4/4/13

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Η σειρά του λαού να αναλάβει δράση

Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, υποδεχόμενος την επιτροπή πολιτικών του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στο κελί του, στη φυλακή του Ιμραλί, την παραμονή των 64ων γενεθλίων του, είπε:
Μπαίνω στα 65 μου. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Αυτός που πρέπει να αναλάβει τώρα δράση, είναι ο λαός. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση που είχα απέναντι στο λαό μας, την έχω εκπληρώσει. Από τούδε και στο εξής το καθήκον αυτό το αναλαμβάνει ο λαός".
Συνεχίζοντας ο Κούρδος ηγέτης είπε:
"Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Από τώρα και πέρα θα υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής." 
Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, μέσω των βουλευτών που τον επισκέφθηκαν, του συμπροεδρεύοντος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και των Περβίν Μπουλντάν και Σιρρί Σουρέγια Οντέρ, έστειλε ένα μήνυμα στον  κουρδικό και τον τουρκικό λαό.
Το μήνυμα διαβάστηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν στη γενέτειρα του Άπο, Αμάρα, με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του.
"Αυτή η μέρα δεν είναι τα δικά μου γενέθλια, είναι τα γενέθλια ολόκληρου του κουρδικού λαού"
Το μήνυμα του Άπο έχει ως εξής:
“Αξιότιμοι φίλοι, αξιότιμε λαέ, συντρόφισσες  γυναίκες, που φέρνετε καθημερινά τη ζωή, νέοι και νέες, που κρατήσατε ζωντανή τη φωτιά του αγώνα στις πιο δύσκολες στιγμές, σας χαιρετώ όλους. Απευθύνω χαιρετισμό και την απέραντη αγάπη μου πρώτα απ' όλα σε όλους εσάς τις δεκάδες χιλιάδες φίλους που βρίσκεστε στην Αμάρα, για να γιορτάσετε τα γενέθλιά μου. Σε μια τέτοια μέρα το δώρο μου σε σας είναι αυτό: Είναι αλήθεια ότι οι δυνατότητες για μια έντιμη ειρήνη είναι αυξημένες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας. Η σημασία της σημερινής ημέρας, πέρα από τα δικά μου γενέθλια, είναι η αναγέννηση ενός ολόκληρου λαού. Μπαίνω στα 65 μου χρόνια. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Αυτός που πρέπει να αναλάβει τώρα δράση, είναι ο λαός. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση που είχα απέναντι στο λαό μας, την έχω εκπληρώσει. Από τούδε και στο εξής το καθήκον αυτό το αναλαμβάνετε εσείς.
Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το καθήκον, αυτή την αποστολή θα τη φέρετε εις πέρας, όπως έγινε και μέχρι τώρα. Όποιος υπερηφανεύεται για την εντιμότητά του, πλούσιος, φτωχός, γυναίκα, άνδρας, νέος, ηλικιωμένος, σας καλώ όλους να συμβάλλετε σε αυτήν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι ξεκινά μια νέα ζωή, ένας νέος τρόπος ζωής.
Ελπίζω όσο διαρκούν αυτές οι προσπάθειες, να μη χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Κανείς να μην προσβάλει κανέναν. Όλοι να συμμετέχουν με πάθος σ' αυτήν την προσπάθεια. Αυτός που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι ο λαός μας, οι λαοί. Το πέρασμα στην πραγματική ζωή για τις γυναίκες, σχετίζεται αυτήν την ημέρα. Προσπάθησα πολύ για να έχουν οι γυναίκες μια ελεύθερη ζωή και συνεχίζω να προσπαθώ γι' αυτό. Οι γυναίκες έχουν μια ανεξάντλητη δύναμη για να αναδείξουν και να διευρύνουν τις δυνατότητες μιας πραγματικά ελεύθερης ζωής. Εγώ είμαι πολύ καλά. Και θα είμαι καλά μέχρι την τελευταία αναπνοή μου. Στη βάση αυτή σας χαιρετώ όλους και σας καλώ όλους να συμβάλετε στην ειρήνη."
Όταν διαβάστηκε το μήνυμα ακολούθησαν συνθήματα όπως,  "Ζήτω ο Ηγέτης Άπο", "Η νεολαία είναι έτοιμη να θυσιαστεί για τον Άπο" κ.ά., ενώ ο ουρανός φωτίστηκε από πυροτεχνήματα.
Πηγή: Φιράτ Νιούζ


6 σχόλια:

  1. 1) Το σχήμα διαπραγματευσεων ώς ορίζεται διεθνώς δεν υφίσταται στις διαπραγματεύσεις Οτζαλάν-Τουρκικού Κράτους (Προ-διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση-Τελική Συμφωνία) ως εκτούτου προκαλεί απορία πως ο Οτζαλάν με την τοποθέτηση του θέτει τέρμα στην παρουσία του στις διαπραγματεύσεις λέγοντας πρώτα το καθήκον μου το επετέλεσα ενω παράλληλα ενω γράφει ότι την υποχρέωση που είχα απέναντι στον Λαό μου την εκπλήρωσα σε μεγάλο βαθμό.Αντίφαση Θεμελειακή

    2)Διδασκόμενος απο ηγέτες όπως ο Μαντέλα και ο Λουλούμπα δεν ήξερα ότι το να Ηγείσαι ενος λαού σημαίνει Καθήκον και το να Αγωνίζεσαι για τα δίκαια του μεταφράζεται ως Υποχρέωση
    Πολλά θα μάθουμε απο τον Ανθρωπο Οτζαλάν ο Οποίος και έφερε το Κουρδικό ζήτημα απο την αφάνεια ως εδώ


