8/4/14

Κυπριακό: Ρίχνουν ΜΟΕ για σωσίβιο - Στόχος να μην χαθεί το μομέντουμ

ΕΕ και ΗΠΑ οι εν δυνάμει μεσολαβητές
Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Σωσίβιο στη διαδικασία θεωρούν πλέον και οι Βρυξέλλες την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος άρχισε επαφές χθες στη Λευκωσία. Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης:
Πρώτο, η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Κοντολογίς να έχει ουσιαστικό ρόλο με τη δυνατότητα παρέμβασης, ο απεσταλμένος της Κομισιόν Πίτερ Βαν Νούφελ. Ο τελευταίος έχει ενταχθεί στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το ζητούμενο είναι να μπορεί να παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίζεται ότι τα όσα συζητούνται είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν φαίνεται να ευνοεί η τουρκική πλευρά.

Δεύτερο, η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, συζήτησε με τον Πρόεδρο το θέμα της Αμμοχώστου και φαίνεται να ευνοεί αυτό που προωθείται και από τους Αμερικανούς, για την είσοδο στην κλειστή περιοχή εμπειρογνωμόνων με στόχο να γίνει μια οικονομικοτεχνική μελέτη. Φαίνεται από τη συζήτηση ότι το θέμα αυτό μπορεί να συνδεθεί με άλλα ΜΟΕ, τα οποία ωστόσο δεν αναφέρθηκαν.

Και τα δυο ζητήματα θα συζητούσε χθες βράδυ ο Επίτροπος Φούλε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, για να καταγράψει και τις αντιδράσεις του. Παράλληλα, θα συζητήσει με την τουρκική πλευρά και τα ζητήματα που αφορούν στην εναρμόνισή του κατεχόμενου τμήματος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να υπάρξει προετοιμασία για μετά τη λύση.

Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη- Φούλε, ο Επίτροπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε «μια πολύ περιεκτική και πολύ καλή συζήτηση». Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, είπε πως έγινε «μια διεξοδική συζήτηση, κατατέθηκαν πολλές σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί ο κ. Βαν Νούφελ και η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ». Είπε ακόμη πως «η ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως την αξία και τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου».

Το θέμα των ΜΟΕ και ειδικότερα αυτό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, θα συζητήσει σήμερα στη Λευκωσία ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν. Ο κ. Ρούμπιν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Ο αμερικανικός παράγοντας θεωρεί πως η προώθηση και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα δώσει νέα δυναμική στη διαδικασία.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.