2/11/12

Η Ελλάδα επανατοποθετείται στρατηγικά στον τουρισμό

ΕΟΤ: Νέο μοντέλο επικοινωνίας, με κεντρικό μήνυμα «Greece All time classic»
Νίκος Καραχάλιος, γ.γ. του ΕΟΤ «Μας περιμένει σκληρή και συναρπαστική δουλειά για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα».
Με στόχο τον επανακαθορισμό της θέσης (branding) της Ελλάδος στην παγκόσμια τουριστική αγορά, χαράσσεται η στρατηγική επικοινωνίας του ελληνικού τουρισμού από το υπουργείο και τον ΕΟΤ.
Μια στρατηγική, η οποία περιγράφεται από τον γ.γ. του ΕΟΤ, Νίκο Καραχάλιο, ως «Ελλάδα, η κλασική επιλογή (Greece All time classic)».
Μιλώντας στην ετήσια παρουσίαση για την επικοινωνιακή στρατηγική του ελληνικού τουρισμού του ΕΟΤ για το 2013, η υπουργός, Ολγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο εθνικό brand. «Στόχος μας είναι η ολική αποκατάστασή του και η τοποθέτηση της χώρας ξανά στον κατάλογο με των μεγάλων δυνάμεων του τουρισμού».

Μεγάλη πτώση
Σημειώνεται ότι η χώρα μας, το 2005, ήταν στη έκτη θέση παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τη φήμη της στο εξωτερικό (future brand), ενώ το 2012 βρίσκεται στην 39η θέση.
Για την υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, «η αποκατάσταση της φήμης της χώρας μας αποτελεί τη μόνη επιλογή με ρεαλιστικό σχέδιο υλοποίησης. Η Ελλάδα, όπως καλά γνωρίζετε, αποτελεί, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» και την κρίση των τελευταίων ετών, ένα τεράστιο όνομα στην τουριστική οικονομία».
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της φετινής τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι η χώρα παρουσίασε τη χειρότερη δυνατή εικόνα στο εξωτερικό (διαμαρτυρίες, οδομαχίες, απεργίες), ότι η παρουσία μας στην Ευρωζώνη δεν θεωρείτο δεδομένη, και ότι δεν υπήρχε κυβερνητική σταθερότητα, το 2012 αναμένεται να κλείσει με πολύ μικρές απώλειες σε σχέση με το 2011 που ήταν χρονιά-ρεκόρ για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση.

Η υπόσχεση
Περιγράφοντας την ιδέα που συνοψίζει τη στρατηγική επικοινωνίας του ελληνικού τουρισμού, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε: «Η λέξη «Ελλάδα» πρέπει να γίνει, λοιπόν, συνώνυμη μιας υπόσχεσης απέναντι στους επισκέπτες. Δικής μας υπόσχεσης. Ολων των Ελλήνων», ενώ προσέθεσε «ότι, δηλαδή, δεσμευόμαστε να τους φιλοξενήσουμε, όπως φιλοξενούμε τους συγγενείς μας… τους φίλους μας... να νιώσουν σαν στο σπίτι τους... να τους προσφέρουμε μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές της ζωής τους... στην πάντα διαχρονική πατρίδα μας».

Το σχέδιο του ΕΟΤ
Η τοποθέτηση της Ελλάδας παγκοσμίως ως κλασικής επιλογής (all time classic) είναι η βασική προτεραιότητα του ΕΟΤ, όπως επεσήμανε ο γ.γ. του Οργανισμού, Νίκος Καραχάλιος.

Αναδιοργάνωση
Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι η χώρα μας θα επανατοποθετηθεί στις αγορές και ότι, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ο ΕΟΤ θα αναδιοργανωθεί πλήρως, έτσι ώστε, στα τέλη του 2013, να ξεκινήσει το νέο ταξίδι του στο κόσμο.
«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», σημείωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Η πατρίδα μας μπορεί και πάλι να πρωταγωνιστήσει. Να γίνει το ισχυρό, διαχρονικό, κλασικό brand που πάντα ήταν».
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, το 2013 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης, με έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών, φυσικών και θεσμικών. «Το σχέδιο είναι απλό και αυτονόητο. Δεν είναι όμως εύκολο, γιατί χρειάζεται συνέργειες», όπως είπε ο κ. Καραχάλιος, τονίζοντας ότι «μας περιμένει σκληρή και συναρπαστική δουλειά για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.