί ακόμα.
Η δημόσια διαφωνία ΔΝΤ-ΕΕ για τη βιωσιμότητα του χρέους αποκαλύπτει το σκηνικό σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί και το οποίο καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθώντας -έστω και καθυστερημένα- να λάβει αποστάσεις από τους χειρισμούς των Ευρωπαίων δηλωσε χαρακτηριστικά ότι "είναι η ώρα των εταίρων μας να πάρουν πρωτοβουλίες".
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει συνεργάτη του πρωθυπουργού ότι η δόση είναι κώνιο, συστήνοντας να μην την αποδεχθεί η Ελλάδα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμενη πολιτική συμφωνία για τη μείωση του χρέους.
Επί τάπητος έχει τεθεί και το σενάριο τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, εξέλιξη την οποία προσπαθεί να αποφεύγει η ελληνική κυβέρνηση. Η πολιτική των καθυστερήσεων είναι γερμανικό τέχνασμα ώστε να τρενάρουν την επίτευξη πολιτικής λύσης πριν τις γερμανικές εκλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συγκληθεί ξανά, την Τρίτη στις 20 Νοεμβρίου.
Στην συνέχεια ,όπως επεσήμανε, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.