    3) Τέλος μένει να διευκρινιστεί ποιούς εννοεί με την φράση " ο Λαός" PKK ή BDP; ή και τους δύο φορείς των Κούρδων;

    4) Καμιά αναφορά στην στάση της Τουρκίας ως ξετυλίγεται.Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία και απλά μένει να την τηρήσει ο Κουρδικός Λαός όπερ συνεπάγεται Κουρδικές Παραχωρήσεις στην Τουρκο-Κουρδική σύμπραξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι και αν διαπραγματεύονται,ή ακόμη και να συμφωνήσουν σε ορισμένα πράγματα,εφόσον τους συμφέρει.Αυτό δεν τους εμποδίζει αύριο-μεθαύριο να επιλέξουν και πάλι τον ένοπλο δρόμο.

    Στην ακραία περίπτωση που ζητηθεί απο τους Κούρδους μαχητές να παραδόσουν τα όπλα τους,δεν έχουν να δώσουν και τίποτα αεροσκάφη ή υποβρύχια,καλάσνικοφ θα δώσουν που μπορούν να βρούνε ανά πάσα στιγμή στην περιοχή.

    Οι Τουρκοί θα δώσουν πολιτική νομιμοποίηση,την οποία δεν μπορούν να πάρουν πίσω αργότερα.

    Δοκιμάζεται το αν και κατά πόσο ο Οτζαλάν είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, βάσει ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία θα θέσει ύστερα από δέκα χρόνια τέλος στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

    Η αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

    Η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, τονίζει ότι ο Οτσαλάν έστειλε το μήνυμα αυτό την Τετάρτη μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

    Η έκκληση του Οτσαλάν, η οποία θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, διατυπώνεται παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος στους όρους της αποχώρησης που έχει θέσει η Αγκυρα.

    «Η αντιπροσωπεία επέστρεψε με την έκκληση για "αποχώρηση χωρίς τα όπλα". Από τη στιγμή που διαβιβαστεί το μήνυμα στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, η διαδικασία αποχώρησης θ΄αρχίσει στις 18 Απριλίου» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.
    ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αφήσουν τα όπλα,επιμένω ότι αυτό έχει σχεδόν αποκλειστικά συμβολικό χαρακτήρα.

    Θα παραδώσουν έναν αριθμό Καλάσνικοφ,και θα κατευθυνθούν προς μια άλλη περιοχή όπου κάλιστα μπορούν να επανεξοπλιστούν ανά πάσα στιγμή.

    Τα σημαντικά κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής 3:

    1-δοκιμάζεται το αν και κατά πόσο ο Οτζαλάν είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.Επίσης δεν είναι απίθανο να προκληθεί ρήγμα μέσα στο ΡΚΚ αλλά και γενικότερα ανάμεσα στις διάφορες κουρδικές πολιτικές οργανώσεις.

    2-στην ουσία δεν παραδίδουν όπλα αλλά κυριαρχία επί συγκεκριμένων εδαφών.Το σημαντικό είναι να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των ανταρτών εφόσον παραδώσουν τον οπλισμό τους.

    3-οι Κούρδοι κερδίζουν πολιτική νομιμοποίηση,την οποία οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με το δημοσίευμα της Yeni Safak και των Νέων, κουρδική πηγή ανέφερε:

    Ο συμπρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, είπε πως ο Οτζαλάν είχε ετοιμάσει μια επιστολή για το ζήτημα, αλλά δεν παρέδωσε κάποιο μήνυμα χθες.

    «Πρώτα απ' όλα, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι ο κ. Οτζαλάν δεν μας παρέδωσε κάποιο σαφές μήνυμα όσον αφορά την απόσυρση (των ανταρτών) κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας χθες, ούτε μας παρέδωσε κάποια επιστολή», είπε ο Ντεμιρτάς στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Nuce κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Πάντως, μας είπε ότι έχει γράψει μια επιστολή για το θέμα αυτό και ότι θα την παραλάβουμε σε μία ή δύο ημέρες.

    Αναμένουμε να λάβουμε αυτό το γράμμα σήμερα ή αύριο.
    Μας είπε ότι οι λεπτομέρειες περιέχονται σε αυτό», ανέφερε ο Ντεμιρτάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Κουρδικοί Ιστότοποι έμμεσα το επιβεβαιώνουν αλλωστε στο σχόλιο μου δεν ήταν όλο το άρθρο των Νέων το οποίο και αναφέρει την δήλωση Ντεμιρτάς.

    Δεν είναι κακό να παραδώσουν τα όπλα στα πλαίσια της Τουρκο-Κουρδικής σύμπραξης υπο την σκέψη του Σουνιτικού Πολιτικού Ισλάμ.

    Αλλωστε σε περίπτωση που χρειαστεί εκτός Τουρκίας πολύ εύκολα θα το αναπλήρωσουν απο την στιγμή που εντάχθηκαν σε συγκεκριμένο πλαίσιο συμμαχίας με συγκεκριμένο σκοπό

    Πάντα έλεγα οι Κούρδοι έχουν την διπλωματία τους και φαίνεται πως επιβεβαιώνομαι και Εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.