2/4/13

Παραιτήθηκε ο Μιχ. Σαρρής - Ανασχηματισμός εντός της ημέρας στην Κύπρο

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο νυν υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης
 
Την παραίτησή του, υπέβαλε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και έκανε αποδεκτή ο Νίκος Αναστασιάδης όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Στη θέση του μετακινείται ο νυν υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης.
Τη λύπη του για την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή, εξέφρασε με γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Αναστασιάδης
«Ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βοηθήσω τη συμφωνία της Κύπρου με την Τρόικα για το μνημόνιο,  κάτι που έγινε κατορθωτό», επεσήμανε ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του.
Ο λόγος της παραίτησής του, είπε είναι η διευκόλυνση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής η οποία ορκίστηκε σήμερα.
«Επειδή σήμερα αρχίζει η θητεία της ερευνητικής επιτροπής, η ερευνα της οποίας περιλαμβάνει και το χρονικό περιθώριο στο οποίο διετέλεσα Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, υποβάλλω παραίτηση προκειμένου να διευκολύνω το έργο της Επιτροπής.
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε ανασχηματισμό με μέλημα την αντικατάσταση του Μιχάλη Σαρρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσανατολίζεται να αντικαταστήσει τον κ. Μιχάλη Σαρρή, με τον νυν  Υπουργό Εργασίας, Χάρη Γεωργιάδη.
Πληροφορίες που μεταφέρει η εφμερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών εξαναγκάστηκε ουσιαστικά σε παραίτηση από τον κ. Αναστασιάδη μετά τη ρήξη που επήλθε στις σχέσεις τους στη διάρκεια του Eurogroup.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μιχάλης Σαρρής πραγματοποίησε το ταξίδι στη Μόσχα υπό καθεστώς εκδίωξης, ενώ του είχε δοθεί παράταση μέχρις ότου κλείσει το μνημόνιο.

Ευχαριστίες Αναστασιάδη
Τη λύπη του για την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή, εξέφρασε με ο κ. Αναστασιάδης, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ. Σαρρή  «για τις πολύτιμες υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα».
»Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, με σημαντικές επιτυχίες στους επιδιωκόμενους στόχους, αναφέρει ο πρόεδρος της Κύπρου , προσθέτοντας ότι «αν είναι, όμως, κάτι που ιδιαίτερα εκτιμώ, αλλά και θέλω να εξαίρω από την πράξη παραίτησης του κ. Σαρρή είναι το υψηλό πολιτικό ήθος και την πολιτική ευαισθησία που επέδειξε».
»Η απόφαση του κ. Σαρρή να υποβάλει την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτελεί φαινόμενο μιας νέας νοοτροπίας στα δρώμενα της κυπριακής πολιτικής ζωής», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

«Κλείδωσε» το Μνημόνιο - Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ Σαρρής
 
Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης η Κύπρος εξασφάλισε παράταση ενός έτους – ως το 2018 - για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Η πρώτη δόση προς τη Λευκωσία θα καταβληθεί τον Μάιο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υπέβαλε την παραίτησή του.
«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», δήλωσε ο Χρίστος Στυλιανίδης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ανέφερε - λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του - πως η Λευκωσία θα λάβει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας τον Μάιο.

Ο κ. Σαρρής, απαντώντας στην ερώτηση «πότε προβλέπει να βγει η Κύπρος από την ύφεση», δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη και επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως κι οι αρχές του επόμενου.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα έσοδα και οι σχεδιασμοί να είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί δήλωνε πως «το κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαγί, ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου και τόνισε ότι όταν θα είναι έτοιμο θα σταλεί στις κυπριακές αρχές στη Λευκωσία.

Παραιτήθηκε ο Μ. Σαρρής

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο Μιχάλης Σαρρής. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το μνημόνιο, ο κ. Σαρρής σημείωσε πως η συμφωνία με την τρόικα ήταν ο πρωταρχικός στόχος και έχει επιτευχθεί. Εξήγησε επίσης πως θεώρησε πρέπον να παραιτηθεί καθώς δρομολογείται δικαστική έρευνα για τις πιθανές ευθύνες προσώπων για την κατάρρευση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου.

«Νομίζω ότι για να διευκολυνθεί το έργο των εισαγγελέων, το ορθό θα ήταν να θέσω στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή μου, το οποίο και έκανα», δήλωσε ο Σαρρής.

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Σαρρή. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης καθήκοντα υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο έως τώρα υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης.
Νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Πριν από λίγες ημέρες, όταν ο κ. Σαρρής ταξίδευε προς την Μόσχα για επαφές με την ρωσική κυβέρνηση, είχαν κυκλοφορήσει φήμες για παραίτηση του, ενώ την απομάκρυνση του από τη κυβέρνηση ζητεί επιμόνως ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος

TVXS

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.