18/10/14

Ενοχλημένη η Άγκυρα για την τριμερή συνάντηση κορυφής της Αιγύπτου

Άγκυρα: Η Αίγυπτος, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, πρότεινε στους Ελληνοκύπριους μία νέα κοινή στρατηγική στη Μεσόγειο, αναφέρει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.
Όπως σημειώνει, η Αίγυπτος απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας σε Αθήνα και Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας Αμπντουλφετάχ Ελ Σίσι, ο οποίος δράττει την ευκαιρία της Κύπρου για τις έρευνες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, προσκάλεσε στο Κάιρο τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για μία συνάντηση με θέμα την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και τη θαλάσσια ασφάλεια.
 Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, γράφει η εφημερίδα, ότι η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 9 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων, που αφορά το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Με παρέμβαση της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε η σύνοδος χωρίς να εκδοθεί ψήφισμα με αναφορά στην «ΤΔΒΚ».  
Το γεγονός ότι η Αίγυπτος θα ξεκινήσει προσπάθειες συνεργασίας με τους Ελληνοκύπριους, αναφέρει το δημοσίευμα,  προκάλεσε την αντίδραση της «ΤΔΒΚ». Ο «υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ» Οζντίλ Ναμί είπε σχετικά στην εφημερίδα Μιλιέτ: «H στάση της Αιγύπτου δεν είναι σωστή. Είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει μια τέτοια μεροληπτική στάση, αντί να στέκεται δίπλα στους Τούρκους μουσουλμάνους. Ως γεγονός, το καταδικάζω».  
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, περνώντας την αίσθηση ότι η κυπριακή Κυβέρνηση, εκτός του ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, θα έρθει παράλληλα σε επαφή και με το Ισραήλ. Έχει ειπωθεί, μάλιστα, προστίθεται στο δημοσίευμα, ότι οι Ε/Κ θα συνεργαστούν εξίσου με τον Λίβανο και την Ιορδανία στον τομέα της ενέργειας.   Επίσης, σχολιάζεται στο δημοσίευμα ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στην Κύπρο.
 Στα ε/κ ΜΜΕ γράφτηκε ότι «γίνεται δεκτή με ικανοποίηση η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία».  
 Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.