8/10/13

Ανησυχία ΝΑΤΟ για στρατιωτική προσέγγιση Τουρκίας - Κίνας -/- Δηλώσεις Ράσμουσεν

REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, τόνισε πως η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι εθνικό θέμα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, εξέφρασε τη Δευτέρα τις επιφυλάξεις του για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει από κοινού με μία κινεζική εταιρεία ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα, λέγοντας πως ανέμενε από την Άγκυρα να επιλέξει ένα σύστημα περισσότερο συμβατό με εκείνο των συμμάχων της.

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε πως η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι εθνικό θέμα.
Όμως, «εκείνο το οποίο για εμάς είναι σημαντικό είναι ότι κάθε σύστημα που αποκτά κάθε μία από τις χώρες θα πρέπει να είναι ικανό να λειτουργεί και να συνεργάζεται με τα συστήματα των άλλων κρατών. Ευελπιστώ πως και η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, μιλώντας στη γλώσσα του.
«Φυσικά, αναμένω από κάθε έθνος της Συμμαχίας να εξασφαλίζει κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαδίζει με το να είναι κανείς μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν στη συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε στην Κοπεγχάγη.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC καθώς επέλεξε το πυραυλικό της σύστημα FD-2000 έναντι των ακριβότερων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτάσεων.
Πάντως, οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο έχουν εντάξει την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο όσων έχουν επιβάλλει κυρώσεις, όσον αφορά τις πωλήσεις της, στο Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και την Συρία.
Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως η απόφασή της δεν είναι οριστική.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία, τονίζοντας πως το κινεζικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα άλλα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία είναι παράδειγμα κράτους με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ανήκει μεν στο ΝΑΤΟ, συνεργάζεται δε με όποιον θέλει και όπως θέλει.

    Προχωρά σε ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ, όπως έκανε παλαιότερα και με το Ισραήλ. Τα χάλασε με το τελευταίο, βρήκε αλλού συνεργάτη. Επίτηδες δεν γράφω "σύμμαχο", διότι δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι οικονομική συνεργασία.

    Κάνετε μία σύγκριση με την θνήσκουσα από οικονομική ασφυξία και όχι μόνον Ελλάδα και μετά μιλάτε για τουρκική φούσκα, ή ο,τιδήποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.