23/4/13

Κέρι: Ανάγκη για ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έναντι των χημικών του Άσαντ

Τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
REUTERS/POOL
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Να επανεκτιμήσει το ρόλο του σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία θα αναγκαστεί το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από πλευράς καθεστώτος Άσαντ.
Η τοποθέτηση Κέρι έγινε εντός της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με τον αμερικανό υπουργό να συμπληρώνει ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της συμμαχίας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
«Πρέπει να αναλογιστούμε προσεκτικά και συλλογικά εάν και πώς το ΝΑΤΟ έχει προετοιμαστεί για να προστατεύσει τα μέλη του από μια ενδεχόμενη συριακή απειλή, συμπεριλαμβανομένης της απειλής χρήσης χημικών όπλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η συριακή κυβέρνηση «έχει κάνει χρήση χημικών όπλων»
REUTERS/POOL
Χθες, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να διερευνούν το κατά πόσο έχει γίνει χρήση χημικών στη Συρία

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων - πιθανώς νευροπαραλυτικών αερίων -  στις συγκρούσεις με τους αντάρτες στη Συρία, σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού.
Ο ταξίαρχος Ιτάι Μπρουν είπε  ότι φωτογραφίες θυμάτων που δείχνουν να βγαίνουν αφροί από το στόμα τους και τις κόρες των ματιών τους συνεσταλμένες, αποτελούν ενδείξεις της χρήσης χημικών όπλων.
«Σύμφωνα με τα όσα κατανοούμε, το καθεστώς έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών όπλων. Ποιών χημικών όπλων; Πιθανότατα του αερίου Σαρίν», δήλωσε ο ταξίαρχος Ιτάι Μπρουν σε διάσκεψη ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ.
Τον περασμένο μήνα, οι συριακές δυνάμεις και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για τη χρήση χημικών όπλων σε επίθεση κοντά στο Χαλέπι.
Χθες, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισράηλ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να διερευνούν το κατά πόσο έχει γίνει χρήση χημικών στη Συρία.
«Εμείς, οι ΗΠΑ, καθώς και το Ισραήλ έχουμε επιλογές για όλες τις πιθανότητες και σίγουρα η χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση θα άλλαζε το παιχνίδι περνώντας αυτή την κόκκινη γραμμή», είπε ο κ. Χέιγκελ.
Την περασμένη εβδομάδα, διπλωμάτες του ΟΗΕ που δεν κατονομάσθηκαν, δήλωσαν ότι οι δυτικές χώρες έχουν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων τουλάχιστον μια φορά στις συγκρούσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με την Washington Post και την επιθεώρηση Foreign Policy, οι οποίες επικαλούνται αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, η Γαλλία και η Βρετανία ενημέρωσαν το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι αναλύσεις του εδάφους, καθώς και συνομιλίες με μάρτυρες και με αντάρτες, δείχνουν ότι νευροτοξικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν εντός και γύρω από το Χαλέπι, στη Χομς και πιθανότατα στη Δαμασκό.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.