5/3/14

Ο Ερντογάν κλίνει προς τη Μόσχα… Μίλησε με τον Πούτιν

Ο Ερντογάν κλίνει προς τη Μόσχα… Μίλησε με τον Πούτιν
Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

Με την αναφορά στην Μαϊντάν η Μόσχα αναφέρεται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των διαδηλώσεων εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι Β. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους ως προς το ζήτημα αυτό, καταλήγει στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές επαφές, με πιο πρόσφατη την τηλεφωνική επικοινωνία των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γκριγκόρι Καράσιν και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Επικαλούμενα τον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τα συμφωνηθέντα την 19η Απριλίου 1783 για την Κριμαία μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας υπό την Αικατερίνη Β΄ η χερσόνησος τίθεται υπό ρωσική διοίκηση και δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν δικαιώματα επί της κυριαρχίας στην Κριμαία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή τους διαδόχους της.

Για το ίδιο θέμα, το Πρακτορείο Reuters μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη:

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στη χώρα αυτή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Στην Κριμαία ζει μια πολυπληθής τουρκόφωνη μειονότητα, οι μουσουλμάνοι Τάταροι οι οποίοι είχαν εξοριστεί μαζικά από τον Στάλιν αλλά επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και σήμερα αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι “είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνη των Ουκρανών να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους” και τόνισε ότι “η αστάθεια (στην Ουκρανία) θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το Κρεμλίνο επικεντρωνόταν στο θέμα της Κριμαίας και άφηνε να εννοηθεί ότι Ερντογάν και Πούτιν είχαν ταυτόσημες απόψεις.

ΠΗΓΗ: Θανάσης Ευγερινός, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA, REUTERS – Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Κρεμλίνου
ignatiou.com

4 σχόλια:

  1. Asterios είπε:
    Μάλλιασε επί μιάμισυ ώρα το στόμα του Ομπάμα στο τηλέφωνο ( "σε μιάν άσκηση γοητείας", κατά τον Λευκό Οίκο)να τον πείσει να κλείσει τα Στενά στους Ρώσους ( κραδαίνοντας σαν μπαχτσίσι και την Κύπρο),αλλά δεν τα κατάφερε.
    Και δεν είναι επειδή ο Ερντογάν βλέπει και στις εκρήξεις της Πλατείας Γκεζί τον ίδιο σκηνοθέτη με την Πλατεία Μεϊντάν.
    Αλλά γιατί δεν είναι βλάκας να πιστέψει στις υποσχέσεις του Ομπάμα )για κλείσιμο της κάνουλας Γκιουλέν) και να κάψει το πολύτιμο χαρτί της απειλής "θα πάω
    με τη Ρωσία", που του εξασφαλίζει τό δίπορτο.
    Και επιπλέον έτσι διπλοκλειδώνει
    τον -εθελόδουλα άλλωστε κλειστό- κλοιό απομόνωσης του Γιουνανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε το ξανθο γενος . για να μην εχουμε και ονειρωξεις ορισμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καθενας τα συμφεροντα του κοιταζει...αν εμεις στην Ελλαδα παραμυθιαζομασται περι ανθρωπινων δικαιωματων κτλ.Οταν ξυπνησουμε...θα ειμαστε στην αγκαλια της Αγκυρας και θα μας νανουριζει ο χοτζας απο την Ακροπολη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο Η Τουρκία λόγω των ενεργειακών της αναγκών είναι άμεσα εξαρτώμενη απ οτην Ρωσία. Απο την Ουκρανία διέρχεται περίπου το 80% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ απο την Ρωσία. Η Τουρκία προμηθεύεται απο την Ρωσία μεσω Ουκρανίας το 58% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στην κρίση του 2006 και του 2009 βελτιώνοντας την ενεργειακή της ασφάλεια, η δε οικονομικη κρίση μειώνει σημαντικά τις ανάγκες της σε φυσικό αεριο

    Δεν ισχύει το ίδιο για την Τουρκία η οποία και δεν βελτίωσε την ενεργειακή της ασφάλεια και λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης έχει αυξημενες αναγκες σε φυσικό αέριο.Πολύ απλά λοιπόν η Τουρκία αποφεύγει τον ξαφνικό θάνατο σε περίπτωση που ταχθεί ενάντια τις ρωσικές θέσεις. Ομως αυτό τις προκαλεί νέα προβλήματα όπως σωστά αναφέρθησαν ανωτερω απ οαλλους σχολιαστές



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.