16/11/12

Προκαλεί με μειονότητα στο Αιγαίο

Προκαλεί με μειονότητα στο Αιγαίο
Σε δημιουργία και διεθνοποίηση μειονοτικού ζητήματος ακόμη και στα Δωδεκάνησα επιμένει η Αγκυρα, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ομιλία του στην 39η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατήγγειλε τις «παραβιάσεις» μειονοτικών δικαιωμάτων σε Θράκη και Δωδεκάνησα.






Η Σύνοδος του ΟΙΔ, που πραγματοποιείται στο Τζιμπουτί, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές φόρουμ, μια και σε αυτή εκπροσωπούνται 57 μουσουλμανικά κράτη και συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί και υπηρεσίες με το καθεστώς του παρατηρητή.

Ο κ. Νταβούτογλου στην ομιλία του, που αποτύπωνε την πολιτική αντίληψη του νεοοθωμανισμού και του ρόλου που διεκδικεί η Τουρκία στον ισλαμικό κόσμο, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του «πολυπολιτισμού» στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην Ελλάδα με δύο αιχμές: την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και τον «μουσουλμανικό πληθυσμό τουρκικής καταγωγής» της Δωδεκανήσου.

Η Θράκη
Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα στην άσκηση μειονοτικών δικαιωμάτων που συνιστούν παραβίαση διεθνών συμφωνιών εκ μέρους της Ελλάδας και έκανε ειδική μνεία στη μη εκλογή των μουφτήδων, τον τρόπο διοίκησης των βακουφίων, την άρνηση του δικαιώματος να εκφράζει ελεύθερα η μειονότητα την «ταυτότητά» της και να έχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την πολιτική συμμετοχή.Ο κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους στη Δωδεκάνησο, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τη Θράκη, καθώς δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε καν «τα στοιχειώδη μειονοτικά δικαιώματα».Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας με δήλωσή του επισημαίνει ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλού κλίματος και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και υπενθύμισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι αν η Τουρκία έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για τις δικές της εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική στην περιοχή.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. http://geopolitical-team.blogspot.gr/2012/11/blog-post_16.html
    Η Τουρκία οδεύει ταχύτατα προς ομοσπονδοποίηση. Οπότε στο σπίτι του κρεμασμένου ας μην μιλάνε για σχοινί, ειδικά όταν μετά το Κουρδικό έπεται και το Ποντιακό ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.