4/8/13

Η μελλοντική ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας

Βλαντίμιρ Ιβάσιν
Авианосец "Адмирал Горшков" (на фото) войдет в состав ВМС Индии под именем "Викрамадитья"; Индия
Το αεροπλανοφόρο «Βικραμαντίτια» θα είναι το πιο ισχυρό και σύγχρονο καράβι του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Το αεροπλανοφόρο ολοκλήρωσε με επιτυχία τους δοκιμαστικούς πλόες του στη Λευκή θάλασσα.

Οι οριστικοί κρατικοί έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Οι δοκιμές που μόλις έγιναν ήταν οι ιδιότυπες επαναληπτικές εξετάσεις για το αεροπλανοφόρο. Τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2012 το «Βικραμαντίτια» είχε επιδείξει ήδη τις δυνατότητές του στη Λευκή θάλασσα αλλά και στη θάλασσα του Μπάρεντς. Τότε όμως το καράβι δεν κατάφερε να ταξιδέψει με την προβλεπόμενη από τα σχέδια του ταχύτητα. Το θέμα ήταν ότι κατά τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας του καραβιού τα φύλλα αλουμινίου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των λεβήτων, αντικαταστάθηκαν, κατ’ απαίτηση της ινδικής πλευράς, με στρώματα τούβλων. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πλόων έγινε αντιληπτό ότι τα τούβλα κινέζικης προέλευσης πέφτουν και διαλύονται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ισχύς της γεννήτριας και να περιοριστεί η ταχύτητα του σκάφους.
Μετά την επισκευή της θερμομόνωσης των λεβήτων το καράβι αυτή τη φορά κατάφερε με επιτυχία να περάσει τις εξετάσεις. Τη νύχτα προς την 28η Ιουλίου η κύρια γεννήτρια έπιασε τη μέγιστη ταχύτητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γιγαντιαίο καράβι συνολικού εκτοπίσματος 40000 τόνων, να αναπτύξει ταχύτητα 29,3 ναυτικών κόμβων, μεγαλύτερη από όσο προβλεπόταν από τα σχεδιαστικά του χαρακτηριστικά.
Σήμερα το «Βικραμαντίτια» ετοιμάζεται με περάσει στη Θάλασσα του Μπάρεντς για να κάνει τις θερινές δοκιμασίες. Αυτές θα ξεκινήσουν στις 3 Αυγούστου με τη συμμετοχή των ρωσικών καταδιωκτικών MiG-29KUB και ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας Κa-28 και Ka-31.
Ταυτόχρονα με τον έλεγχο του συστήματος και του εξοπλισμού του καραβιού θα κάνει και την πρακτική του στο αεροπλανοφόρο το ινδικό πλήρωμα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, πλοίαρχος Κονσταντίν Σιβκόφ:
-Το Βικραμαντίτια» θα είναι ένα από τις πλέον ισχυρά και σύγχρονα καράβια του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Το κάνουν να ξεχωρίζει το πανίσχυρο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Αυτή του επιτρέπει να αποκρούει ότι απλά μεμονωμένους πυραύλους, αλλά ομαδικές επιθέσεις εναέριας επίθεσης. Μέχρι σήμερα τα καράβια αυτής της κατηγορίας σαν το «Βικραμαντίτια», συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών, μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο μεμονωμένες εναέριες επιθέσεις. Εκτός από αυτό, τα αεροσκάφη MiG-29 τα οποία είναι μέρος του αεροπορικού δυναμικού του καραβιού, υπερέχουν σημαντικά από τα αεροσκάφη HarrierGR-3, τα οποία χρησιμοποιεί σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας.
Ο πλήρης κύκλος των δοκιμών σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Μετά από αυτό θα υπάρξει ένας μήνας για την διόρθωση μικρών αβλεψιών. Η πράξη παράδοσης – παραλαβής του αεροπλανοφόρου «Βικραμαντίτια» στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας έχει οριστεί να υπογραφεί στις 15 Νοεμβρίου, αφού το καράβι υπό τη διοίκηση του ινδικού πληρώματος και μιας μικρής ρωσικής μονάδας παράδοσης κατευθυνθεί στο τόπο του μόνιμου αγκυροβόλιου του στις όχθες του Ινδικού ωκεανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.