27/4/13

Λεπτές ισορροπίες στον Άρειο Πάγο για παραμονή ή μη των Πεπόνη και Μουζακίτη

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα συγκληθεί αμέσως μετά το Πάσχα
Της Ιωάννας Μάνδρου
Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για την παραμονή ή μη των οικονομικών εισαγγελέων, η θητεία των οποίων λήγει στο τέλος Ιουνίου, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, τηρώντας τον νόμο, δρομολόγησε ήδη τη σχετική διαδικασία. Το υπουργείο έχει αποστείλει ήδη ερώτημα, όπως λέγεται στη νομική ορολογία, καλώντας το ανώτατο όργανο της Δικαιοσύνης, το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, να αποφασίσει αν οι κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης θα παραμείνουν στη θέση τους ή θα αποχωρήσουν.

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, οπότε οι δεκαπέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε και της προέδρου του δικαστηρίου κ. Ρένας Ασημακοπούλου, θα κληθούν να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Από το 2011
Οι κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης τοποθετήθηκαν ως οικονομικοί εισαγγελείς το φθινόπωρο του 2011, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τις προσπάθειες δίωξης του οικονομικού εγκλήματος και πάταξης της φοροδιαφυγής, δημιουργώντας για πρώτη φορά τον θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα.
Από την έναρξη της θητείας τους σηματοδότησαν σημαντικές εισαγγελικές έρευνες για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και δεκάδες άλλες, όπως η έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ωστόσο, η κρίση που προκάλεσαν στις σχέσεις τους με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας, αρχικά, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, στις αρχές του 2012, παρεμβάσεις στο έργο τους από ανώτατους δικαστικούς παράγοντες, τις οποίες εν συνεχεία οι ίδιοι απέσυραν, ήταν εκείνη που καθόρισε τη στάση τους στη συνέχεια της θητείας τους.
Από την άλλη, η έλλειψη εκ μέρους τους συνεργασίας με τον προϊστάμενό τους, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελή και η διενέργεια ερευνών για θέματα που προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση, επικρίθηκε εντός κι εκτός Δικαιοσύνης, ενώ με θετικό πρόσημο έγιναν δεκτές οι έρευνές τους για τη λίστα Λαγκάρντ.
Η παραμονή τους ή μη στο πόστο του οικονομικού εισαγγελέα θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο και θα εξαρτηθεί, όπως δήλωναν αρμόδιες δικαστικές πηγές, και από το γεγονός ότι πολλοί εισαγγελικοί λειτουργοί, οι περισσότεροι αρχαιότεροι από αυτούς, επιθυμούν –και αυτοί– να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

Οι αρμοδιότητες
Άλλωστε, η αρμοδιότητα του οικονομικού εισαγγελέα, στο εξής, δεν διαθέτει το εύρος που είχε έως σήμερα μετά την τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα διαφθοράς, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα μεγάλα σκάνδαλα, οι υποθέσεις διαφθοράς και τα σημαντικά οικονομικά εγκλήματα.
Στη θέση του εισαγγελέα διαφθοράς τοποθετήθηκε πρόσφατα η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά το Πάσχα.
Πάντως, από τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, με ενδιαφέρον αναμένεται η ενέργειά τους για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, καθώς, όπως αποκάλυψε η «Κ» της Κυριακής, φέρονται αποφασισμένοι να ασκήσουν δίωξη κατά των υπευθύνων των τραπεζών που χορήγησαν τα κομματικά δάνεια και κατά των προέδρων των κομμάτων και πρώην πρωθυπουργών, αλλά και του νυν, ως ηθικών αυτουργών, παρά την ψήφιση πρόσφατης τροπολογίας.
Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει γίνει πλέον νόμος του κράτους, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 18 του μηνός, δεν έχουν ποινικές ευθύνες για απιστία οι υπεύθυνοι πιστωτικών ιδρυμάτων για δάνεια που έχουν χορηγηθεί –με την τήρηση όλων των προδιαγραφών της Τράπεζας της Ελλάδος– σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως κόμματα, μονές, κοινωφελή ιδρύματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς προσανατολίζονται να παραγγείλουν διώξεις για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, κρίνοντας τη σχετική ρύθμιση που πρόσφατα ψηφίστηκε αντίθετη με το Σύνταγμα...
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που γράφετε,ότι, γύρω στα 1920,σκότωσαν τους άμεσα υπεύθυνους για τη γενοκτονία.
    Αυτό δείχνει,για μένα,ότι αυτός ο λαός δεν έχει σκοπό να αφήσει να τον κάνουν κουμάντο άλλοι.Δείχνει την αποφασιστικότητα και-με τη συνέχεια και την κλιμάκωση-το αποτέλεσμα,για όποιον θέλει να δει και λίγο πέρα απ'τη μύτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.