7/8/13

Συνομιλίες Κυπριακής Δημοκρατίας - Noble/Delek για τον τερματικό σταθμο υγροποίησης του φυσικού αερίου

Σε 2 εβδομάδες η απόφαση για την ενδιάμεση λύση
Στα βαθιά εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Noble-Delek για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ο κ.  Λακκοτρύπης είπε, επίσης, ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των γεωλογικών δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, η οποία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ σε ό,τι αφορά την τελική απόφαση για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου είπε ότι αυτή θα ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων το αργότερο.

Οι διαπραγματεύσεις για το τερματικό, σημείωσε, έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα περίπου μήνα «και σήμερα μπαίνουμε στα βαθιά και στην ουσία», επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση αφορά, μεταξύ άλλων, τη δομή και το μετοχικό καθεστώς του τερματικού.

Ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, οπόταν και αναμένεται να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, με βάση και το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εταιριών Noble, Delek και Avner.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το βασικό στάδιο της γεώτρησης ολοκληρώθηκε, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση έφτασε σε βάθος πέραν των 5,600 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των γεωλογικών δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, η οποία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της γεώτρησης, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης προτού ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον θα χρειαστεί και 2η επιβεβαιωτική γεώτρηση, είπε ότι αυτό θα διαφανεί στην πορεία.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, είπε ότι αναμένεται η τελική απόφαση εντός δύο εβδομάδων το αργότερο, σημειώνοντας ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση της απόφασης λόγω ενός διαδικαστικού θέματος που προέκυψε και που θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί. «Θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα έπρεπε να ζητηθούν αναθεωρημένες προσφορές και από τους άλλους πληροφοριοδότες ή μόνο από έναν», είπε, σημειώνοντας ότι τελικά ξεπεράστηκε το θέμα και θα ζητηθούν οι τελικές προσφορές των εταιρειών για να προχωρήσει το θέμα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αυριανή άφιξη στην Κύπρο των Υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας, είπε ότι κατά την εδώ επίσκεψη των δύο Υπουργών θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις τρείς χώρες το οποίο θα αποτελεί, σημείωσε, «το πλαίσιο ενός τριμερούς διαλόγου για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων με συγκεκριμένες εισηγήσεις για δράσεις όπως είναι για παράδειγμα η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση και η ανάπτυξη των υδάτινων πόρων».

Ανέφερε, επίσης, ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το θέμα της «ηλεκτρικής» διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, προσθέτοντας ότι στόχος των συζητήσεων θα είναι η προώθηση του συγκεκριμένου έργου στο πλαίσιο πάντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάτι που ευνοεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μέχρι τέλος του χρόνου είναι μια περίοδος όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στα του φυσικού αερίου.

Η πρώτη σημαντική που έχει να κάνει με την επιβεβαίωση των ποσοτήτων του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12 είναι το γεωτρύπανο μπήκε στο κοίτασμα.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές όμως τα πρώτα συμπεράσματα για τις ποσότητες θα τα έχουμε τέλος αρχές του επόμενου μήνα.

Οι τεχνοκράτες είναι πολύ επιφυλακτικοί και αναμένουν την ολοκλήρωση των δοκιμών που γίνονται για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις υποδομές για την μεταφορά και υγροποίηση του φυσικού αερίου.

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελική παρουσίαση στην διαπραγματευτική ομάδα.

Από εκεί και πέρα το πότε οι δυο πλευρές θα εισέλθουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το χρόνο πρόσληψης των ειδικών συμβούλων από πλευράς Δημοκρατίας.

Τις διαπραγματεύσεις θα διεξάγουν οι σύμβουλοι του κράτους.

Ήδη ενδιαφέρον έχουν επιδείξει πέντε εταιρείες με πείρα σε θέματα υγροποιημένου αερίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.