16/10/13

Συρία: Ο μακρύς δρόμος της επίλυσης της κρίσης

Το χημικό οπλοστάσιο καταστρέφεται, αλλά οι ελπίδες για ειρήνευση και για τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, εξακολουθούν να είναι ασθενείς. Ο Ασσαντ εμφανίζεται περισσότερο ευέλικτος, αλλά η Αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι διχασμένη και ανίκανη να κατευθύνει τις εξελίξεις.
Αντρέι Ιλιασένκο
Την προηγούμενη Κυριακή ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της καταστροφής του συριακού οπλοστασίου των χημικών όπλων. Οι σύροι στρατιωτικοί συγκέντρωσαν όλα τα διαθέσιμα χημικά όπλα τους σε τέσσερις πόλεις, στη Δαμασκό, στη Χομς, στη Λατάκια και στο τμήμα εκείνο του Χαλεπίου που ελέγχεται από τον συριακό στρατό, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταστροφής.
Τις εργασίες για την καταστροφή πυραύλων-φορέων των κεφαλών με τις δηλητηριώδεις ουσίες (πύραυλοι και βόμβες-φορείς για αεροσκάφη και πυροβολικό), πραγματοποιούν οι ίδιοι οι σύροι στρατιωτικοί. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ -όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Οργανισμού- απλώς παρακολουθούν τη διαδικασία. Κρίνοντας από την επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, την οποία έστειλε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη συνέχεια θα αρχίσει η δεύτερη φάση. Δηλαδή η καταστροφή των ίδιων των χημικών ουσιών και του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για την παρασκευή τους. Ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Το τελευταίο στάδιο, είναι ο έλεγχος για το αν το χημικό οπλοστάσιο στη Συρία έχει καταστραφεί εξ ολοκλήρου. Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι «η τελευταία φάση θα είναι η πιο δύσκολη», διότι οι επιθεωρητές θα υποχρεωθούν σε αρκετές περιπτώσεις να εργαστούν σε περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Αυτό αφορά περιοχές γύρω από τη Δαμασκό, τη Χομς και το Χαλέπι. Η Ρωσία, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρεί απαραίτητο να αφαιρεθούν και να καταστραφούν και τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτουν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις. Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι όλες οι περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ήταν έργο της αντιπολίτευσης.
Εύσημα στη Δαμασκό
Για την ώρα πάντως, Ρωσία και ΗΠΑ αποδίδουν εύσημα στη Δαμασκό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, στις 7 Οκτωβρίου, ότι είναι «χαρούμενος που το καθεστώς του Άσαντ εφαρμόζει τις διατάξεις του ψηφίσματος του ΟΗΕ».
Ικανοποιημένος είναι και ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν, ο οποίος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της ίδιας συνόδου, ανέφερε ότι η χώρα του ήρθε σε συμφωνία με τους αμερικανούς για το τι πρέπει να γίνει σε μεσοπρόθεσμη προοπτική σχετικά με τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία. Πρόσθεσε δε, πως οι αμφιβολίες που υπήρχαν για το αν η συριακή ηγεσία θα ανταποκριθεί με τον πρέποντα τρόπο στις αποφάσεις για το χημικό οπλοστάσιο, δεν επιβεβαιώθηκαν και ότι η συριακή κυβέρνηση συμμετέχει πολύ ενεργά στις εργασίες και με πολλή διαφάνεια. Ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι και στη συνέχεια το έργο αυτό θα εξακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό και κατά τον ίδιο τρόπο.
Να γίνει άμεσα Διάσκεψη
Ωστόσο, η ταχεία πρόοδος στο θέμα των χημικών όπλων, αν και δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο στη διεθνή πολιτική, από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της ειρηνικής διευθέτησης στη χώρα αυτή.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας συμφώνησαν στο Μπαλί, να πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη-2» τον Νοέμβριο, και το πιθανότερο στη δεύτερη εβδομάδα του, όπως ανέφερε μετά τις συνομιλίες ο κ.Κέρι. Μόνο εκεί μπορεί να συμφωνηθεί πολιτική διέξοδος στη εμφύλια σύγκρουση. Για την «Γενεύη-2» έγινε για πρώτη φορά λόγος ύστερα από την επίσκεψη του Κέρι τον Μάιο στη Μόσχα. Ωστόσο, για τον χρόνο διεξαγωγής της, υπήρχαν πολλές αμφιβολίες.
Η διχασμένη Αντιπολίτευση
Το πρόβλημα είναι ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις. Κι' αυτό, όχι επειδή δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την επίσημη Δαμασκό, και προβάλλει ως βασικό όρο την αποχώρηση του Μπασάρ Άσαντ, αλλά επειδή η Αντιπολίτευση ως ενιαία πολιτική (αλλά και στρατιωτική) δύναμη, όπως δεν υπήρχε, εξακολουθεί και τώρα να μην υπάρχει.
Ο κ.Λαβρόφ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες για τον σχηματισμό μιας αποστολής από την Αντιπολίτευση η οποία θα ήταν αντιπροσωπευτική». Παράλληλα όμως, υπενθύμισε ότι προηγουμένως ο εκπρόσωπος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στη «Γενεύη-2», αλλά ότι την επόμενη ημέρα εκπρόσωπος της συριακής Αντιπολίτευσης ανέφερε το αντίθετο.
Ο ευέλικτος ... κύριος Ασσαντ
Υπό αυτές τις συνθήκες ο Μπασάρ Άσαντ -όπως και στην περίπτωση των χημικών όπλων- επιδεικνύει ευελιξία. Στη διάρκεια της ομιλίας του για τα 40 χρόνια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973, ο Σύρος ηγέτης ανέφερε ότι η Συρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης ανά πάσα στιγμή και πως «ο μοναδικός όρος της είναι να μην κάνει διάλογο με τρομοκράτες και με εκείνους που κάνουν έκκληση για ξένη επέμβαση», καθώς «η λύση πρέπει να είναι συριακή και ο διάλογος πολιτικός».
Από την άλλη πλευρά, ο Άσαντ δεν είναι αποκαλυπτικός όσον αφορά τις προοπτικές του ως πρόεδρος. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τόνισε: «Τον Αύγουστο του επόμενου έτους τελειώνει η θητεία μου. Δύο μήνες πριν θα διεξάγουμε προεδρικές εκλογές. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω αν θα συμμετάσχω. Αυτό εξαρτάται από τις διαθέσεις που θα υπάρχουν στον πληθυσμό. Αν δεν το επιθυμεί πλέον ο λαός, δεν θα συμμετάσχω». Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Σύρος πρόεδρος αποσυνδέει το θέμα της αποχώρησής του από την ατζέντα της «Γενεύης-2» και ρίχνει το μπαλάκι στην πλευρά της Αντιπολίτευσης.
Οι κινητήριες δυνάμεις της διάσκεψης, Ρωσία και ΗΠΑ, προσπαθούν να μετατοπίσουν ένα μέρος της ευθύνης για τη διεξαγωγή της στον ΟΗΕ. Όπως διευκρίνισε ο Κέρι στο Μπαλί, ο ορισμός της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής της διάσκεψης για τη διευθέτηση στη Συρία θα γίνει από τον ΟΗΕ σε συνεργασία με τον επίσημο απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το θέμα της Συρίας, Λαχντάρ Μπραχίμι.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.