8/4/14

Στις 10 Απριλίου η «NEMESIS - 2014»: Άσκηση εντός της ΑΟΖ με Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα

Λευκωσία: Στην περιοχή μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διεξάγεται την Πέμπτη, 10 Απριλίου, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. πολυεθνική ασκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «NEMESIS - 2014».
Τον συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στην ΑΟΖ της ΚΔ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα τηρηθούν, με βάση τα Εθνικά Σχέδια, όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες Χειρισμού Κρίσεων, οι οποίες προβλέπουν τη σύγκληση στο   ΚΣΕΔ της Υπουργικής Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων (ΥΟΧΚ), η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών, καθώς και της Συντονιστικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, καθώς και των κυπριακών κρατικών υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος, συνολικά επτά πολεμικά πλοία, τρία πλοία ερευνών και υποστήριξης πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τέσσερα πλοία καταπολέμησης ρύπανσης, τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα αποτελέσουν ουσιαστικό κριτήριο για τη σχεδίαση και προετοιμασία των κρατικών υπηρεσιών της ΚΔ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των κύριων φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων κατά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανοικτή θάλασσα.

Πηγή: philenews

1 σχόλιο:

  1. ο τιτλος της αναρτησης εχει τοποθετησει σε σωστη αξιολογικη σειρα τις χωρες. Ισως η ελλαδα θα επρεπε να ειναι σε παρενθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.