10/8/13

«Οχι στην εκμετάλλευση της μνήμης του Δραγούμη»

Ο ανιψιός του Μακεδονομάχου, Φίλιππος, με ανοιχτή επιστολή του, τονίζει ότι για τον αδικοχαμένο πολιτικό «ο ελληνικός πολιτισμός είχε μια ανοιχτή έννοια που απέχει πολύ από αυτά που πρεσβεύουν οι χρυσαυγίτες»
Του Τάσου Τσακίρογλου
Φρένο στην εκμετάλλευση του ονόματος του Ιωνος Δραγούμη από τη Χρυσή Αυγή και τις λοιπές ακροδεξιές δυνάμεις επιχειρεί να βάλει η οικογένεια του πολιτικού, με αφορμή εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βογατσικό Καστοριάς.

Ο ανιψιός του Μακεδονομάχου, Φίλιππος, δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, με ανοιχτή επιστολή του προς τις τοπικές αρχές διευκρινίζει ότι ο θείος του υπήρξε δημοκράτης που αγωνίστηκε για την Ελλάδα και ότι «γι’ αυτόν ο ελληνικός πολιτισμός είχε μια ανοιχτή και πλατεία έννοια που απέχει πάρα πολύ από τον φασισμό και την ξενοφοβία που πρεσβεύουν οι σημερινοί ναζί της Χρυσής Αυγής».

Σε επικοινωνία μας μαζί του ο Φ. Δραγούμης έκανε λόγο για ανιστόρητους ισχυρισμούς των νεοναζιστών και διευκρίνισε ότι οι χρυσαυγίτες «θα βρουν όλη την οικογένεια Δραγούμη “απέναντί” τους», καθώς, όπως λέει, «ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να αντιδράμε σε θέματα μνήμης και Ιστορίας και να μην αφήνουμε τους εχθρούς της δημοκρατίας να σφετερίζονται πρόσωπα και πράγματα».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο θείος του δεν ήταν εθνικιστής, έτσι όπως προσπαθεί να τον παρουσιάσει η ναζιστική οργάνωση. «Αναφερόταν συχνά στη Ρωσική Επανάσταση και όραμά του ήταν η συνύπαρξη των βαλκανικών λαών και όχι η περιχαράκωση μέσω ενός κακώς εννοούμενου εθνικισμού που οδηγεί σε τραγωδίες και ακρότητες», αναφέρει και προσθέτει πως η αγάπη του Ιωνος Δραγούμη για την Ελλάδα δεν σήμανε ποτέ μίσος για τους άλλους.

Μάλιστα τονίζει ότι και ο παππούς του, ο πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης, είχε στις λίστες των υποψηφίων του σλαβόφωνους. «Είναι τουλάχιστον ντροπή άνθρωποι που ενστερνίζονται διδαχές του Χίτλερ και του ρατσισμού να εμφανίζονται ως τιμητές της μνήμης ενός ανθρώπου υπέρμαχου της φιλίας των λαών», αναφέρει στην επιστολή του προς το δημοτικό διαμέρισμα της Καστοριάς που φέρει το όνομα του θείου του.

Εδώ και χρόνια τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και ο ΛΑΟΣ οργανώνουν κάθε χρόνο στην Αθήνα εκδηλώσεις, υποτίθεται, μνήμης, οι οποίες όμως εξελίσσονται σταθερά σε πανηγύρια εθνικισμού και ρατσισμού.

Στην Καστοριά

Φέτος οι χρυσαυγίτες έκαναν την περασμένη Κυριακή για πρώτη φορά εκδήλωση στο Βογατσικό Καστοριάς, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Δραγούμη στις 31 Ιουλίου του 1920.

Οι ναζιστές του Ν. Μιχαλολιάκου κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του πολιτικού και στη συνέχεια έκαναν πορεία κατά τα στρατιωτικά πρότυπα στους δρόμους του χωριού, όπου μοίρασαν φυλλάδια με εθνικιστικό περιεχόμενο.

Η οργάνωση σε ανάρτησή της στον ιστότοπό της χαρακτηρίζει τον Ιωνα Δραγούμη «σπουδαίο πολιτικό και διανοούμενο, ο οποίος πάλεψε για μια Μεγάλη Ελλάδα», ενώ χρησιμοποιεί τσιτάτα με τα οποία τον βάζει ουσιαστικά να «απαντά» στην «αφελληνιστική παιδεία τής κάθε Ρεπούση», αλλά και στην «Ε.Ε. των τοκογλύφων».

efsyn

1 σχόλιο:

  1. Ωστε ολοκληρη η οικογενεια των Δραγουμαιων θα πολεμησουν την Χρυση Αυγη ! Ας κανουν οτι θελουν, το ερωτημα ομως ειναι, ΠΟΥ βρισκονταν ολοκληρη η οικογενεια των Δραγουμαιων οταν το αλλο "λουλουδι" της οικογενειας, ο ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, χαρακτηριζε τον Ιωνα σαν
    "ο παρασυρθης/αποπλανημενος πατριωτης".

    Νατο εδω μεσα

    http://www.helleniccomserve.com/dragoumis.html¨

    Αν υπαρχει μια προσβολη στην μνημη του Ιωνα, αυτη ξεκιναει απο την οικογενεια των Δραγουμαιων, και μαλιστα δεν ειναι και η μοναδικη.
    Οι Δραγουμαιοι δεν ανοιξαν το στομα τους για τον θανατο του Παυλου Μελα απο ελληνικη σφαιρα, δεν ανοιξαν το στομα τους για το ξεπουλημα της Πελαγονιας, δεν ειπαν κουβεντα για την καταληψη της Θεσσαλονικης το '12,ουτε κουβεντα για την αναμειξη των Σαρτζετακη,του Γυπαρη και του Μπενακη στην δολοφονια του Ιωνα, ασε δε, που δεν εβγαλαν αχνα για το Βλαχικο (οντες Βλαχοι απο την Μοσχοπολη που κατεληξαν στο Βογατσικο).
    Μια ζωη πολιτικες σκοπιμοτητες υπηρετουν, χρησιμοποιωντας το ονομα της οικογενειας, τωρα τους πειραξε που καποιοι θελησαν να καταθεσουν στεφανι στο μνημειο αυτουνου που πολλοι μισελληνες Ελλαδικοι δεν ηθελαν και δεν θελουν να τον τιμησουν ?

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.