24/10/13

«Ελάτε και θα σας βάλουμε στην κυβέρνηση»

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού Αχμάντ Τζάρμπα σε πρώτο πλάνο, σε συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» στο Λονδίνο
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού Αχμάντ Τζάρμπα σε πρώτο πλάνο, σε συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» στο Λονδίνο
Παζάρια των «Φίλων της Συρίας» με την πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση
Αβέβαιη έως αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία «Γενεύη 2», παρά τις συνεχιζόμενες προετοιμασίες αλλά και τις διπλωματικές παραινέσεις.

Σε κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι «Φίλοι της Συρίας» τονίζουν ότι στη «Γενεύη 2» θα πρέπει να γίνουν οι ζυμώσεις για το σχηματισμό «μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες».
  Σε μια προσπάθεια να πείσουν την αντιπολίτευση να παραστεί, δηλώνουν επίσης ότι όταν σχηματιστεί η μεταβατική κυβέρνηση «ο Ασάντ και οι στενοί συνεργάτες του (...) που έχουν αίμα στα χέρια τους δεν θα έχουν κανένα ρόλο στη Συρία».
Εκείνο που δεν λέει η «διακήρυξη του Λονδίνου» είναι πώς θα επιτευχθεί αυτή η μετάβαση όταν ο Ασάντ όχι μόνο αρνείται ν' αποχωρήσει από την εξουσία, αλλά δηλώνει ότι επιθυμεί να ξαναείναι υποψήφιος στις εκλογές του 2014.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού Αχμάντ Τζάρμπα (οργάνωση ομπρέλα της αντιπολίτευσης) δηλώνει από την πλευρά του ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς εγγυήσεις ότι η «Γενεύη 2« θα σημάνει την αποχώρηση του Ασάντ ούτε χωρίς προηγούμενη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις περιοχές των ανταρτών που πολιορκούνται από το συριακό στρατό.
Οι μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συρθούν σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τον Ασάντ την ώρα που ο στρατός συνεχίζει τις επιδρομές στο έδαφος, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ήδη αμφισβητούμενη αξιοπιστία τους στο εσωτερικό της χώρας.
Σε μία άλλη εξέλιξη, οι συριακές Αρχές απελευθέρωσαν 14 κρατούμενες που είχαν φυλακιστεί για υποστήριξη της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους αντάρτες για την ανταλλαγή κρατουμένων. Είναι η πρώτη ομάδα από 126 γυναίκες την απελευθέρωση των οποίων ζητούσαν Σύροι αντάρτες στο βορρά για ν' αφήσουν με τη σειρά τους εννέα Λιβανέζους που κρατούσαν ομήρους επί 17 μήνες. Οι 9 Λιβανέζοι και δύο Τούρκοι πιλότοι που είχαν απαχθεί στο Λίβανο απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε εντωμεταξύ ότι αναμένει μέσα στη σημερινή ημέρα το χρονοδιάγραμμα της Συρίας για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου. Είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Δαμασκός μετά την παράδοση στους διεθνείς εμπειρογνώμονες του καταλόγου με τις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων, η επιθεώρηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να συνδράμουν στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι μελετά αμερικανικό αίτημα για ν' αναλάβει την καταστροφή χημικών παραγόντων στο έδαφός της.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=394173
(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.NYTIMES.COM)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.