10/8/13

"Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Κόσοβο"

"Η Ελλάδα γίνεται ένα νέο Κόσοβο" αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, τονίζοντας πως η ανεργία των νέων έφτασε στο ποσοστό - ρεκόρ 64,9% και ότι το καθοδικό σπιράλ της οικονομίας είναι πλέον ανεξέλεγκτο.

Το άρθρο αναφέρει πως τα τελευταία μαύρα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα (27,6%), αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Σημειώνει ωστόσο τη στήριξη της ΕΕ στη "συνταγή" παραθέτοντας τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, πως το "δύσκολο αλλά αναγκαίο" πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα θα αποδώσει καρπούς το 2014.

Από την άλλη πλευρά η γενική εικόνα για την Ευρωζώνη δεν είναι περισσότερο ενθαρρυντική αναφέρει ο Telegraph προσθέτοντας πως ενώ γίνεται λόγος για έξοδο από την χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΕΚΤ ήρθε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται φέτος κατά 0,6% ενώ η επιτάχυνση κατά 0,9% και 1.5% που προβλέπεται για το 2014 και το 2015 αντίστοιχα, δεν φαίνεται ικανή να ανακόψει την άνοδο της ανεργίας, η οποία το 2014 προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 12,4% το 2014.

Στην Ελλάδα, το ΙΟΒΕ προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 5% φέτος ενώ επέκρινε την τρόικα ότι είναι πιο αυστηρή στο ζήτημα της εφαρμογής περικοπών και λιγότερο αυστηρή στο θέμα της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως αποδείχτηκε "πύρρειος νίκη" καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας δεν άφησε να φανεί το δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές, προστίθεται.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα φτάσει στο 176% φέτος και προειδοποιεί πως η Ελλάδα χρειάζεται νέο γενναίο "κούρεμα", ενώ ακόμη και μέσα στους κόλπους του Ταμείου έχει ενσκήψει διχογνωμία για το αν είναι βιώσιμο το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκούιντο Μαντέγκα, συνεχίζει στο ρυθμό του - καθαιρεθέντος - εκπροσώπου της χώρας στο ΔΣ του Ταμείου, λέγοντας πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο ο καθηγητής Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως "η μανιώδης προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη κάτω από συνθήκες που δεν είναι βιώσιμες κάνει τη χώρα μας να μοιάζει με το Κόσοβο, ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο".

Μεταφέροντας το κλίμα από την Ελλάδα ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως "το πνεύμα των Ελλήνων έχει σπάσει. Έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται και απλά γλύφουν τις πληγές τους ή εγκαταλείπουν τη χώρα".

nooz   Πηγή: Telegraph

1 σχόλιο:

  1. Η βρετανική telegraph ίσως να πρέπει να ασχολείται
    περισσότερο με το γεγονός ότι οι γυναίκες τους και οι κόρες τους κοιμούνται με μουσουλμάνους ενώ
    οι άντρες τους κοιμούνται αναμεταξυ τους
    Η Βρετανία κάποια στιγμή στο κοντινό μελών θα
    υψώσει μια από τις μαύρο - πράσινες σημαίες .
    Καλύτερα να ασχοληθούν με αυτά τα προβλήματα και να μην βάζουν στο στόμα τους τη λέξη Ελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.